Studentene som deltok, mener det skyldes en misforståelse at etsende 35 prosent eddik og husholdningseddik ble forvekslet. To maskinstudenter som deltok i opptaksprøven, forteller at de hele tirsdagen gikk fra post til post med ulike fysiske og psykisk krevende oppgaver. De er lei seg for at noen av medstudentene ble syke.

- Det var tungt og vanskelig å komme gjennom prøvene, men vi klarte det.

Hemmelige opptak

De to maskinstudentene vil være anonyme, og det er vanskelig for Adresseavisen å få NTNU-studenter til å fortelle om hvordan opptaket til linjeforeningene skjer. I mange av foreningene er det hemmelig. Grunnen skal være at de kommende studentene ikke skal vite på forhånd hva de må gjennom. Ledelsen i de mange linjeforeningene vil heller ikke snakke om sine opptakskrav.

Men onsdagen er studentene på NTNU preget av det som skjedde da linjeforeningen for maskinstudentene skulle gjøre opptak. Det er dette som er samtaletemaet rundt kantinebordene.

Skyldes en misforståelse

Leder Oscar Lilleløkken av linjeforeningen Smørekoppen sier at de skal gjennomgå sine rutiner etter at 15 studenter måtte til sykehus. Han beklager på det sterkeste at studenter ble syke og skriver i en pressemelding at det ikke var meningen at noen skulle bli skadet.

Leder i Studenttinget, Marte Øien, sier at samtlige linjeforeninger nå må gå gjennom måten de gjør opptaket for å sikre at noe slikt ikke skjer igjen.

Linjeforeningene må rydde opp: Dette må ikke skje igjen, sier leder for Studenttinget, Marte Øien.

- Det som skjedde skal ikke skje, men det skyldes en misforståelse. Det skulle vært brukt husholdningseddik, men i stedet ble det brukt 35 prosent eddikessens, sier de to maskinstudentene som var med på opptakseremonien. De deltok på alle oppgavene og sier de aldri følte de var utenfor komfortsonen.

De drakk ikke av den samme sterkt etsende eddikblandingen som førte til at hele 15 av studentene måtte på sykehus. Fire av studentene er fortsatt til observasjon ved St. Olavs hospital. Én er lagt inn på intensivavdelingen med alvorlige skader. Han skal etter forholdene ha det bra.

Alt var frivillig

Da det ble snakk om at noen hadde fått i seg etsende eddik, ble det ifølge de to gitt beskjed om at alle som følte ubehag i hals eller svelg burde oppsøke sykehuset. De følte seg godt ivaretatt av de eldre medstudentene som gikk rundt med vannflasker.

- Alt var frivillig og vi kunne trekke oss fra de oppgavene vi ikke ville være med på, forteller de to.

De to studentene oppfattet at det var helt greit å si nei og at det var flere som sa nei til noen av oppgavene uten at det spiller noen rolle for medlemskap i linjeforeningen.

Skaper fellesskap og er gøy

- Du blir med i linjeforeningen uansett, sier de to studentene. De mener opptaksseremonien med alle oppgavene skaper fellesskap, er sosialt og gjør at de ferske studentene blir godt kjent.

- Det skal være gøy, og det var gøy. Det er fellesskapsfølelse, tradisjon og kult, sier de to studentene.

Linjeforeningene fortsetter

Dagen etter at flere studenter havnet på sykehus, fortsetter opptaket av årets studenter til linjeforeningene. På Gløshaugen går det tog etter tog med skitne og tilsølte studenter med bind for øynene. De synger, løser ligninger i kor og er bundet sammen til hverandre.

Adresseavisen har snakket med byggstudenter som forteller at de må bygge en konstruksjon på Nordre gate som blir vurdert av en jury. Etterpå må de kvitte seg med materialene på en miljømessig riktig måte for å bli med i linjeforeningen for bygg og miljøteknikk.

En gjeng lektorstudenter som sitter i kantina og jobber sammen, forteller at deres opptaksoppgaver er hemmelig.

- Det er snilt og tilpasset lærere.

Lektorstudentene har snille opptaksprøver tilpasset lærere, forteller Ragnhild Øyen (t.v.), Ida Gabrielsen, Silje Langsrud, Ole Martin Kulild og Martine Grindberg.

Sjokkert far

Men en far til studenter på NTNU reagerer voldsomt på at 19-åringer må gjennom ydmykende og til dels farlige opptaksprøver for å bli del av studentmiljøet ved NTNU. Han vil heller ikke stå fram med navn og bilde fordi han er redd for at barna hans som studerer på NTNU skal bli rammet. Han vil ikke ta sjansen på at hans barn blir uglesett av de andre studentene.

- Jeg er helt sjokkert over at vi sender våre barn til en av Norges fremste utdanningsinstitusjoner og så må de gjennomgå en slik seremoni før de kan føle seg som fullverdige medlemmer av studentmiljøet. Han slår fast at dette ikke er et engangstilfelle, men at det hver eneste høst skjer ulike seremonier der studenter krabber i fiskeslo eller smøreolje, har bøddelseremoni, må krabbe halvnakne gjennom Gløshaugen eller får støt.