Olav Bolland er leder for fakultetet for ingeniørvitenskap der linjeforeningen Smørekoppen hører til. Det var de som arrangerte opptaksprøven tirsdag som førte til at fem studenter havnet på sykehus og ti andre tok kontakt med legevakta.

- Min klare melding er at de må endre praksis og kultur, sier Bolland til Adresseavisen onsdag kveld.

Bolland hadde onsdag ettermiddag et møte med Smørekoppen, og sier at foreningen har fått en klar melding om å endre måten de tar i mot nye studenter på.

- Jeg har bedt denne linjeforeningen konkret om å endre praksis, og bedt dem konkret om å endre opplegget til neste år. Jeg har også bedt om et møte ut på høsten for å gå gjennom neste års mottak av nye studenter, sier han.

Bolland sier at han ikke bare snakker om hendelser som den på tirsdag.

- De nye studentene blir utsatt for prøvelser av belastende karakter, som av noen oppfattes som fornedrende og ydmykende. Det er ikke noen positiv opplevelse for de studentene, og de må gjøre det på en annen måte, sier han.

Bolland sier at han kun har hatt møte med Smørekoppen, men at dette er noe som vil bli tatt opp på bred basis på NTNU.

- Vi vil ha en full gjennomgang og dialog med andre linjeforeninger, sier han.

Adresseavisen har onsdag kveld ikke lyktes med å få en kommentar fra lederen i Smørekoppen.

- Alvorlig situasjon

Onsdag klokken 15.30 opplyste St. Olavs Hospital at sitasjoen fortsatt var alvorlig og uavklart for studenten som behandles på intensivavdelingen.

Bolland sier at han har vært i kontakt med St. Olavs Hospital to ganger i løpet av dagen, og at situasjonen fortsatt er alvorlig.

- Han vil fortsatt være på intensivavdelingen, og han vil trolig være det på torsdag også, sier han.

Risikovurdering

Da Adressevisen snakket med Bolland tidligere på onsdag, sa han at linjeforeningene må få på plass systemer for risikovurdering av sine aktiviteter.

- Vurderingen om gjennomføringen må naturligvis dokumenteres. Dette er noe de lærer i forbindelse med laboratoriearbeid, sier han.

- Er det aktuelt at NTNU krever godkjenning av linjeforeningenes opptaksprøver?

- Nei, men måten linjeforeningene jobber på må endres, sier Olav Bolland.

- Risikoanalyser må gjennomføres. Nye studenter skal ikke utsettes fare. Vi kan ikke fortsette med aktiviteter som medfører stor risiko for personskade. Det innebærer en betydelig risiko å drikke eddik.

NTNUs rektor ba i går alle dekaner ved NTNU om å ta kontakt med sine linjeforeninger for å forsikre seg at opptaksprøvene som gjenstår foregår i trygge og ordentlige former. Bolland ønsker en permanent ordning med risikoanalyse av opptaksprøver. Rektor Gunnar Bovim sier ledelsen vil ha en grundig gjennomgang før man eventuelt reiser krav til linjeforeningene.

Tilbyr hjelp

- Dette er en svært uheldig hendelse som vi tar på største alvor. Vi tilbyr hjelp til alle involverte, med samtale og hjelp til de kan ha bruk for det, sier Bolland.

- Smørekoppens opptaksprøve fikk negativ oppmerksomhet også i 2015 da det ble holdt en bøddelseremoni. Smørekoppen arrangerte også badekarpadlingen i 2012 som endte med at en student måtte reddes opp av Nidelva etter at han ble sittende fast i en flåte. Er Smørekoppen en versting blant linjeforeningene?

- Jeg vet ikke om det er riktig å si det. Tidligere var det en viss status med tøffe opptaksprøver, det gikk sport i å lage dem harde. Dette har vi ryddet opp i. Opptaksprøvene i dag er langt mildere og lettere enn tidligere da de hadde mye mer preg av prøvelser. Dette som skjedde tirsdag er en ettersleng fra tidligere tider.

Smørekoppen er linjeforening ved Institutt for produktutvikling og produksjon, tidligere maskin.

- Er det ok at nye studenter skal ydmykes?

- Ydmykelse var tidligere en del av kulturen. Vi ønsker ikke slike holdninger. Opptaksprøvene i våre dager handler mest om sosiale arrangementer og moro. I praksis er det ikke noen terskel for å bli medlem. Opptaksprøvene er en gammel tradisjon ved gamle NTH fra en tid da menn dominerte studentmassen. I dag er jenteandelen over 30 prosent på mange av fagene. Mannskulturen er for lengst borte, men kanskje er det slik at kulturen rundt opptaksprøver henger mest igjen innen fagene som har lengst tradisjoner.

Dekan Olav Bolland er nøye med å understreke at linjeforeningene gjør en stor og verdifull innsats for studentmiljøet ved NTNU.

- Generelt er aktiviteten deres utrolig positiv. Men så skjer uheldige ting, og da må vi gripe fatt i det, sier han.

Bildet er fra opptaksprøvene til linjeforeningen Emil i 2016, da Adresseavisen fikk være med.