Debatten har gått i sosiale medier etter at Adresseavisen skrev om tolv Trondheim-rektorer som ønsker seg regjeringsskifte.

Da kunnskapsministeren svarte på kritikken, mente han at de to rektorene som ble intervjuet «høres ut som Ap-politikere». På spørsmål om det er riktig av rektorene å uttale seg, også i partipolitiske spørsmål, svarte statsråden:

- Ja, selvfølgelig, akkurat som de kan melde seg inn i et parti eller stille til valg, sa Røe Isaksen, før han fortsatte:

- Så må hver enkelt avgjøre om det er riktig å uttale seg, gitt at du er rektor på en skole med foreldre som har ulike meninger.

Dette siste sitatet får rektor Erlend Moen ved Skaun ungdomsskole til å reagere.

- Jeg tolker det som et signal om at det er viktig å være tilbakeholden. Statsråden er den øverste sjefen for norsk skole, så jeg synes jeg det er unødvendig signal å gi, i kombinasjon med å si at rektorene «høres ut som Ap-politikere». Det er å ta mannen, ikke ballen. Han bør holde seg for god til å prøve å kneble de som engasjerer seg i skoledebatten, mener Moen, som tidligere er Ap-politiker.

Les den første saken her: Seks grunner til at rektorene vil ha politisk skifte

- Bjørnstad bommer

Moen skrev et innlegg om saken på Facebook. I debattråden gir tidligere Høyre-kommunalråd Yngve Brox uttrykk for at det er rart å tolke statsråden slik. Lokalpolitiker Mats Ramo (Frp) skriver at han oppfatter «rektorer med sterke politiske engasjement som dempende på hva folk tør å si på plassen de jobber og at man derfor bør ha forståelse for den rollen man har.» Moen får i samme debattråd også mye støtte, både fra andre lærere og rektorer.

Erlend Moen mener også at Frp-representant Sivert Bjørnstad bommer når han hevder at rektorer ellers er «opptatt av nøytralitet og mangfold»:

- Jeg mener det er helt riktig av rektorer og andre i skolen å snakke med pressen når de blir spurt. Skoledebatten preges i for stor grad av politikere som forteller hva de mener er riktig, sier Moen.

- Når dette er sagt, liker jeg veldig godt måten statsråden svarer rektorene faglig og grundig, sier Moen.

Les hele svaret fra Røe Isaksen her.

- Mener det motsatte

Torbjørn Røe Isaksen (H) sier han mener det stikk motsatte av å kneble debatten.

- De kan delta i samfunnsdebatten på lik linje med alle andre, dette er noe de helt selv må avgjøre, sier Røe Isaksen.

- Men når du legger til «gitt at du er rektor på en skole med foreldre som har ulike meninger» – sender du ikke da et signal om at man må være tilbakeholden med å uttale seg?

- Nei, jeg sier ikke noe annet enn at det må hver enkelt vurdere selv, sier Røe Isaksen.

Les bakgrunnsinfo her: Dette sier rektorene

Les også alle sakene om stortingsvalg 2017