Høyre styrker seg, Frp faller litt. Det er fortsatt et meningsmålt borgerlig flertall når det gjenstår fire dager til stortingsvalget 2017.

SV måles til rekordhøye 7,3 prosent.

Det kommer frem av Respons Analyses siste nasjonale meningsmåling for Adresseavisen, Aftenposten og Bergens Tidende.

For de store partiene er det kun snakk om små endringer. Frp går litt tilbake, mens Høyre og KrF henter inn disse mandatene med litt fremgang.

Venstre holder seg fortsatt over sperregrensen.

Små marginer

Flere andre meningsmålinger i valgkampinnspurten viser den samme tendensen for Venstre.

Men det er ørsmå marginer som avgjør om partiet havner over eller under den magiske streken.

- Selv små endringer kan gi store skifter inn mot valgdagen, understreker faglig leder Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse.

– Det skiller bare 14 000 stemmer mellom en oppslutning på 4,5 prosent og ned til sperregrensen på 4,0 prosent. Det er lite når vi forventer at rundt tre millioner nordmenn vil avgi sin stemme ved valget, sier Johan Giertsen, valgekspert i Pollofpolls.no og Høyre-medlem.

Han minner om at resultatet både for Venstre og MDG ligger godt innenfor feilmarginen.

LES KOMMENTAREN: Tung motbakke for Ap når selv Trøndelag svikter

Hjelp fra Høyre

De borgerlige partiene H, Frp, KrF og V får 88 av de 169 mandatene i denne målingen, som ble tatt opp fra mandag til onsdag denne uken.

– De fleste byråene har hatt borgerlig flertall de siste dagene. Men havner Venstre under sperregrensen og MDG kommer over, blir dette veldig fort en annen skål. Ingen kan sprette champagnekorkene ennå, sier Giertsen.

Giertsen forklarer Venstres lille oppsving på partibarometeret de siste to ukene med at tidligere Høyre-velgere nå vil stemme på Trine Skei Grandes parti.

- Stem Høyre

En smilende statsminister Erna Solberg (H) troppet opp i Høyres valgbod på Karl Johan for å møte velgerne torsdag formiddag.

Konfrontert med tallene i den ferske meningsmålingen som gir borgerlig flertall, et Høyre som holder stillingen og med Venstre over sperregrensen, sier hun følgende:

– Dette viser at dette blir et veldig spennende valg, slik jeg har trodd hele tiden. Borgerlig side har tatt igjen venstresiden i alle meningsmålingsbyråer nå, unntatt InFact. Men det er de partiene som greier å mobilisere sine velgere som kommer til å vinne.

- Er det greit at høyrevelgere stemmer Venstre?

- Jeg synes høyrevelgere skal stemme Høyre, jeg.

Rekordmåling for SV

Arbeiderpartiet måles også den siste uken før valget med en svak nedgang. Partiet beholder imidlertid 48 mandater på vår måling.

Arbeiderpartiet sliter fortsatt med lav velgerlojalitet, og avgir velgere til SV, Senterpartiet og Høyre.

Utveklsingen av velgere mot Høyre har lenge har vært positiv for Arbeiderpartiet, men nå er det flere som går til Høyre - enn motsatt.

Mens partner Sp lenge har forsynt seg grovt av Aps fall, går nå hovedkøen av velgere ut av Arbeiderpartiet «vestover» mot SV.

Hele SVs vekst er bygget på gamle Ap-stemmer, noe som sender det medtatte regjeringspartiet fra den rødgrønne koalisjonen opp til behagelige – og rekordhøye – 7,3 prosent.

SV har ikke målt så høyt siden de måtte ga av i 2013.

- Dette er veldig gledelige tall. Vi er over sperregrenseangsten, sier Lars Haltbrekken – førstekandidat for SV i Sør-Trøndelag.

Vinner på klimakamp

Ved forrige valg fikk hans forgjenger, Snorre Valen, utjevningsmandatet i fylket. Nå ligger partiet inne på direktemandat.

- Det er nesten så vi begynner å drømme om et utjevningsmandat også, ler en fornøyd Haltbrekken.

Haltbrekken tror SVs vekst bygger på en troverdig klimapolitikk og tydelige krav om en ny miljøpolitikk.

- Folk ser hver kveld på Dagsrevyen at det haster med klimatiltak. Hetebølger, skogbranner, flom og tornadoer. Velgerne er opptatt av et parti som mener Norge har et stort internasjonalt ansvar og er nødt til å bidra, sier Haltbrekken.

Han tror at stadig flere velgere ikke lenger kjøper de store partienes retorikk om at velferdsstaten står på spill om klimaet skal prioriteres.

- De ser til Sverige. En velfungerende velferdsstat. Med flere folk og lavere totale utslipp enn Norge. Og ingen oljepenger.

Om ørnen letter...

På utsiden av SV ligger Rødt, som også vokser solid nå.

Den lokale fylkesmålingen i Adresseavisen for Sør-Trøndelag denne uken var veldig gode nyheter for lille Rødt: Partiet ble målt inn på 4,9 prosent, og dermed større enn både Venstre, KrF og De Grønne i Sør-Trøndelag.

Nasjonalt stanser partiet på 3,1 prosent – og to direktemandater i Oslo.

Politisk redaktør Tone Sofie Aglen i Adresseavisen mener det er all grunn for SV å holde trykket oppe de siste dagene.

- Det foregår en betydelig kannibalisme på rødgrønn side. Arbeiderpartiet har i lang tid mistet velgere til Sp. Nå lekker Ap mye til Rødt og særlig SV, og SV igjen lekker mye til Rødt. Vi ser en slags dominoeffekt på venstresida. I tillegg beiter Miljøpartiet på de samme velgerne. Tradisjonelt mobiliserer Ap mest på slutten, og ofte på bekostning av SV, sier Aglen.

Spørsmålet blir hvilke velgere Ap eventuelt klarer å vinne tilbake.

- Dersom de kun vinner tilbake tapte rødgrønne velgere, vil regjeringsprosjektet være like langt. Mange stemmer til Rødt under sperregrensa, vil eksempelvis være mange «tapte» stemmer til de rødgrønne, påpeker Aglen.

Les også alle sakene om stortingsvalg 2017

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter