Hvert år har mellom 40 og 50 gravide kvinner i Trondheim behov for ekstra oppfølging i svangerskapet som følge av rusmisbruk. Men tilbudet de får gjennom ressursteamet for gravide rusmisbrukere er ikke forsvarlig, konkluderer fylkeslegen.

Det går frem av en tilsynsrapport fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

- Vi opplever dette som en støtte til den bekymringen vi har hatt over lang tid. Vi er veldig glad for Fylkesmannens avgjørelse, sier Kirsten Jørgensen, politisk leder i Den norske jordmorforeningen.

- Utfordrende arbeidsmiljø

Det var jordmorforeningen som sendte en bekymringsmelding til Fylkesmannen i februar rundt ressursteamet for gravide rusmisbrukere i Trondheim.

- Vi var bekymret for arbeidssituasjonen og arbeidsmiljøet i ressursteamet. Det hadde over flere år vært store samarbeidsproblemer, og jordmødre hadde vært sykemeldt. Vi var bekymret for at denne konflikten gikk ut over tilbudet til gravide rusmisbrukere, sier Jørgensen.

Hun sier at de har forsøkt å løse samarbeidsproblemene, men opplevde at kommunen ikke tok dette på alvor. Derfor var det en siste utvei å melde bekymringen til Fylkesmannen. Varselet førte til at Fylkesmannen opprettet en tilsynssak mot kommunen.

- Saken har vært svært vanskelig for alle involverte, og vi har forståelse for at saken ble meldt til Fylkesmannen. Det skal også nevnes at sakens dokumenter er omfattende med mange klagepunkter, også av ikke helserettslig art. Fylkesmannen ser at arbeidsmiljøet til tider har vært utfordrende, skriver Fylkesmannen i tilsynsrapporten.

Uten jordmor

Ressursteamet har på grunn av arbeidskonflikten ikke fungert etter hensikten, og teamet har vært uten jordmor siden januar i år.

- Fylkesmannen vurderer at det er stor risiko for svikt i arbeidet med denne pasientgruppen. Svikter oppfølgingen kan det ha alvorlige konsekvenser både for mor, barn og familien for øvrig, skriver fylkeslegen.

- Det er ikke slik at kommunen er nødt til å ha jordmor i svangerskapskontrollen for at tilbudet skal bli forsvarlig. Men i og med at dette er en spesielt sårbar gruppe, er det viktig med god kvalitet på svangerskapsomsorgen for å sikre forholdene for den kommende familien og ikke minst det kommende barnet. Her har man forsøkt å kompensere bortfall av jordmortjeneste med å tilby vanlig oppfølging hos fastlege, men vi mener at denne gruppen har behov for et tverrfaglig team. Det handler også om den samhandlingen som skal foregå med fødeavdelingen på St. Olav. Derfor har vi konkludert med at det å ikke å tilby jordmor i denne tjenesten, ikke er forsvarlig, sier fylkeslege Jan Vaage til Adresseavisen.

Trodde var forsvarlig

Kommunaldirektør for oppvekst og utdanning, Camilla Trud Nereid, sier at de har ment at tilbudet til gravide rusmisbrukere har vært forsvarlig, til tross for at brukerne ikke har hatt tilgang til jordmor.

Flytter tjenesten: - Dette er en konflikt med bare tapere, sier kommunaldirektør Camilla Trud Nereid. Nå blir ressursteamet for gravide rusmisbrukere flyttet ut i bydelene.

- Da jordmor ble trukket ut av tjenesten, ble det sendt beskjed til fastlegene til brukerne om at de hadde behov for ekstra oppfølging. I den krisesituasjonen og med det høye konfliktnivået som var, så vi på dette som en løsning som var forsvarlig. Men løsningen var ikke optimal, jordmor er helt sentral i oppfølgingen av gravide rusmisbrukere. Vi var ikke klar over at dette var et brudd på prinsippet om faglig forsvarlighet, sier Nereid.

Hun deler fylkesmannens oppfatning om at konfliktnivået i tjenesten har vært så høyt, at det har rammet tjenesten til brukerne.

- Dette er en konflikt med bare tapere, sier Nereid. Hun mener imidlertid at jordmødrenes bekymring har blitt tatt på alvor. Hun sier at kommunen tar Fylkesmannens tilsynsrapport svært alvorlig, og mener at ryddejobben som har pågått siden 2016 er i tråd med det Fylkesmannen påpeker. Fra denne uken skal jordmor være tilgjengelig for brukerne. Senere i høst vil ressursteamet bli erstattet av helsestasjon for gravide rusmisbrukere i alle fire bydelene.

Flyttes til bydelene

- Det har vært en vekst i antall brukere, og vi synes det er naturlig å organisere dette i bydelene. Mange av de gravide rusmiddelavhengige slutter ikke å ha utfordringer etter at de har født eller etter at barnet er blitt tre år. Vi er avhengig av å bygge tillit og gode relasjoner til denne brukergruppen. Ved at tilbudet legges til de nye familiesentrene i bydelene, har vi mulighet til å sørge for bedre kontinuitet, sier Nereid.

Jordmorforeningen mener tilsynsrapporten er svært alvorlig for kommunen. De føler seg ikke trygge på at tilbudet blir godt nok ved å legge det til bydelene.

- Gravide rusmisbrukere er en sårbar gruppe som trenger et team rundt seg, de trenger spisskompetanse, stabilitet og kontinuitet. Vi er bekymret for at kommunen nå ønsker å legge ned ressursteamet, og spre tilbudet til bydelene. Vi mener det er feil måte å løse dette på, sier Jørgensen.

Ventepunkt: Da «Ida» ble gravid i begynnelsen av 20-årene, ble hun henvist til Ressursteamet for gravide rusmisbrukere. Det ble hennes vendepunkt. - For meg var det helt avgjørende, sa «Ida» i et intervju med Adresseavisen i sommer.

I sommer fortalte «Ida» om hvor avgjørende det var at hun fikk hjelp da hun ble gravid. Hun ble rusfri etter oppfølging fra ressursteamet for gravide rusmisbrukere.

- Hvis jeg ikke hadde hatt ressursteamet, så vet jeg ikke hvordan det hadde gått med meg, sa «Ida» som trodde flere kvinner kunne miste barna sine hvis de ikke fikk hjelp i svangerskapet.