Det sier stortingskandidat Lars Haltbrekken.

Han viser til oppslaget i Adresseavisen torsdag, hvor det går frem at Norge er det landet i Europa som tvangsreturnerer flest avviste asylsøkere til Afghanistan.

Områdeleder i UDI, Line Schei Mogenstad, forklarte at årsaken til at Norge har en større andel avslag for afghanere enn andre europeiske land med at vi i større grad benytter oss av internflukt til andre områder av landet.

- Det er blant annet fordi Stortinget besluttet at vi ikke lenger skal vurdere hvorvidt det er urimelig eller ikke å henvise til internflukt, sier hun.

Støtte av Ap og Sp

Det er bortfallet av «rimelighetskravet» høsten 2016 som muliggjør denne praksisen.

Det betyr at ved avslag på søknaden om beskyttelse kan de avviste asylsøkerne returneres tilbake til et annet sted i Afghanistan enn der de flyktet fra, etter at de er fylt 18 år. Det betyr at man kan henvise en asylsøker til internflukt i trygge deler av Afghanistan, som til hovedstaden Kabul.

Lovendringen førte til en økning i antallet enslige mindreårige asylsøkere som fikk avslag etter fylte 18 år.

Det var Senterpartiet og Arbeiderpartiet som støttet regjeringen slik at de kunne fjerne «rimelighetskravet».

Innføring av «rimelighetskravet»

På Aps landsmøte i år gikk debatten høyt om partiet skulle gå inn for å gjeninnføre «rimelighetskravet».

Det ble til slutt enighet om at praksis skal endres innen dagens lovverk.

På SVs landsmøte ble det stilt fem krav til fremtidige samarbeidspartnere. Endringer i asylpolitikken står ikke på kravlista.

- Kommer SV i regjeringsforhandlinger med Ap skal vi ha gjennomslag for mer enn fem krav, sier Haltbrekken.

Lars Haltbrekken vil gjeninnføre «rimelighetskravet», noe han mener må være et krav ved regjeringsforhandlinger med Ap.

Et av kravene i forhandlingene er ifølge Haltbrekken at «rimelighetskravet» skal tilbake.

- At Norge ligger på topp i Europa med å sende tilbake afghanere til det som er en utrygg fremtid, er ikke greit. Vi kommer til å slåss for flyktningene i fire år, uansett valgresultat, sier Haltbrekken.

Viser til landsmøtevedtak

På spørsmål fra Adresseavisen om Ap er villig til å forhandle på det punktet, svarer innvandringspolitisk talsmann Stein Erik Lauvås (AP) på mail:

- Arbeiderpartiet innleder ikke regjeringsforhandlinger med Lars Haltbrekken i SV nå. For øvrig så viser jeg til landsmøtevedtaket vårt hvor vi gikk inn for endring av dagens praksis hva gjelder midlertidig opphold for enslige mindreårige asylsøkere.

Aps innvandringspolitiske talsmann, Stein Erik Lauvås, vil ikke gå i regjeringsforhandlinger med Lars Haltbrekken nå.

Ap mener at denne endringen skal gjøres innenfor rammene av dagens regelverk.

Så du denne?: Ap klar på at Norge har et moralsk ansvar for avviste, mindreårige asylsøkere som ender opp på gata i Paris

- Vi har i denne forbindelse vært klar på at barnets sårbarhet må vurderes. Barnets beste skal alltid være et grunnleggende hensyn i alle saker som gjelder barn.

Oppslag i Adresseavisen 7. september 2017