- Norge trenger fagfolk med topp kompetanse i IKT for å fortsette digitaliseringen, sier Mari Holm Lønseth (H). Hun er Høyres andrekandidat til Stortinget fra Sør-Trøndelag. Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet slår fast at Norge trenger flere studieplasser for å møte den teknologiske utviklingen. Rett før valget kommer stortingskandidaten med en lekkasje fra regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018.

500 studieplasser i året

De to regjeringspartiene er enige om å sette av penger på statsbudsjettet til flere studieplasser i IKT. Totalt blir det 500 nye studieplasser hvert år i fire år framover viss de to partiene får det som de vil. NTNU får 70 av disse, altså 14 prosent. Nord universitet får 20 nye studieplasser.  I forslaget til statsbudsjett for 2018 foreslår Kunnskapsdepartementet 21,3 millioner kroner til nye studieplassene. Totalt blir prislappen de fire neste årene 145 millioner kroner.

Startet i fjor

Satsingen startet i fjor med de første 500 nye studieplassene fordelt på ulike studiesteder i Norge. Også da fikk NTNU 70 nye plasser. I fjor sa NTNU-rektor Gunnar Bovim til Adresseavisen at NTNU hadde tilbudt seg å ta flere og har kapasitet til å ta flere enn de 70 studieplassene.

NTNU får flest

- NTNU er den institusjonen som får flest av de nye studieplassene, sier Høyres Mari Holm Lønseth.

- Det er en anerkjennelse av IKT-miljøet ved NTNU.

Hun sier det er og kommer til å være et skrikende behov for IKT-kompetanse i samfunnet vårt.

- Utviklingen går fort og vi trenger denne kompetansen, sier hun.

I en kronikk skriver NTNU-rektor Gunnar Bovim at en samlet campus er en god sak å mobilisere for på tvers av partigrensene.