To vannrør på et bad i en leilighet i tredje etasje ble revet av slik at store mengder vann rant ut og strømmet gjennom tre etasjer og helt ned i kjelleren.

Foreløpige anslag viser at skadeomfanget i det tre etasjes bygget kan komme opp i tre til fem millioner kroner.

Hærverket er det mest omfattende noen gang mot kommunale boliger i Trondheim. Eieren av bygget, Boligstiftelsen for trygdeboliger i Trondheim kommune, skal i løpet av høsten avgjøre om bygget skal rives eller rehabiliteres.

Samtlige 26 beboere måtte flytte ut hærverket.

Overdoseteamet: - Det var fri flyt av dop

Beboer mistenkt for grovt skadeverk

Politiet, som etterforsker hendelsen som grovt skadeverk, har en mistenkt. – Dette er en meget alvorlig sak. Det er svært sjelden at vi etterforsker et så grovt skadeverk. At strafferammen for grovt skadeverk er 15 års fengsel, viser alvoret i saken, sier politioverbetjent Mona Gikling.

Opplysningene som peker ut en mulig gjerningsperson, er kommet fram gjennom avhør av vitner. – Den mistenkte, som var beboer i hybelhuset da lekkasjen fant sted, er foreløpig ikke avhørt. Vedkommende er innkalt til avhør, men har ikke møtt. Vi regner imidlertid med at avhøret blir gjennomført innen to uker, sier Gikling.

Fortsatt uttørking av bygget

Nærmere fire måneder etter vannlekkasjen pågår det fortsatt uttørking av bygget.

En lang rekke vifter og avfuktere er i gang døgnet rundt i hybelhuset da Tore Lilleaker, prosjektleder vedlikehold i Trondheim eiendom, viser Adresseavisen rundt i hybelhuset.

I 2. etasje skritter Lilleaker over slangen på en avfukter og viser oss et rom hvor det er fjernet plater fra veggene.

- Tidkrevende å få alt tørt

- Det tar veldig lang tid å tørke ut bygget fordi det har trengt inn vann i konstruksjonen. Når vannet strømmer inn i porer i betongen i vegger, gulv og tak er det meget vanskelig og tidkrevende å få det helt tørt, sier Lilleaker.

Det er boret ørsmå hull i gulvet i samtlige rom for å sjekke fuktigheten. Totalt er det 35 hull hvor fuktigheten blir sjekket jevnlig.

Trondheim kommune har anmeldt i alt tre tilfeller av hærverk, alle vannlekkasjer, på hybelhuset. De to første inntraff 16. mai og den tredje 18. mai.

Det var det andre tilfellet 16. mai som forårsaket de største skadene.

To vannlekkasjer på en time

I løpet av en times tid om morgenen oppsto det to vannlekkasjer. Den første ble oppdaget ved 06.30-tiden. En vekter i bygget ble kontaktet av en beboer som fortalte at det kom vann inn i leiligheten fra etasjen over. Beredskapsvakten fra Trondheim eiendom ble varslet og rykket ut til hybelhuset.

Da ansatte og beredskapsvakten tok seg inn i leiligheten, viste seg at to sluk var tettet med håndklær slik at vannet flommet over.

Mens ansatte ved hybelhuset var i ferd å skaffe seg oversikt over og rydde opp etter den første lekkasjen, ble det oppdaget at store mengder vann rant ned i resepsjonsområdet i første etasje og fortsatte ned i kjelleren.

Ved en tilfeldighet hadde Lilleaker et møte i huset klokken 08.00.

– Da jeg kom, fosset det vann over alt i tre etasjer samt i kjelleren. Lekkasjen ble stanset da hovedvanntilførselen ble stengt, sier Lilleaker.

De første ukene var det 10–15 vifter og avfuktere som gikk døgnet rundt. Nå er det mindre enn halvparten, men avfukterne henter fortsatt ørsmå mengder fuktighet ut av luften.

- Den første tiden var luften så rå og fuktig at flere ansatte fikk helsemessige reaksjoner på luftkvaliteten, forteller Lilleaker.

Les også: Fraråder høyhus i Holtermannsveien

Har laget en mulighetsstudie

Det er Boligstiftelsen for trygdeboliger i Trondheim kommune som eier hybelhuset og som avgjør hva som skal skje med bygget når uttørkingsprosessen er ferdig, trolig i løpet av september.

- Vi har laget en mulighetsstudie hvor vi vurderer hva som skal gjøres med hybelhuset. Styret vil imidlertid først trekke den endelige konklusjonen når uttørkingen er avsluttet og vi har en totalt vurdering av skadeomfanget, sier styreleder Harald Bjørlykke i Boligstiftelsen for trygdeboliger i Trondheim kommune.

Fordi stiftelsen er selvstendig tar styret avgjørelsen på egen hånd og trenger ikke involvere politikerne i prosessen.

- Det vil ha betydning for avgjørelsen hvilke utleiebehov Trondheim kommune ser de nærmeste årene. Det vil derfor være aktuelt at vi setter oss ned med kommunen og drøfter behovet før vi tar en beslutning, sier Bjørlykke.

Riving eller rehabilitering

Han mener den mest sannsynlige løsningen er at bygget blir satt i stand, men påpeker at det også finnes alternative løsninger, som for eksempel riving. – Forsikringsoppgjøret etter vannskadene er ikke sluttført. Det er et slitent bygg som etter dagens standard ikke er optimalt ut fra bruken. Skal bygget rives, kan det være aktuelt å bygges utleieboliger, sier Bjørlykke.

Totalskadet. Valøya hybelhus på Tempe har fått vannskader for mellom tre og fem millioner kroner etter grovt skadeverk 16. mai. Hele bygningskomplekset kan bli revet på grunn av skadene. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
Vannskader. Vannskadene gjør at veggplater er fjernet i mange rom for at bygget skal tørke ut. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
Omfattende. - Hærverket er det mest omfattende noen gang mot kommunale boliger i Trondheim, sier Tore Lilleaker, prosjektleder vedlikehold i Trondheim eiendom. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
Nyoppusset. To av rommene var helt nyoppusset da vannlekkasjen kom 16. mai. - Vi måtte fjerne skap for å komme til det elektriske anlegget som nå er skiftet ut i hele huset på grunn av lekkasjen, sier Tore Lilleaker. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
Borehull. Det er boret 35 hull i gulvene i hybelhuset hvor fuktigheten blir jevnlig sjekket. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
Vanninntregning. - - Det tar veldig lang tid å tørke ut bygget fordi det har trengt inn vann i konstruksjonen, forklarer Tore Lilleaker. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen