Stortingsvalget i 1977, som blir kalt etterkrigstidens mest spennende valg, blir trukket fram til sammenligning.

Den gangen snudde 50 avglemte SV-stemmer hele valgresultatet: Ap ble først utropt til valgvinner natt til tirsdag, og alle forventet en fortsatt sosialistisk regjering. Men neste formiddag snudde forhåndsstemmene fra Ålesund hele bildet. Ap mistet et mandat til KrF, og dermed var de borgerlige regjeringsforhandlingene i gang. Men så: Utpå ettermiddagen ble et 50-talls avglemte SV-stemmer i Nordland oppdaget, og dermed var Hanna Kvanmo likevel inne på Stortinget. Resultat: Sosialistisk flertall og Odvar Nordli (Ap) som statsminister.

Adresseavisen utropte Ap som valgvinner etter valgnatta i 1977.
«Skulle det dukke opp flere stemmer, er det bare å ringe...», skrev VG etter thriller-valget i 1977.

- Vil bli fintelling

NTNU-professor Anders Todal Jenssen sier det kan ta tid før valgresultatet blir klart.

- Det kan godt hende at valgresultatet ikke blir klart før utpå dagen etter valget. Det vil nok bli en fintelling, og det kan ta tid før alle sistemandatene og utjevningsmandatene er klare. Det at valget er så jevnt, kan også virke mobiliserende på velgerne, sier valgforskeren, som spår en valgdeltakelse på 76 prosent – mot 78,2 i valget for fire år siden.

- Kan årets valg bli like jevnt som det historiske valget i 1977?

- Ja, det kan det potensielt bli. Bortsett fra at postverket ikke vil kludre det til slik de gjorde da. Når valget blir så jevnt, vil nok ikke valgstyrene rapportere inn resultatene før de er kontrolltelt, påpeker Jenssen, som mener det store spørsmålet i år er hvilke partier som kommer over sperregrensen.

- Det har haglet med meningsmålinger, og mange av dem har gitt en mandatfordeling på 85-84. MDG, Venstre, KrF og Rødt ligger nært sperregrensen, og SVs oppslutning er sannsynligvis også overvurdert.

- Hvem vinner valget?

- Jeg tipper valgresultatet vil bli 85 mot 84 mandater. Men jeg vil ikke tippe vinneren.

- Bildet helt annerledes

Norsk Regnesentral lager prognoser om hva som kommer til å skje, basert på samtlige meningsmålinger (som de vekter ulikt ut fra hvilket byrå, og hvor nye de er, red.anm.), og adferd i siste valg. Forbildet når det gjelder prognoselaging er amerikanske Nate Silver, som tradisjonelt har truffet best i USA (selv om også han bommet på Clinton/Trump, red.anm.).

Seniorforsker Clara-Cecilie Günther sier det er helt avgjørende hvem som kommer over sperregrensa: MDG eller Venstre. Fram til sluttspurten har sentralens prognoser vist at MDG har hatt større sjanse enn Venstre.

- Før sommeren så det rimelig opplagt ut at det blir regjeringsskifte. Nå er bildet helt annerledes, og mye mer spennende. Det kan vippe begge veier, konstaterer Günther.

Seniorforsker Clara-Cecilie Günther ved Norsk Regnesentral

Thore Gard Olaussen i Respons analyse, som lager meningsmålingene for Adresseavisen, sier at basert på siste lokale måling før valget er det 4600 stemmer som mangler for at Ap skal ta ett mandat fra Frp i Sør-Trøndelag. Rødt ligger nærmest, med 3000 stemmer unna – de er imidlertid et mindre parti.

- Kan du huske at det har vært så jevnt noen gang?

- Nei. Jeg har vært med på dette i mannsalder, men jeg kan ikke huske det. Sist var det rimelig opplagt at Erna ville dra det i land.

- Mest spennende valgkampen

Johannes Bergh er valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning og konstaterer at valget er veldig spennende.

- Jeg kan ikke huske et jevnere valg i nyere tid. Dette er den mest spennende valgkampen. Det er svært lite som skal til for å endre bildet. Venstre kan fort ramle under, men heller ikke KrF er helt trygge. Når det er så tett, vil hva som helst kunne avgjøre. Men dette har vært en valgkamp preget av de små partiene, og valget vil nok avgjøres av hvordan det går med dem.

LES KOMMENTAREN: Velgerne kan bli årets største tapere

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

- Du har studert mobilisering av ungdom, hva mobiliserer dem?

- De virker å være engasjert i år. Det har vært en rødgrønn mobilisering, sammenlignet med sist stortingsvalg. Men om de stemmer, vet man ikke. Den eldre generasjonen har mer en pliktfølelse.

- Så ungdommen tar ikke på seg finklærne og går i valglokalet?

- Si ikke det. Det er mange ungdommer som synes det er en høytidelig sak å stemme for første gang.

- Har valgkampen vært mer fragmentert enn normalt?

- Ja. Dette har vært en trend over tid. For 10–20 år siden ble valgkampene mer dominert av to eller tre enkeltsaker. Sånn er det jo absolutt ikke i år. Det har rett og slett vært litt lite politikk.

- Er det et større problem for de store enn for de små?

- Tja. De små partiene har lettere for å synes på sine enkeltsaker i en kaotisk og fragmentert valgkamp. Dette kan bli et valg hvor det kommer flere partier inn på Stortinget enn noen gang før. Jo flere som kommer inn, jo større konkurranse blir det om de 19 utjevningsmandatene. Det er et skikkelig spennende valg.

- Ett mandat kan være nok

Statsviter og valgekspert Svein Tore Marthinsen har fulgt hele valgkampen og meningsmålingene med argusøyne.

- Kan situasjonen i Sør-Trøndelag vippe valgresultatet nasjonalt?

- Hvis det blir veldig jevnt, kan ett mandat være nok. Sør-Trøndelag har utviklet seg til å bli litt som de viktige fylkene Oslo, Akershus, Rogaland og Hordaland – der flere mandater er i spill. Det et dårlig tegn dersom Ap mister ett mandat, slik de gjorde på den siste lokale målingen fra Respons. Sør-Trøndelag er en krets der det er stor kamp mellom Ap og Frp om det siste mandatet. Men det er også 18 andre kretser der den type kamper blir viktige for begge sider.

Statsviter Svein Tore Marthinsen

- Er det størrelsen på De Grønne og Venstre som kommer til å avgjøre dette valget?

- Det kan bli et avgjørende punkt, men ikke nødvendigvis. Dersom valgresultatet blir så jevnt som det er på målingene nå, kan det avgjøre. De som er flinkest til å få velgerne ned fra gjerdet vil gå av med seieren. Dette blir rett og slett veldig jevnt.

- Kan dette bli historisk jevnt?

- Ja. Både 2005 og 2009 var jevne valg, med forholdsvis små marginer som ga rødgrønne seire. Men det mest ekstreme eksempelet er 1977-valget, sier Marthinsen.

LES KOMMENTAREN: Sperregrensebingo