Stemmetellingen blir litt mer omfattende enn før, men de regner ikke med forsinkelser.

Seks pc-er, seks håndskannere og én skriver. Tolv avlukker for stemmegivning, og alle skal få på plass forheng som sikrer at du kan velge din stemmeseddel i fred og ro.

Lørdag formiddag rigges det i valglokalet i festsalen ved kulturbygget på Byåsen skole. Driftsleder Øyvind Eklo haster rundt med forheng og seddelhyller, mens it-mann Kristian Flatabø kobler opp systemet.

Ta minivalgomaten: Hvilken trøndersk toppkandidat støtter du?

It-mann Kristian Flatabø kobler opp systemet, slik at alt skal være klart når de første velgerne kommer mandag morgen.

«Svartdress og slips»

Alt skal være klart, før man mandag morgen klokken 07.30 begynner å legge stemmesedlene inn i avlukkene. Klokken 09.00 mandag åpner dørene – og de stenger igjen kl. 21.00. Da har det norske folk sagt sitt.

- Noen kommer i «svartdressen» og slipset. Det er fint at det er høytidsstemning rundt dette, sier stemmestyreleder John Stene, også kjent som tidligere Ap-kommunalråd.

Han understreker at politikere er tillatt i valglokalet, så lenge de ikke står på stortingslista. Og det gjør altså ikke han. Med seg på jobb mandag har han ti medarbeidere. Når lokalet stenger klokken 21.00, begynner de den manuelle tellingen av stemmene.

- Vi teller to ganger, og regner med å ha resultatet herfra klart mellom klokken 22.00 og 22.30. Deretter tar jeg stemmene med i bil ned til fylkeshuset, hvor de også telles maskinelt. Man er aldri alene med stemmene, det er alltid en valgfunksjonær med, sier Stene.

Les også: 47 ordførere på tro og ære

På Byåsen regner de med stor pågang, særlig i det folk er på vei hjem fra jobb mellom klokken 15 og 17.

280 tellere på 39 valglokaler

Valgsekretær Øyvind Øyen i Trondheim kommune har kontroll på 280 folk ute på 39 valglokaler i Trondheim. Han sier de nye tellereglene ved årets valg gjør at alle forhåndsstemmer må telles både manuelt og maskinelt.

- Klarer dere å ha tall på forhåndsstemmene klare mandag klokken 21.00?

- Vi begynner med forhåndsstemmene mandag morgen, og vi skal klare å komme i mål til klokken 21.00. Det er mange som forhåndsstemmer, og jeg kan ikke garantere at vi rekker både maskinell og manuell telling innen da. Men manuelt skal vi klare det, så vi kan publisere de tallene klokken 21.00, sier Øyen.

Driftsleder Øyvind Eklo ved valglokalet på Byåsen skole fikser forheng og hyller der stemmesedlene skal stables mandag morgen.

For fire år siden hadde Trondheim kommunen rekord i antall forhåndsstemmer, da de passerte 40000. I år ligger det an til at 50000 forhåndsstemmer i Trondheim. Kommunen kan imidlertid også motta forhåndsstemmer som kommer via posten fra andre kommuner helt frem til tirsdag ettermiddag klokken 17. Dette er folk som er bosatt i Trondheim, men som har avlagt forhåndsstemmer i andre kommuner. Dermed kan det, i ytterste konsekvens - gå helt til tirsdag ettermiddag før vi vet nøyaktig hvem som er inne og hvem som er ute av Stortinget.

- Noen kommer i «svartdressen» og slipset. Det er fint at det er høytidsstemning rundt dette, sier stemmestyreleder John Stene ved valglokalet på Byåsen.

Les også alle sakene om stortingsvalg 2017

Les mer: Slik vil partiene redusere forskjellene i Norge