Vaken på Royal Garden vippet fra dypeste sorg, til stormende jubel - dog mest av det første i løpet av den lange kvelden. For plutselig vippet det over i rødgrønn favør igjen rett før klokken 22.30 mandag kveld.

Fylkesleder i Sør-Trøndelag, Karianne Tung, holdt seg foran munnen og stirret opp på storskjermen.

- Nå kjente vi på valgseier et øyeblikk. Vi holder motet oppe. Dette kommer til å bikke til siste stemme er talt, sier fylkesleder i Sør-Trøndelag, Karianne Tung.

Tung prognose for Karianne Tung, Eva Kristin Hansen og Rita Ottervik. Foto: RICHARD SAGEN

Like før hadde hun sagt:

- Det er nok de borgerlige partiene som kommer til å starte regjeringsforhandlinger.

Og den gode stemningen holdt ikke lenge: Ved 23-tida oppsummerte stortingsrepresentant Eva Kristin Hansen:

- Det ser ut til å bli en blåblå regjering. Det gjør det. Dramaet rundt sperregrensen er ikke over, men det ser ikke lovende ut.

- Dette skal holde hardt. Det gjenstår en del bystemmer og der gjør Venstre det tradisjonelt bra. Nå skal det mye til for å vippe flertallet over til venstresiden. Mest sannsynlig våkner vi opp til fire nye år med Erna Solberg og Sylvi Listhaug, sa kommunalråd Geir Waage ved 23.30-tida.

Følg dekningen av Stortings-valget her

Bursdagssang

Ordfører i Trondheim Rita Ottervik, som fylte 51 år og fikk bursdagssangen sunget for seg på valgvaken på Royal Garden, ville mandag kveld ikke gi opp troen på at Jonas Gahr Støre overtar som statsminister.

- Jeg tror prognosene ikke har fanget opp SVs framgang – og Ap vil bli sterkere enn dette. Dessuten handler dette om Venstre og KrF kommer over eller under sperregrensa.

- Ren bingo

- Dette kommer til å bli en thriller til siste slutt. Jeg tror ikke vi får det endelige resultatet før utpå tirsdagen en gang, sier Ottervik.

Før hun forlot var det fortsatt flertall for de blå.

Vi skal ligge over 30

Fylkesordfører Tore O. Sandvik var tidlig preget.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik var tidlig preget. Foto: RICHARD SAGEN

- Det er to x-faktorer her, KrF og Venstre. Men dette er uansett ikke godt nok for Ap. Vi skal ligge over 30 prosent. Dersom vår oppslutning blir som prognosen tilsier, er det altfor dårlig for Ap, sa Sandvik og la til:

- Det kan bli en usedvanlig mørk natt med tanke på at den sittende regjeringen kan bli sittende i fire nye år. De kommer vel til å bruke de to første til å fortsette med sine blåblå reformer som vi har kjempet mot.

- Har du begynt å bekymre deg for det?

- Klart det. Vi ønsker en helt annen samfunnsutvikling enn dem. Men som sagt: Det er fremdeles spennende om KrF klarer sperregrensen. Hareide har gjort verdenshistoriens dårligste valgkamp. KrF og Venstre går nå opp og ned som jojo’er.

LES OGSÅ: Slik var stemningen på Høyres valgvake

Utenfor salen satt kommunalråd Marek Jasinski, leder i Trondheim Ap, Hanne Moe Bjørnbet, og rådgiver for Rita Ottervik, Jan-Åge Sneve Gundersen.

- Jeg er fornøyd med at Ap ser ut til å beholde fire mandater i Sør-Trøndelag, men vi skulle ligget høyere nasjonalt, kommenterer Marek Jasinski.

- Vi pleier å være flinke til å mobilisere de siste dagene, men akkurat nå ser det mørkt ut. Jeg er overrasket over at Høyre og Frp ikke har gått mer ned. Men før flere av stemmene er talt opp, er det vanskelig å si helt sikkert.

- Jonas har ikke gått på veggen

Hvorfor har ikke Ap klart å komme seg høyere opp? Bystyrepolitiker Fehrat Güven og stortingsrepresentant Jorodd Asphjell har blitt mest imponert over måten Audun Lysbakken har gjennomført valgkampen på. Men de holder Jonas Gahr Støre som en god nummer to.

Fylkesleder, Karianne Tung, er ikke enig. Hun mener Jonas Gahr Støre i motbakke har vist et stort mot.

- Han har ikke gått på veggen. Og det til tross for at han har fått den ene kalddusjen etter den andre.

Karianne Tung og Tore O. Sandvik ser Jonas Gahr Støre tale etter nederlaget. Foto: RICHARD SAGEN

Diskusjonen om Jonas har ikke påvirket oss her i det hele tatt, svarer Tung.

Det vipper Da klokken nærmet seg 22.30 på Aps valgvake på Royal Garden, viste storskjermen plutselig rødgrønt flertall. – Dette er ikke avgjort, og vi skal holde motet oppe til siste slutt, sa fylkesleder Karianne Tung (t.h). Foto: Richard Sagen