I sommer ble han nektet å bygge 23 leiligheter i Sjetnemarka.

Disse var detaljregulerte og utbygger ventet på ramme- og igangsettingstillatelse etter flere utsettelser. Så sa kommunen stopp på grunn av nye retningslinjer fra rådmannens fagstab.

Johnny Sørgård anket rådmannens beslutning. I bygningsrådet denne uken åpnet politikerne for boligbygging likevel.

Fikk avslag på grunn av manglende skolekapasitet

- I vår prosess har ikke skolekapasitet vært nevnt i det hele tatt før rammesøknaden plutselig ble avslått av rådmannen rett før sommeren. Vi ble svært overrasket over dette. Rivetillatelsen på butikken som lå på tomta fikk vi i januar. Og detaljreguleringen var vedtatt politisk i mai, sier utbygger Johnny Sørgård i Kencha Eiendom.

På tomta i Egganvegen 1-3 er den gamle butikken allerede revet og på det inngjerdede området er det et åpent krater etter tilfluktsrommet som lå i kjelleren.

- Seks leiligheter var allerede solgt og vi valgte å innstille det videre salget inntil vi fikk en avklaring. Hadde rådmannens avgjørelse stått ved lag ville det blitt aktuelt med erstatningskrav mot kommunen, sier Sørgård.

Skolene blir bygget

Men Sørgård anket altså saken. I anken står: «Sett i lys av (...) oppslag i Adresseavisen, tidligere saksbehandling og ny, skjerpet praksis ved byggesakskontoret (...)» ber de bygningsrådet være oppmerksom på årsaken til avslaget: Det er fullt på skolene i kretsen. Utbygger minner om at denne situasjonen vil komme til å være løst innen få år.

- Jeg mener dette var skivebom fra rådmannens side. Og det ser heldigvis politikerne også. For når Okstad skole står ferdig utbygget er det kapasitet til flere elever der. Og Sjetne har plass når den nye skolen åpner i 2019, sier Johnny Sørgård.

I rådmannens avslag understrekes det at inntil det fattes investeringsbeslutning om utvidelse av Okstad skole, noe som ikke er planlagt å skje før neste år, er det ikke plass på barnetrinnet ved Sjetne.

Men politikerne ville det altså annerledes. Bygningsrådet gikk enstemmig mot rådmannens innstilling og lar Johnny Sørgård bygge til tross for at det er fullt i skolekretsen i dag.

Får bygge boliger likevel

- Det jeg etterlyser er større forutsigbarhet i kommunens saksbehandling. Rådmannen må kunne tenke fremtid, og vise skjønn i disse sakene, ikke alltid bare støtte seg på prognoser og tabeller. Det er ikke bare oss dette gjelder, sier han.

Hittil i år har åtte ulike boligprosjekter blitt stanset av kommunen som følge av manglende skolekapasitet i de aktuelle områdene. Disse prosjektene ville gitt byen rundt 400 nye boenheter. Det forventes at flere utbyggere vil anke avslagene.

Men det er fortsatt slik at flertallet i bystyret ikke vil la utbyggere starte boligbygging uten at det er sikret tilstrekkelig skolekapasitet i nærområdet.

I bystyrets møte 31. august vedtok politikerne å be rådmannen få fortgang i arbeidet med kommende skoleutbygging. Politikerne vil at formannskapet orienteres fortløpende om løsningsforslag for hvert enkelt skoleområde. Deretter skal rådmannen innen juni 2018 fremme en sak for bystyret med forslag til hvilken plass i investeringskøen de ulike skolene bør få.