- Det er en ekstremt spennende kveld, men ikke den situasjonen vi hadde drømt om, sa førstekandidat Gjertrud Berg da hun talte til valgvaken i Trondheim etter at prognosen ble offentliggjort da valglokalene stengte klokka 21. Miljøpartiet De Grønne hadde håp om å nå sperregrensen og få inn mange nye stortingsrepresentanter.

Klokka 23 ble partiets valgvake i Trondheim avsluttet. De følte ingen grunn til å slå på stortromma og feire utover natta.

Fortsatt én stortingsplass

Nå beholder Miljøpartiet De Grønne den ene stortingsplassen. Men trønderen Une Bastholm, som representerer Oslo, erstatter Rasmus Hansson. I går kveld så han ut til å miste plassen fra Akershus. Han har representert partiet på tinget de siste fire årene og har vært partiets første og eneste stortingsrepresentant.

- Vi har uansett gjort et historisk valg. Partiet beholder stortingsplassen, og både KrF og Venstre er nær sperregrensen, sa hun med håp i stemmen da halvparten av stemmene var talt opp.

Følg valgopptellingen her

Ønsket regjeringsskifte

Hun er litt skuffet over eget resultat og veldig skuffet over at det ikke ser ut til å bli regjeringsskifte.

- Nå håper jeg at Venstre kommer under sperregrensa og at vi får en ny regjering, sa hun i går kveld.

Da vel halvparten av stemmene var talt opp, hadde partiet 3,2 prosent av stemmene på landsbasis. Det er langt bedre enn sist stortingsvalg og det aller beste valget noensinne.

Skuffet

Men i går kveld var førstekandidaten i Sør-Trøndelag og resten av valgvaken skuffet over at det kunne ende med 3,3 prosent og én stortingsrepresentant. De har opplevd gode meningsmålinger og stort engasjement ute blant folk. Derfor er de ikke fornøyd med én stortingsrepresentant og en framgang på et halvt prosentpoeng siden valget i 2013.

I Nord-Trøndelag hadde partiets toppkandidat Ingrid Liland håp om en plass på Stortinget før stemmene ble talt opp. Hun var naturlig nok skuffet over at det ikke gikk.

- Men vi har likevel en framgang og beholder stortingsplassen, sa hun til Adresseavisen i går kveld.