Hun vedgår at det kan bli noen logistiske utfordringer med så mange ekstra gjester på nasjonaldagen, men regner med det skal gå bra med så god tid på planleggingen.

–Dette er veldig god markedsføring for Trondheim, sier Kumar.

Tradisjonen tro: Rita Kumar, leder av 17. mai-komiteen, avbildet sammen med trondheimsordfører Rita Ottervik i 2013. Neste år kommer 4500 cruiseturister til byen på nasjonaldagen.

Spesielt for tyskerne

Der er allerede slik at alle cruise som anløper Trondheim for første gang mottas med musikk, bunadskledd vertskap og sjokolade. Men turistene som kommer med MSC Meraviglia vil få en helt spesiell opplevelse når de kommer til Trondheim 17. mai 2018.

–Norges måte å markere nasjonaldagen er ganske unikt i verdenssammenheng, og dette blir nok en eksotisk og unik opplevelse for mange, sier cruisekoordinator Maria Kühnl i en pressemelding.

Hun legger til at for de mange tyskerne om bord vil trolig nasjonaldagen oppleves ekstra spesiell.

–Tyskere feirer ikke nasjonaldagen sin privat og kjenner ikke til følelsen av å feire det å være tysk i fellesskap, forklarer hun.

Cruisekoordinator: Maria Kühnl jobber både for å få flere cruisepassasjerer til Trondheim og gi dem en god opplevelse av byen. Nå forbereder hun neste års 17. mai-besøk.

Vil se Nidarosdomen

Kühnl ser også at å organisere aktiviteter for turister på nasjonaldagen kan bli ekstra krevende for logistikken.

–Det må en del folk i sving for å gi cruiseturistene et fint møte med Trondheim, og oppleve en sømløs dag med aktiviteter og transport. Vi trenger oversikt over folketogets rute slik at vi kan planlegge busstransport og turistrute. I tillegg må det fortsatt tilrettelegges for de tradisjonelle turistaktivitetene. De fleste kommer til Trondheim for aller første gang, og forventer å se Nidarosdomen, Bakklandet, museer og de mange andre severdighetene vi har å by på, selv om det er nasjonaldag, forteller Kühnl.

Politiet i Trondheim vil ikke si noe om det blir satt inn ekstratiltak i forbindelse med besøket.

–Politiet utarbeider sine tiltak basert på den trusselvurdering som til enhver tid er gjeldende. Å si noe i dag om neste års 17. mai-feiring er ikke hensiktsmessig nå, sier stabssjef Torgeir Moholt ved Trøndelag politidistrikt.

MSC Meraviglia ble ferdigstilt i mai i år. Det er 315 meter langt, har en kapasitet på 5 700 passasjerer, i tillegg til mannskap på drøyt 1500.

315 meter langt skip

MSC Meraviglia ble ferdigstilt i mai i år. Det er 315 meter langt, har en kapasitet på 5 700 passasjerer, i tillegg til mannskap på drøyt 1500. Ombord finnes eget badeland, galleri, spa, treningssenter og handlegate. Med seg til sjøs har de også den verdenskjente showfabrikken Cirque du Soleil.

Reiselivsdirektør May Britt Hansen i Visit Trondheim.

Reiselivsdirektør May Britt Hansen i Visit Trondheim forteller at de jobber med å tilrettelegge for et best mulig opphold for turistene, både med de tradisjonelle trondheimsseverdighetene og 17. mai-begivenhetene.