Dagen derpå møter Aftenposten Sylvi Listhaug på hotellet i Ålesund der partitoppene i Møre og Romsdal var samlet til valgvake mandag kveld. Det ble en jubelkveld.

Men onsdag stiller Listhaug på statsrådskontoret i Oslo. Der håper hun å forbli – selv om hun nå for første gang er blitt valgt inn på Stortinget.

Les også: - Det er krevende å gå til valg på økt skatt

– Jeg er klar til å fortsette. Jeg har mye ugjort, og det blir viktig fremover å holde trykket oppe på integrering og sørge for at kommunene gjør det de skal på det feltet der, understreker hun.

Når statsrådskabalen for den nye regjeringen skal legges, må det også tas hensyn til at vervet som parlamentarisk leder i Frp er ledig.

Men Listhaug ønsker å forsette som innvandringsminister, og på spørsmål fra Aftenposten om hva hun vil prioritere høyest i jobben fremover, svarer Listhaug:

– Vi må få flere innvandrere i jobb. Hvis vi hadde hatt samme sysselsettingsgrad blant innvandrere som i befolkningen ellers, ville det vært 90.000 flere sysselsatte. I tillegg blir det viktig å ha god kontroll på grensene; at tilstrømmingen blir lav. Disse to tingene henger sammen.

Mener AUF-video var valgkampens lavmål

Dersom Erna Solberg gir henne fornyet tillit i Regjeringen, er det ingen ting som tyder på at Listhaugs retorikk vil bli noe annerledes enn den har vært.

Sylvi Listhaug skryter av Erna Solberg som leder og statsminister. Nå håper Listhaug at hun får fortsette som innvandringsminister. -Jeg har mye ugjort, sier hun. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Retorikk er viktig, fordi det handler om å sende ut signaler i et internasjonalt marked av menneskesmuglere. Derfor må vi være tydelige. Men mange hausser opp det som jeg har sagt og gjort, og pisker opp stemningen ved å vri og vende på det jeg sier. Det er synd, og det tjener ikke den offentlige debatten.

– Dette påpeker du gjentatte ganger. Hva er det verste eksempelet på dette?

– Det er mye, men det totale lavmålet var denne AUF-videoen. Der ble et sitat fra meg om terrorisme knyttet opp imot et bilde av gråtende flyktningbarn. Videoen ble trukket, men at man i det hele tatt får seg til å lage noe slikt søppel, er sjokkerende. Det var grotesk, og jeg synes Arbeiderpartiets valgkamp representerer et lavmål. Jo dårligere de gjorde det på meningsmålingene, desto mer fyrte de av med slike ting. Men det var jo ingen suksess. Og godt er det.Les også: Sjekk hvem som er inne på Stortinget fra Trøndelag

– Det blir hevdet at du splitter det norske folket, noe også målinger har bekreftet. Går slike beskrivelser inn på deg?

– Innvandring og integrering er jo et felt som i utgangspunktet er veldig polariserende. Det handler om mennesker, og derfor skaper temaet sterke følelser.

Angrer ikke på besøket i Sverige

Sylvi Listhaug har solid støtte hjemmefra. Møre og Romsdal ble landets beste Frp-fylke, der duoen Listhaug og landbruksminister Jon Georg Dale toppet listen.

Sylvi Listhaug på valgvaken i Ålesund mandag kveld. Foto: Arnfinn Mauren

Listhaug fremhever hyppige besøk i hjemfylket for å drive valgkamp som en av årsakene. Samtidig fikk hun satt innvandring på dagsordenen som statsråd. Det er lite hun angrer på fra valgkampen – heller ikke tidspunktet for den omstridte turen til Sverige.

– Det er ikke uvanlig å bruke eksempler fra naboland i en valgkamp. Men jeg var der først og fremst for å lære hvordan de er kommet i den situasjonen som de er i. Så ble det blåst utover alle proporsjoner.

Har gjort spådommene til skamme

Med muligheter for fire nye år i regjering, kan ikke Sylvi Listhaug dy seg med å minne om skepsisen til partiets evne til å regjere. I 2013 hevdet politiske motstandere at partiet hverken kunne styre landet eller hadde folk til å fylle posisjonene.

Les også: Slik stemte din bydel i Trondheim

– De som ønsket oss nord og ned spådde det ville bli mye moro, men de spådommene har vi gjort til skamme.

– Se bort ifra prosenter opp og ned. Med tanke på forhistorien, er styrkeforholdet mellom Høyre og Fremskrittspartiet endret etter valget?

– Når det gjelder forhandlingene om regjeringsposisjoner overlater jeg det til Siv Jensen, men det er ikke tvil om at det nærmest er en sensasjon at et nummer to-parti i regjering oppnår et valgresultat med bare en nedgang på rundt 1 prosentpoeng.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) kunne spasere smilende gjennom Ålesunds gater tirsdag formiddag. Frp økte sin oppslutning i innvandringsministerens hjemfylke med 2,4 prosentpoeng Foto: Arnfinn Mauren

– Hvordan har dere klart det?

– Vi har klart å holde på sjelen vår, samtidig som vi har hatt regjeringsmakt. Vi er gjenkjennelig for velgerne og har unngått å bli blankpolerte. Vårt språk er fortsatt tydelig og folkelig, svarer hun til Aftenposten.

– Da valgdagen var over og du gikk inn på hotellrommet og lukket døren bak deg; hva tenkte du da?

– Jeg var glad det var over. Og så var jeg lettet over at det gikk så bra. Og forferdelig sliten. Man faller litt sammen når spenningen er utløst.

Sjekk hvem som er inne på Stortinget fra Trøndelag

Se alle bildene fra valgvakene

Slik fungerer utjevningsmandatene