Valget i Verdal fulgte samme trend som ellers i landet, med stor tilbakegang for Ap, og et Sp som fosset frem. Det spesielle i Verdal var at Aps nederlag ble så voldsomt. Det skyldes trolig også lokale saker, som blant annet spørsmålet om skolenedleggelser i grendene.Les også alle sakene om stortingsvalg 2017

- Jeg ser ikke bort fra at skolestrukturdebatten og andre ting har virket inn. Det er krevende å være i posisjon over så lang tid, sier ordfører Bjørn Iversen.

Manglet et konkret prosjekt

Ved valget i 2013 hadde Ap 48 prosent. Denne gangen endte partiet på 36,7 prosent som er en nedgang på 11 prosent.

- Men det er samme trend i alle de fem største byene i Nord-Trøndelag og Trondheim. Vi går tilbake nesten like mye over hele fjøla. Sammenligner vi med siste lokalvalg er nedgangenfor oss på rundt sju prosent.

Sjekk hvem som er inne på Stortinget fra Trøndelag

Verdals ordfører Bjørn Iversen mener partiet sentralt manglet et konkret prosjekt for å vinne årets valgkamp.

- Jeg er en av dem som husker Trygve Bratteli som statsminister og en av lederskikkelsene i Ap. Hans mantra var at man aldri måtte gå til valg uten å ha med seg en sosial reform. Det var mottoet før og burde vært det nå også. Denne gangen hadde ikke partiet et godt nok prosjekt. Det ble bare enkeltsaker. Vi ble for lite tydelig, sier Iversen, som medgir at tirsdagen etter valget ikke var noen god dag.

Gratulerer Sp

- Men jeg ble slettes ikke overrasket. Resultatet var varslet over tid gjennom tallrike galluper. Det er vanskelig å spekulere i hva som konkret gikk galt så kort tid etter valget. Vi må gå grundig gjennom det som har skjedd.

Iversen sier han hele tiden har vært veldig skeptisk til regjeringens sentraliseringspolitikk.

- Jeg vil gratulere Senterpartiet som vant frem på disse sakene, sier ordfører Bjørn Iversen.

Les mer: Slik vil partiene redusere forskjellene i Norge

Se alle bildene fra valgvakene

Slik fungerer utjevningsmandatene