KrF gjorde et dårlig valg, men de sitter likevel med mye makt i vippeposisjon mellom høyre og venstre.

I en rekke saker ligger partiet tettere mot Sp og delvis Ap enn det de gjør mot dagens blåblå regjering. Men KrF har gått til valg på en blågrønn regjering, og KrF-leder Knut Arild Hareide holder fast ved at de enten går i regjering med Høyre og Venstre – eller at de går i opposisjon. Samtidig er det uenighet internt i KrF, viser blant annet en ringerunde DN har gjort.

- Vandrende seminar

Sp-nestleder Ola Borten Moe kommer med et råd til KrF i dagens situasjon.

- Nå må KrF slutte å være et vandrende seminar om hvem man vil samarbeide med om hva og få fokus over på politikk og hva de vil. Hvis og når det skjer, tror jeg Senterpartiet og KrF har potensial til å snakke sammen om en rekke saker, sier Borten Moe.

Han nevner distrikts- og landbrukspolitikk, men også skattespørsmål, sosiale saker og utviklingspolitikk.

Sp-nestleder Ola Borten Moe kommer med råd til KrF i vippeposisjon.

Håper fremdeles på blågrønt

Lokale KrF-topper i Trøndelag mener det ennå ikke er helt avklart om det kan bli en Høyre/Venstre/KrF-regjering. Kommunalråd Geirmund Lykke og fylkespolitiker og sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug medgir likevel at det er et stykke igjen. Dermed har KrF sagt at de går i såkalt «konstruktiv» opposisjon, og at de kan samarbeide begge veier.

- Hva kan dere samarbeide med Sp og Ap om?

- Innenfor en del utjevningsspørsmål, som fattigdom og andre sosiale saker, og i landbruk- og distriktspolitikk. I en del verdispørsmål er vi mest enig med Sp, men her er vi tett på Høyre i mange saker også, sier Lykke.

- Det er ikke aktuelt å felle Solberg i første omgang, men vi kan samarbeide mot Ap for eksempel om fattigdom. Det er ikke tid for skatteletter, og summen av reformene som regjeringen har gjennomført, er for sentraliserende. Så der kan vi samarbeide mot venstre, sier Bjørkhaug, som også nevner bistand.

Fylkesvaraordfører i Nord-Trøndelag, Åste Marie Lande Lindau, trekker også frem distrikt og landbruk.

- Men for eksempel når det gjelder kontantstøtte, står vi veldig langt fra Ap, sier hun.

Landsstyremøtet til KrF 22. september blir avklarende.

Les også alle sakene om stortingsvalg 2017

Åste Marie Lande Lindau sammen med partiets nestleder Kjell Ingolf Ropstad og hans datter Anna Louisa.

- Vil bli krevende

Lykke mener det er for tidlig å si hvordan de nå skal utnytte makta si maksimalt. Ap og Sp kommer nok til å prøve å gjøre «livet surt for regjeringen ved å fremme saker som KrF er for», mener en sentral Høyre-kilde Adresseavisen har snakket med. Slik kommer KrF i skvis og kanskje til slutt vil de ende med å sette inn Støre. Lykke kommenterer:

- Dette tenkte jeg også på med en gang jeg så valgresultatet. Det kan bli krevende for vår stortingsgruppe å ta stilling til en del saker. Dersom det kommer forslag fra opposisjonen i Stortinget som vi er enige i, kan regjeringen bli nødt til å enten stille kabinettsspørsmål eller tilpasse seg vår politikk, sier han.