- Det er helt fantastisk at Brattørveita – og de andre historiske veitene vi har i byen – pusses opp og gjøres attraktiv for byens innbyggere og turister, sier eier av Café le Frère, Kjell Harry Lyngaas.

Stor undersøkelse: Dette er Trondheims beste og verste byrom

Tagging, ugress og mørkt

I april satte byantikvaren i gang et treårig prosjekt for å skape mer aktivitet og attraktivitet i Midtbyens veiter og gårdsrom. Brattørveita er først ut, og de siste ukene er det ifølge antikvar Roy Åge Håpnes hos byantikvaren blitt fjernet tagging på bygningene, brusteinene er rengjort, ugresset oppetter veggene er fjernet. Onsdag ble det satt ut Ulefos-benker med historisk preg, som alle kan nyte stående og sittende.

- Med en gang benkene kom, ble de brukt, så det er tydelig at behovet er der, forteller Lyngaas, som drømmer om en grønnsaksbutikk rett over gata av sin egen næring.

Som i utlandet

Snart kommer det også nye lys som vil gjøre at veita oppleves tryggere å vandre i. Men det er bare starten på fornyelsen.

- Områder som Brattørveita er gjerne slike vi oppsøker når vi er utenlands. Men da må det være attraktivt. Vi har fått det til på Bakklandet, og det er nå det mest populære rommet vi har i byen. Så håpet er å få til det samme her, og i flere av de andre veitene, sier Håpnes.

Benker - med historisk preg - pynter opp veita. Foto: Christine Schefte

Snarveit

Han mener Brattørveita har alle forutsetninger for å bli en levende veit som det en gang var. For å gjøre den mer brukt og kjent settes det også opp snarveit-skilt.

- Veita ligger perfekt til for folk som kommer fra Nedre Elvehavn. Og det første turistene ser når de kommer fra jernbanen, er Brattørveita, men det har vært lite å vise frem her. Det vil vi gjøre noe med. Veitene i dette området er forsømt, sier han.

Her er taggingen fjernet, og fasaden skal pyntes. Antikvar Roy Åge Håpnes ser frem til å vise frem en fornyet Brattørveita, Foto: Christine Schefte

Yrende liv

Under oppstartsmøte ti april ble over 300 eiere, næringsforeningen, Midtbyen Management og andre invitert for å gi innspill til hvordan Nerbyen, som området heter, kan vitaliseres.

Slik så det ut på noen av bygningsveggene i Brattørveita. Foto: Byantikvaren

- Alle var skjønt enige om at Brattørveita er en glemt og ganske ruskete veit. De siste ti ukene har over 40 NTNU-studenter jobbet med enkelte av eiendommene (blant annet Hotel Bakeriet, journ.anm.), og fått masse kunnskap som kan brukes til det videre arbeidet. Kunnskap om hva bygningene er brukt til, hva som er gjort, og hva som må gjøres for at bygningene skal gjøre veita mer attraktiv, sier Håpnes.

Han forteller at vi ikke skal mer enn 60–70 år tilbake i tid før det var yrende liv her.

- I dag skjer det nesten ikke noe på gatenivå her, og det blir en bakevje selv om området egentlig er kremen i Trondheim. Målet er ikke næringslivsaktivitet over det hele, men noe som gjør at veita får den anerkjennelsen den fortjener, sier Håpnes.

Riksantikvaren, fylkeskommunen og byplankontoret er med på finansieringen av prosjektet.

Kulturnatt

Allerede fredag, under årets kulturnatt, vil det være mange aktiviteter og kulturelle tilbud i Brattørveita i samarbeid med blant annet eiere, næringsdrivende, Jødisk museum, Litterært kollektiv og Fortidsminneforeningen. Det blir byvandringer, konserter, og uteservering, samt at flere av eierne åpner sine gårdsrom – rom som normalt ikke er tilgjengelige for folk.

Slike snarveit-skilt settes opp i byen. Foto: Roy Åge Håpnes, antikvar

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.