Fritidsbåter på 15 fot eller mindre skal fra 1. oktober kunne leveres til de kommunale avfallsmottakene.

1000 kroner i vrakpant

For hver båt som leveres utbetales det 1000 kroner i vrakpant, opplyser Miljødirektoratet.

- Det må etableres et mottak i eller i nærheten av alle kommuner innen 1. oktober. Men her er det fleksibilitet så kommunene kan fritt benytte seg av andre aktører om de ikke har et eget mottak som egner seg, forklarer seniorrådgiver Ole Thomas Thommesen i seksjon for avfall og gjenvinning i Miljødirektoratet.

Alt klart i Trondheim

I Trondheim vil det bli mulig å levere båter på gjenvinningsstasjonen til Trondheim renholdsverk.

- Vi har lenge tatt imot båter på under 15 fot. Det nye er at det nå kommer en refusjonsordning og da kan det hende pågangen blir større. Blir pågangen veldig stor må vi vurdere om vi må gjøre noen endringer, forteller Tone Pettersen Olden, kommunikasjonssjef i Trondheim renholdsverk.

- Det kan bli økt pågang med denne vrakpant-ordningen, men det skal vi takle, sier kommunikasjonssjef i Trondheim renholdsverk, Tone Pettersen Olden.

For å få utbetalt vrakpanten må den som leverer båten fylle ut et skjema som skal stemples på mottaksstedet. Det skal deretter sendes inn via Miljødirektoratets elektroniske søknadssenter. Det er Miljødirektoratet som skal administrere ordningen og betale ut vrakpanten.

- Vi skal få på plass en praktisk løsning for å håndtere disse skjemaene innen 1. oktober, lover Olden.

Kun to mottak for større båter

Større båter må leveres til anlegg som er godkjent av Fylkesmannen.

- Disse båtene må leveres til mottak som har omtrent de samme godkjenningene som bilopphuggerier. Per i dag finnes det kun to slike båt-mottak i hele landet. Ett i Stavanger og ett i Møre og Romsdal. Men det ligger flere søknader inne fra aktuelle mottaksanlegg, så antallet anlegg vil øke ganske raskt, forteller Thommesen i Miljødirektoratet.

For større båter finnes det i dag kun to mottak i hele landet.

Kritisk til hastverket

Regjeringen vedtok vrakpant på båter i desember 2016. I Trondheim kommune ønsker man ordningen velkommen, men er kritisk til at den kommer før et ordentlig mottaksapparat er på plass.

Ansvarlig for avfallshåndteringen i Trondheim kommune, Knut Bakkejord, mener ordningen med vrakpant på båter burde vært utredet bedre før den iverksettes.

- Ordningen burde vært utredet bedre før den ble vedtatt. Kommunale mottak som skal håndtere de mindre båtene kan fort oppleve stor pågang og få problemer. For de større båtene finnes det knapt et mottaksapparat i dag, sier Knut Bakkejord som er ansvarlig for avfallshåndteringen i Trondheim kommune.

Anbefaler samarbeid

Miljødirektoratet har en viss forståelse for at enkelte kommuner vil slite med å ha et fungerende system oppe å gå innen 1. oktober.

- Dette burde ikke komme veldig brått på, men samtidig forstår vi at kan være krevende å få på plass mottak. Kommunene har også mulighet til å samarbeide med andre aktører som har et område som kan benyttes til formålet, sier Thommesen.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.