Det lages nå også planer for et mulig comeback for KrF i et bistandsdepartement.

Børge Brende (H) har takket ja til jobben som president i World Economic Forum. Han blir sittende som utenriksminister fram til midten av oktober.

- Dette var ingen lett beslutning og den er tatt med et visst vemod. Men jeg har vær statsråd i åtte år i tre ulike departement. Jeg følte at nå var tiden kommet for et skifte, sier Brende til Adresseavisen.Brende returnerer til organisasjonen var i før han ble hentet til Norge som Erna Solbergs utenriksminister. Men nå altså som toppsjef.

- Jeg hadde ønsket at han fortsatte. Han har vært en god utenriksminister. Men jeg skjønner at dette fremstår som en ny mulighet for ham, sier statsminister Erna Solberg.

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende kom sammen ut av et møte om terror for en tid tilbake - nå kan hun være aktuell for en ny rolle i regjerningen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ble gjenvalgt mandag

Allerede tirsdag – dagen etter valgnatten der de blå klare å bli gjenvalgt – skrev Adresseavisen at Høyre-kilder antydet at Brende har andre planer enn å fortsette som utenriksminister.

Avklaringen kom fredag ettermiddag.

Dagens leder i World Economic Forum, Klaus Schwab, blir arbeidende styreleder. Brende overtar hans plass som president.

Brende sier han fikk tilbudet om den prestisjefylte jobben i Sveits «denne» uken.

- Feilberegnet du og ledelsen i World Economic Forum egentlig valgresultatet?

- Jeg bestemte meg denne uken for si ja til World Econmic Forum. Styret hadde bestemt seg for å skille lederjobben og styrelederjobben, så min beslutning ble fattet på onsdag eller torsdag denne uken etter at jeg hadde konferert med statsministeren, sier Brende.

Les også: NUPI-forsker: Søreide og Helgesen mulige navn

Fryktet lekkasjer

Med et konkret jobbtilbud hengende i lufta, valgte statsminister Erna Solberg å offentliggjøre Brendes varslede avgang allerede nå.

– Slike saker har en tendens til å raskt bli kjent. Derfor mener jeg at det er ryddig å offentliggjøre det allerede nå, selv om det ikke betyr at han er gått av som statsråd. Jeg har bedt Brende om å fortsette som utenriksminister til midten av oktober, sier Solberg.

- Hvorfor tok dere ikke et skifte allerede nå?

- Nei, det hadde blitt å forhaste seg og det er jo ikke lurt. Vi har tid til å gjøre dette på en ordentlig måte. Dessuten reiser vi til New York og FN i morgen, sier Solberg og sikter til at FN har sin hovedforsamling neste uke.

GIR SEG: Utenriksminister Børge Brende offenltliggjorde fredag at han trer ut av regjeringen for å bli president i World Economic Forum. Foto: Poppe, Cornelius, NTB scanpix

Eriksen Søreide superaktuell

Erna Solberg holder kortene tett til brystet med tanke på hvem hun vil at skal etterfølge Brende.

Solberg vil heller ikke gå inn på om det blir et mål å få utnevnt Norges første kvinnelige utenriksminister.

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) er i så måte ett brennhett tips på landets neste utenriksminister.

- Jeg tenker at dette kan dere få spekulere i i mange kommentarer inntil jeg har tatt min beslutning om hvordan dette blir. Jeg kommer ikke til å kommentere ting som kan lede hen til hvem og hvordan dette blir, sier Solberg.

Også miljøvernminister Vidar Helgesen (H) ble i går trukket frem av Høyre-kilder.

Pynter KrF-tilbud

Men. Kilder i Utenriksdepartementet opplyser til Aftenposten at det nå arbeides med planer for ulike fremtidsscenarioer på Victoria terrasse.

Årssaken til dette er de ventede regjeringssamtalene mellom regjeringspartiene og støttepartiene Venstre og KrF.

I dag er det to statsråder – en Europa-minister og en utenriksminister – som også har ansvar for bistand. Tidligere har bistand hatt sin egen statsråd.

- Det blir sett på flere muligheter. En løsning med tre statsråder, der bistand får sin egen er en av disse, får Adresseavisen bekreftet fredag ettermiddag.

Bekrefter mulige endringer

Planene tar høyde for de kommende regjeringsforhandlingene med støttepartiene Venstre og KrF

KrF har så langt avvist at de vil i regjering med Frp, men statsminister Erna Solberg har ikke tenkt å gi opp ennå.

Senest onsdag gjorde hun det klart at KrF var sterkt ønsket på innsiden av regjeringen.

På oppfølgingsspørsmål fredag om Solberg vil se på strukturene i Utenriksdepartementet i forbindelse med skifte av statsråd, ordlegger statsministeren seg slik:

- Det pågår samtidig samtaler med andre partier fremover. Så det er klart at vi kommer til å holde et øye med hvordan de samtalene går. Og det gjør at det blir en del av den vurderingen jeg må gjøre fremover. Altså, om det kommer noen resultat av de samtalen som vi har satt opp i slutten av neste uke, sa Solberg.

Børge Brende går av som utenriksminister. Det er vanskelig å være misunnelig på etterfølgeren. Foto: NTB scanpix