- Det kom litt ut av det blå. Jeg følte meg helt frisk, så fikk jeg høre at jeg hadde kreft, forteller Kristin.

I 2015 ble 370 kvinner i Norge av rammet livmorhalskreft. Kristin hadde aldri tenkt tanken på at kreft skulle bli en del av hennes hverdag. Nå deler hun sin erfaring for å motivere andre kvinner til å ta den livsviktige celleprøven. En prøve som bør tas hvert tredje år. De siste ti årene har 250 000 kvinner latt være å ta celleprøve.

- Dette tallet er alarmerende høyt. Blant disse tallene vil det være kvinner som kan utvikle kreft, eller har fått kreft. Det er snakk om liv som kunne vært reddet, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, i en pressemelding.

- At de tør

- Jeg skjønner ikke at de tør la være. Det er vel ingen som vil ha kreft? sier Kristin.

I vinduet ved spisebordet står bryllupsbildene fra julidagen da sommeren endelig kom til Trondheim. Timer før de skulle gi hverandre en lovnad for livet i Nidarosdomen, ruslet Kristin og Sondre på Ladestien og smilte forelsket til bryllupsfotografen.

- Vi tenkte aldri på å avlyse bryllupet. Selv om jeg hadde vært hårløs, hadde vi giftet oss, sier Kristin.

Hun og ektemannen Sondre feiret bryllup med 80 gjester, det ble en vakker, rørende og festlig dag slik det gjerne er når to vil feire kjærligheten.

- Men det ble litt annerledes etter at Kristin hadde vært syk. Jeg er ikke en som gråter så ofte, men det kom noen tårer i kirka, forteller Sondre.

- Når du har vært gjennom noe slikt sammen, så styrker det forholdet, sier Kristin.

Tok celleprøve

Da hun for tre år siden tok sin første celleprøve, var alt som det skulle være. Men i høst fikk Kristin uregelmessige blødninger, og bad om en sjekk hos fastlegen.

- Jeg fikk beskjed om at det var en celleforandring. Jeg tenkte at det er noe som skjer med ganske mange, så jeg ble ikke spesielt bekymret, forteller Kristin.

For å hindre at det utviklet seg til kreft, fikk hun like før jul gjennomført en såkalt konisering som innebærer at celleforandringene på livmorhalstappen blir operert bort. Da jula så vidt hadde gått over i hverdag, fikk hun telefon fra gynekologen:

- Jeg fikk beskjed om at det var kreft i det de hadde fjernet. Det var veldig rart, for jeg følte meg jo helt frisk, forteller Kristin.

Dermed startet en tøff runde med nye undersøkelser, røntgen, CT-undersøkelse, pet-skanning, og stor usikkerhet. Kristin fikk vite at hun måtte opereres. Spørsmålet var om kreften hadde spredd seg, og om hun, i en alder av 29 år, ble nødt til å fjerne hele livmoren.

Feiret bryllup: De var midt i planleggingen av bryllupsfeiring i juli da Kristin fikk påvist livmorhalskreft. - Jeg var redd jeg ikke kunne få barn, sier Kristin, som var svært heldig. Hun slapp med å fjerne deler av livmorhalsen, noe som innebærer at hun og ektemannen Sondre kan planlegge familieetablering.

- Det jeg tenkte mest på var muligheten til å få barn, sier Kristin.

- Du var egentlig ikke så opptatt av deg selv, sier Sondre.

Flyktet med yoga

Kristin har en blogg, yogakristin, hvor hun på elegant vis demonstrerer grasiøse yogaøvelser. Men i forrige uke la hun ut et innlegg som viste en helt annen side av hennes liv. Da fortalte hun om kreftsykdommen, og hvordan hun opplevde den første tiden etter at hun fikk påvist kreft:

- Mens jeg ventet prøvde jeg å fortsette livet mitt som før. Jobb, trening, flytting, bryllup. Men sannheten er at de fleste dagene brukte jeg store deler på å være redd, gråte og føle at livet er urettferdig, skrev hun.

Kristin er yogainstruktør på 3T, og fortsatte med å ha timer der, også etter at hun fikk kreftdiagnosen.

- Det ble min flukt fra virkeligheten. Ellers klarte jeg ikke å la være å tenke på at jeg hadde kreft, forteller hun.

Fra St. Olav ble hun henvist til Radiumhospitalet som gjennomfører fertilitetsbevarende operasjoner når kvinner får livmorhalskreft. Det var ikke tegn til at kreften hadde spredd seg, derfor var det mulig å fjerne bare deler av livmorhalsen. Men siden dette var en type kreft som kunne være vanskelig å oppdage, ble 19 lymfeknuter i underlivet fjernet.

Fem uker etter operasjonen var hun tilbake på jobb igjen.

Oppdaget tidlig: I begynnelsen av april fikk Kristin Skjelbred Refsnes beskjed fra legen om at hun var kreftfri. - Jeg var veldig heldig, fordi kreften ble oppdaget så tidlig, sier Kristin som nå oppfordrer alle kvinner til å ta jevnlige celleprøver.

- Jeg var veldig heldig, fordi kreften ble oppdaget på et så tidlig stadium. Hadde kreften spredd seg, kunne jeg vært nødt til å fjerne hele livmoren. Da hadde jeg ikke hatt noen mulighet til å få barn. Derfor tenker jeg at det er så viktig at en sjekker seg, sier Kristin.

I dag er hun kreftfri, og inngrepet har ingen betydning for hennes mulighet til å bli mor. De må bare vente litt. Det takler de, det viktigste er tross alt at Kristin er nesten den samme som før hun fikk livmorhalskreft.

- Men det blir til at en ikke tar ting for gitt lenger. En setter pris på alt, og nyter det en har av muligheter, sier hun.

Dugnad på St. Olav

For tre år siden tok kreftsyke Thea Steen i samarbeid med Kreftforeningen initiativ til kampanjen «#Sjekk deg». Hun ønsket å bidra til at flere kvinner tok celleprøve for å unngå livmorhalskreft. Steen hadde selv livmorhalskreft, og døde av sykdommen i 2016.

I årets kampanje stiller gynekologer ved 12 sykehus opp for å tilby kvinner celleprøve. Mandag vil leger og sykepleiere ved kvinneklinikken ved St. Olav jobbe utover ettermiddagen for å tilby celleprøver til kvinner. Da tilbudet ble lagt ut, tok det fire timer før alle 65 timene var fulltegnet.

Gynekolog Anne Kristine Juul Engebregtsen tror mange kvinner har fått en liten dytt som følge av kampanjen.

- Kanskje er det noen som synes det er ubehagelig å gå til fastlegen for en slik prøve, og derfor synes det er lettere å ta den hos gynekolog. Men dette er en test som en trygt kan gjennomføre hos fastlegen, sier Engebregtsen.

Fastlege Kari Løvendal Mogstad sitter i rådgivningsgruppen for livmorhalsprogrammet. Hun har forståelse for at kvinner gruer seg for å ta en celleprøve fra livmorhalsen.

- Det kan oppleves ubehagelig, men det innebærer ingen smerter. De fleste blir positivt overrasket over at det går så fort, sier Mogstad som påpeker at dette er en god livsforsikring.

- Jeg anbefaler kvinner til å snakke mer om celleprøven, enten det er i lunsjpausen eller på syforening. Da vil flere bli påminnet at de bør sjekke seg, sier Mogstad.