Ohlgren er rørt der han står foran det han anslår er 8000 deltakere på Trondheim Pride Parade.

- Det er helt utrolig. Fantastisk, sier han.

I fjor var det om lag 3500 i paraden. Politiet, som selv deltok i opptoget, kan ikke anslå noe annet antall enn det arrangøren selv sier. Uansett:

- I år slår vi alle tidligere rekorder. Dette er et tilsvar til alle som vil bekjempe homolovgivningen. Dess mer ekstreme grupper prøver å kneble oss, dess sterkere blir vi. Kjærligheten vil overvinne hatet, sier Ohlgren.

Se stort bildegalleri fra årets Trondheim Pride Parade.

Leder i Trondheim Pride, Sverre Ohlgren, var svært fornøyd med arrangementet. Foto: Marianne Tønset

20-årsjubileum

Trondheim Pride arrangeres i år for 20. gang. Ohlgren har vært leder i ti år og sier dette om hvorfor de arrangerer parade:

- Vi går for å vise og feire mangfoldet og kjærligheten. Vi går for folk som ikke tør være åpen, enten på jobb eller i sin familie, under kampanjen «gå for meg» som foreningen Fri har satt i gang. Og så går vi for å vise støtte til alle rundt om i verden som ikke har det like bra som vi, sier leder i Trondheim pride, Sverre Ohlgren.

Flagget de går under, regnbueflagget, har opprinnelse som symbol for homobevegelsen fra San Francisco i 1978. En bevegelse som i årenes løp er blitt symbol for flere ulike kjønns- og seksualitetsuttrykk.

Les også: - Jeg skjønner ikke hvorfor man må komme ut av et skap?

Stort mangfold

- Forkortelsen som brukes er LHBTQI som står for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner, queer og interseksuelle. Vi er ingen ensartet gruppe. Det er like stort mangfold blant oss som for andre folk, sier Ohlgren.

Han kom selv ut som homofil for rundt 38 år siden.

- Hvordan vil du beskrive utviklingen siden da?

- Man har jo kommet langt. Selv om skrittene har vært små, har det vært fremgang. Og, ja det har også vært tilbakeslag, sier han.

- Også her i Norge ser vi fremvekst av høyreekstreme grupper som sier de skal knuse homolobbyen. Vi opplever at når vi blir angrepet, får vi mer støtte. Folk flest tar avstand fra hetsen og vi som fellesskap blir også mer klar over rollen vi har overfor forfulgte i andre deler av verden. I flere land er homofili forbudt og i enkelte land straffes det til og med med dødsstraff, sier Ohlgren.

Byen ble ekstra fargerik under Trondheim Pride Parade lørdag. Folkemengden gikk fra Krigsseilerplassen ved Royal Garden til Torvet. Foto: Marianne Tønset

Les også: Skeiv historie må fram i lyset

- Også litt rart

I år har foreningen Fri satt i gang «Gå for meg» som er en kampanje for LHBTQI-folk som ikke tør stå frem med sin egentlige identitet.

- Det er veldig synd at vi i 2017 har homofile som ikke tør komme ut. Jeg syns også det er litt rart og så tenker jeg at det er mest egenfrykt. Det viser seg at mange som har grudd seg for å komme ut syns det er lettere enn de hadde trodd når de først tar steget, sier Ohlgren.

Flere av de Adresseavisen snakket med i årets parade, deltok nettopp under parolen «Gå for meg».

Grethe Jenssen er en av dem.

- Jeg går i paraden fordi jeg mener fokus på mangfold er viktig. Jeg har mange bekjente som på grunn av sin legning opplever å være annerledes og har hatt det tøft opp igjennom livet. Det er viktig å si klart ifra om at vi har plass til alle, sier hun.

Grethe Jenssen var en av de mange som hadde bestemt seg for å delta på paraden lørdag ettermiddag. Foto: Marianne Tønset

Et raust samfunn

Paraden gikk fra Krigsseilerplassen ved Royal Garden Hotel, opp Kjøpmannsgata, Olav Tryggvasons gate til Nordre og videre via Kongens gate til Torvet. En rekke organisasjoner, fagforeninger, lag og foreninger deltok i tillegg til flare tusen privatpersoner.

Representanter fra Sør-Trøndelag politidistrikt, Forsvaret ved Luftkrigsskolen og Sykepleierforeningen var blant de mange som gikk i Pride-paraden.

- Jeg går i paraden fordi jeg har lyst til å vise at vi er et raust samfunn med plass til alle. Vi trenger ikke trange rammer for hva folk skal være. Som sykepleier er det også en del av vår profesjon å hjelpe alle folk i å mestre livene sine, sier Merethe Mihle Hansen i Sykepleierforbundet.

Sykepleierforbundet viste solidaritet i paraden. Foto: Marianne Tønset

Trygg og stolt under regnbuen

Støtten og samholdet i denne feiringen av mangfold, er noe leder i Fri, Ingvild Endestad, trakk frem i sin appell på Torvet.

- Det at vi kan gå her i dag, trygg og stolt under regnbuen, er ingen selvfølge. Det har ikke vært en selvfølge her i Trondheim, og det er ingen selvfølge andre steder i verden. Jeg vil takke hver og en av dere som har gått her i dag. Gratulerer med dagen, sier hun og fortsetter talen slik:

- For mange har det året vi har lagt bak oss siden vi møttes her sist, vært en kraftig påminner om at den friheten vi har er noe vi må holde hardt i. I fjor var dette arrangementet preget av at 49 mennesker som vi, mistet livet i Orlando. Like etter at vi avsluttet Pride her, ble en av verdens mest hatefulle menn, tildelt en av verdens mektigste posisjoner. Selv lokket han til seg skeive velgere med regnbueflagg. Men idet han kom til makten, begynte han å fjerne rettighetene våre, sa hun med klar henvisning til USAs president Donald Trump.

Her snakker lederen i Fri, Ingvild Endestad, foran de mange tusen fremmøtte. Foto: Marianne Tønset

- Kjærlighet skal knuse hatet

Men også her hjemme er det skjedd ting som hun mener minner oss på at Pride fortsatt har en rolle.

- Vi har fått kjenne hatet nærmere på kroppen også i Norge. Nazister tok til gata i Kristiansand. Vi vet at kommentarfeltene er blitt mer hatefulle og vi vet at rasister og homofober er blitt mer synlige. Med et sånt år i ryggen kan det være vanskelig å holde motet oppe; at hatet er for stort og at motstanden er for liten. Til dere som tenker dette, har jeg lyst til å gi et håp. Jeg vil at dere skal se rundt dere, se de smilene, fargene og motet som bor i hver av oss. Det er det motet som skal ta oss videre, sa hun.

- Vi er forskjellige folk. Men det vi ønsker, er en verden der det er plass til oss alle og der ingen faller ut. I sommer svarte Trondheim med kjærlighet da nazister tok til gaten. Og det er kjærligheten som skal knuse hatet, sa Endestad.