Hun har bil, vanlig sykkel og elsykkel, men foretrekker å gå mest mulig, særlig frem og tilbake til jobb fra Tiller til St. Olav hospital.

– Å gå er vanvittig befriende. Får jeg ikke gått tur hver dag, blir jeg uggen i kroppen, sier operasjonssykepleieren.

Klokken er kvart over ti torsdag formiddag. I gråværet er 43-åringen på vei fra Tiller til arbeidsplassen ved hjerte- og lungeavdeling på St. Olav.

Gåtur på 80 minutter før jobb

Hun startet hjemmefra en time tidligere og er nå på Stavne. Den 9,2 kilometer lange strekningen fra boligen i Tillerringen til sykehuset pleier å ta én time og 20 minutter.

- I dag begynner vakten min klokken halv tolv, men jeg liker å være ute i god tid slik at jeg rekker å spise lunsj i kantina og snakke med kolleger før jeg begynner på jobb, forteller Søberg.

Turnusen som operasjonssykepleier gjør at hun noen dager begynner ved halv åtte-tiden om morgenen. Det forhindrer ikke den gåglade helsearbeideren fra å gå til jobben.

- De dagene jeg har morgenvakt, starter jeg hjemmefra klokken halv seks. Det er en herlig start på dagen å gå nesten en mil, sier Søberg, som pleier å høre på krim på lydbøker når hun er ute og går.

- Det går med noen lydbøker i måneden. Heldigvis har jeg abonnement og kan høre på så mange bøker jeg.

Tar aldri buss

- Når du går til jobb, belønner du vel deg selv med å ta bussen hjem etter endt arbeidstid?

- Omtrent aldri. Jeg kan ikke huske sist jeg tok buss. De aller fleste dagene går jeg nok hjem igjen også. Jeg er klar over at det høres spesielt ut. Jeg har flere kjente som mener jeg ikke er helt normal, ler den gåglade prisvinneren, som har holdt det gående med jobbgåing siden våren 2015 da familien flyttet fra Kvål til Tiller. Omtrent samtidig byttet hun arbeidsplass fra Orkdal Sjukehus til St. Olav hospital.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

- Jeg har alltid vært glad i å bevege meg og sitter sjelden stille. Dessuten trenger jeg lite søvn. Da jeg jobbet på Orkdal Sjukehus misunte jeg kolleger som gikk til og fra jobben. Da vi ble bosatt på Tiller tenkte jeg at jeg også ville oppleve hvordan det var å gå til jobben. Jeg like det fra første tur og har fortsatt siden, forteller Søberg, som etter hvert har blitt så glad i å gå til og fra jobb at hun har laget seg ulike ruter mellom hjemmet og arbeidsplassen for å få litt variasjon i gåopplevelsen.

- Den fineste ruten langs Nidelven

- Den absolutt beste og fineste ruten er å følge turstien langs Nidelven. Da går jeg via Leirfossen. Det er en fantastisk opplevelse å begynne dagen med å gå langs elva. Den eneste lille ulempen er at ruten langs elva tar dobbelt så lang tid, nærmere to og en halv time, sier årets fotgjenger, som går året rundt. Verken snø eller kulde hindrer henne fra å bruke beina til jobb.

- Selv om jeg er tidlig ute, er det som regel brøytet godt der jeg går. Jeg kler meg godt og bruker gode sko. Det verste føret er når det er glatt. Da har jeg heldigvis piggsko, sier den glade vandreren, som i år har fått med seg ektefellen på gåturer på fritida.

Ektemannen har oppdaget gleden av å gå

- Jeg er gift med en bedagelig type, men det har forandret seg etter at jeg ga han en skritteller på nyttårsaften i fjor. Han var veldig skeptisk til gåturene til å begynne med, men nå har han også oppdaget gleden ved å gå. Det beste er at formen hans er blitt så mye bedre. Han hadde aldri trodd han kunne bli i så god form bare ved å gå. Sist helg gikk vi fottur i Sylane. Skrittelleren viste 40 000 da turen var slutt.

- Men uansett er vel du familiens sprekeste med dine daglige gå til og fra jobben-turer?

- Jeg finnes ikke sprek. Jeg er bare en kosemosjonist som er glad i å gå, sier 43-åringen, som fredag fikk overrakt prisen som Årets fotgjenger av Miljøpakken.

Undersøkelser gjennomført av Miljøpakken viser at det hver dag blir gjort 140 000 gåturer i Trondheim. Det utgjør 27 prosent av all transport. Alle som bruker føttene i stedet for bil, bidrar til arbeidet med å nå nullvekstmålet (at all vekst i trafikken skal skje ved at folk reiser kollektivt, sykler eller går. Red.anm.)

Miljøpakkens beregninger viser også at det hver dag gjennomføres 100 000 bilturer under tre kilometer, og 30 000 under en kilometer. - Ifølge Helsedirektoratet sparer hver kilometer gåing samfunnet for 52 kroner, sier kommunikasjonsrådgiver Hans Kringstad i Miljøpakken.

Årets fotgjenger. - Jeg fører ingen statistikk over gåturene. Jeg nøyer meg med skrittelleren. Viser den over 10 000 skritt hver dag er jeg fornøyd, sier Susann Søberg. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Morgentur. - De dagene jeg har morgenvakt, starter jeg hjemmefra klokken halv seks. Det er en herlig start på dagen å gå nesten en mil, sier Susann Søberg, årets fotgjenger i Trondheim. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen