I et siste forsøk på å få stoppet planene har eieren Felleskjøpet Agri SA fått laget en 3D-animasjon, som viser hvordan veien til det nye boligområdet på Overvik vil ødelegge for hele området rundt Presthus.

Konserndirektør Noralf Størseth i Felleskjøpet Agri SA mener konsekvensene av å legge veien slik rådmannen går inn for, er altfor dårlig utredet.

- Derfor har vi fått laget en animasjon i 3D-format, som på en helt annen måte viser hvordan veien vil fremstå. Filmen gir et helt annet inntrykk enn det som fremkommer på tegningene, fremholder Størseth.

Veispørsmålet kan bli avgjort i bygningsrådet tirsdag. Saken ble utsatt i forrige møte for to uker siden. Størseth hevder deres utredning ikke følger sakspapirene fra rådmannen. Derfor har de sendt sin rapport direkte til bygningsrådets medlemmer. Mens rådmannen ønsker veien rett over gårdsanlegget til Presthus gård, foreslår eierne en annen trase som verner gårdsanlegget.

Tvers gjennom Chamonix

- Den foreslåtte traseen går mellom friområdet Chamonix og gårdstunet og etterlater seg store fyllinger. Ved gården ligger en barnehage, og vi har store planer for å utvikle Presthus gård til urbant landbruk i nært samarbeid med Voll gård. Veien vil ødelegge alt, sier konserndirektøren.

Han sier han ikke finner rapporten de har utarbeidet om å utvikle urbant landbruk på Presthus eller rapporten om veiløsninger, utarbeidet av ViaNova, er kommentert eller lagt ved underlaget til bygningsrådet. Størseth kan heller ikke se at de to veialternativene er utredet på lik linje, som bygningsrådet ba om ved første gangs behandling.

- Vi føler at den store barrieren som en vei mellom Chamonix og gårdstunet vil bli, ikke er fremkommet på en god måte og vektlagt i saken. Veien foreslås lagt i et skrått, eksponert kulturlandskap, og det blir store skjæringer eller fyllinger i landskapet. Vi føler at denne saken er et stort maktovergrep med ubalansert utredning fra utbygger og rådmannens side, og at den løsningen som foreslås gjør at man mister muligheten til å utvikle Presthus som en perle for byen, sier Størseth.

AtB har uttalt at de ønsker rådmannens forslag til veitrase, mens Fylkesmannen støtter Presthus gård.

Vil bygge 2400 nye boliger

Overvik er i dag primært et landbruksområde. Det planlegges utbygging av 2400 nye boliger, en åtteavdelings barnehage, nærmiljøanlegg med to nye ballbaner og fellesområder. Det skal også settes av plass til handel. Barneskole og en åtteavdelings barnehage på en tomt som grenser opp mot planområdet i sør, er under planlegging, parallelt med arbeidet med områdeplanen. Deler av frilufts- og rekreasjonsområdet Chamonix er tenkt regulert til offentlig friområde og øvrige deler av området til friluftsliv.

Eksisterende vei er for bratt til kollektivtrafikk. Utbyggingsselskapet Overvik Utvikling foreslo derfor en ny trase, som også rådmannen mener er den beste. Men veien vil altså gå over Presthus gård. Den alternative veien som går over Overviks eiendom, mener rådmannen er et dårlig alternativ.

Presthus gård i samarbeid med Voll gård på Strinda ønsker å gjøre Presthus til Trondheims svar på Bygdøy kongsgård.

Utvikle urbant landbruk

- Vi vil utvikle Presthus til urbant landbruk og besøksgård med fokus på norsk matproduksjon. Dette kan bli et opplæringssted for bønder og befolkningen, med veterinær, hundepensjonat, smie og bakeri. Det jobbes også med planer om å etablere et forsamlingshus som kan brukes av folk i nærområdet på Jakobsli og Ranheim, forteller Henrik Thoresen, direktør for forretningsutvikling i Felleskjøpet Agri SA.

Presthus gård kan utvikles videre. Folk kan leie parsellhager og dyrke sine egne grønnsaker. Thoresen ser også for seg at Chamonix kan utvikles videre. Daglig leder i Stiftelsen Voll gård, Asbjørn Barlaup, sier Voll gård ligger inneklemt og er truet av ytterligere boligbygging.

- På Presthus ser vi er stort potensial for matproduksjon. Det kan tenkes nytt, som et bynært landbruk, samtidig som man tar vare på Presthus gård, sier Barlaup.

Men bygges veien til Overvik slik kommunen ønsker, står hele prosjektet i fare for å måtte skrinlegges.

Nye aktiviteeter: Eier av Presthus gård, Felleskjøpet Agri SA, vil sammen med Voll gård utvikle Presthus til et oppplæringssted for norsk matproduksjon. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Barriere: Veien mellom friområdet Chamonix og Presthus gård kan oppleves som en barriere mot gårdsanlegget. Foto: Illustarsjon: Selberg Arkitekter
Ny vei: Rådmannen foreslår å bygge en ny vei til Overvik, som går mellom Presthus gård og Chamonix. Eierne av Presthus, Felleskjøpet Agri SA, protesterer. Foto: Illustrasjon: Selberg Arkitekter
Slik blir det: Felleskjøpet Agri SA har fått laget en 3D-animasjon som viser resultatet av å legge veien frem til utbyggingsområdet på Overvik rett inntil Presthus gård. Foto: Illustrasjon: Selberg Arkitekter