- Nei, de borgerlige har påtakelig færre åpenbare statsrådsemner enn de rødgrønne i Trøndelag, sier politisk redaktør Tone Sofie Aglen i Adresseavisen.

Uansett hvor mange partier som til slutt benker seg med statsminister Erna Solberg, noen stor trønderbataljon blir det neppe rundt kongens bord.

Sjefredaktør John Arne Moen i Trønder-Avisa sier seg enig med Aglen i Adresseavisen at utbudet av trønderske statsrådsemner blant de fire borgerlige partiene knapt.

- Og det er blitt enda mindre nå som eneren blant dem har varslet at han går ut av regjeringen. Brende har ubestridt vært i en klasse for seg selv. Med noen hederlige unntak, så er ikke køen av statsrådsemner fra Trøndelag veldig stor, sier Moen.

Eneren sa takk for seg

Fredag varslet Høyres førstetrønder Børge Brende at han gir seg som statsråd og reiser til Davos. Han blir toppsjef i World Economic Forum.

- At de borgerlige i Trøndelag har færre åpenbare statsrådskandidater enn de rødgrønne, er ikke så rart. Ap og Sp har i mange år dominert de politiske posisjonene i kommuner og fylker i Trøndelag og får betalt for det, sier Aglen.

Bytter med ektemannen?

De to trønderne som er igjen, Høyres Linda Hofstad Helleland og Frps Per Sandberg, sitter til gjengjeld trygt.

- Helleland er kontroversiell i kulturlivet etter mye klønete uttalelser. Det er heller ikke lett å få øye på hennes politiske prosjekt. Samtidig er hun godt likt innad i Høyre. Hun er energisk, folkelig og positiv, og har gjort en imponerende ryddejobb på idrettsområdet. Det hadde ikke forundret meg om hun byttet departement eller fikk en annen viktig oppgave, sier Aglen.

- Hun har vært tydeligere som idrettsminister enn kulturminister. Alt i alt har hun levert godt og bestått. Om hun får fortsette er muligens avhengig av antallet regjeringspartier. Men vil uansett være med til siste vurdering, tror Moen.

Høyrekilder påpeker overfor Adresseavisen at man ikke helt skal utelukke at Solberg nå vil ha Høyres parlamentariske leder Trond Helleland – og Lindas ektemann – inn i regjering.

I så fall blir det Stortinget for Linda Hofstad Helleland.

SIKRE: Både Linda Hofstad Helleland (H) og Per Sandberg (Frp) vil etter alt å dømme fortsette som statsråder i Solberg-regjeringen.

Per vil mer

Mange mener Frps Per Sandberg har forsvunnet i fisken og savner sin kjeftende nestleder.

Selv har Sandberg takket nei til gjenvalg på Stortinget og kan ikke få lovprist gjerningen som fiskeriminister nok.

- Har blitt en meget iherdig og ivrig fiskeriminister og har lagd mye mindre «trøbbel» for regjeringa enn mange hadde spådd. Han har gjort en solid innsats, men har ikke framtida foran seg. Ettersom han er nestleder i Frp fortsetter han sannsynligvis så lenge han selv vil, sier Aglen.

Også Trønder-Avisas Moen mener Sandberg har levert varene for regjeringen.

- Per har overrasket meg positivt som statsråd. Han har fremstått tydelig som statsråd, med klare prioriteringer. Har lagt seg ut med store deler av fiskerinæringen og er sterkt omstridt. Men han har profilert regjeringens politikk og det vil være veldig overraskende om han ikke fortsetter, sier Moen.

Ny trønder i løypa

Skulle Venstre takke ja til plass rundt Kongens bord, er partileder – og nordtrønder – Trine

Skei Grande

en åpenbar statsråd. For Venstre vil målet være å få plassert henne som skoleminister, tror Aglen.

SIKKER: Ender Venstre i regjering, ender Trine Skei Grande som statsråd.

En annen profilert Venstre-trønder er Oslo Venstres Guri Melby.

- Melby rykker opp til stortingsrepresentant dersom Skei Grande blir statsråd. Hun er en åpenbar framtidig stjerne i partiet, men tror ikke det blir plass til henne nå. Da er det mer sannsynlig at Sveinung Rotevatn, som mistet stortingsplassen, og Abid Raja får plass i denne omgang, sier Aglen.

Frps tidligere statsråder Tord Lien og Robert Eriksson vurderes begge som uaktuelle for en ny runde

- Frp har en god kandidat i Sivert Bjørnstad. Han er veldig dyktig. Muligens litt for ung nå, men uansett en mann Frp har for fremtiden, sier Moen.

- KrF svake nord for Dovre

Skulle mot KrF mot formodning ende i regjering, er det neppe med statsråder fra Trøndelag.

- Bjørg Tørresdal har i det minste rikspolitisk erfaring og brukes fortsatt aktivt av partiledelsen i litt vanskelige posisjoner. Dersom KrF skulle mene at det var viktig å finne noen nord for Dovre, vil hun være en av få, sier Moen.

Det er langt frem til partiene skal nominere statssekretærer, men listene er etter det Adresseavisen forstår, allerede i produksjon:

Ingrid Skjøtskift (H) er i ferd med å bygges opp som ordførerkandidat i Trondheim. Det er neppe forenlig med posisjoner i regjeringsapparatet nå. Guro Angell Gimse (H) er utdannet politi og har et sterkt engasjement for justissektoren. Pål Sæther Eiden (H), tidligere Helse- og sosialsjef fra Vikna har gjort en god figur etter at han nesten over natten ble kastet inn som fylkesordfører i Nord-Trøndelag.

Øyvind Håbrekke (KrF) var statssekretær i Bondevik 2, Geirmund Lykke (KrF) og Venstres Erling Moe (V) blir også trukket frem fra Sør-Trøndelag.