Konserten, som markerer at det er 50 år siden Palestina ble okkupert av Israel, arrangeres av Nidaros domkirke og Vår Frue menighet, Palestinakomiteen Trøndelag og Transform-Trondheim Internasjonale Festival.

Også 3. februar 2009 ble det arrangert en støttekonsert i Nidarosdomen for Palestina, den gangen for befolkningen i Gaza. Vår Frue og Domkirken menighet og vennskapsforeningen Trondheim–Ramallah var arrangør.

Arrangementet onsdag, hvor det deltar 14 ulike artister og ensembler, støttes blant annet av Nidaros bispedømmeråd, Mellomkirkelig råd for Den norske kirke og Olavsfestdagene.

- Vi markerer dette symboltunge året med kjente artister i solidaritet med en undertrykt røst. Sammen gir vi palestinerne vår kulturelle stemme, skriver arrangøren på sine Facebook-side.

- Den norske kirke blir stadig mer politisert

- Jeg blir berørt av at Kirken så sterkt støtter opp om et slikt arrangement, sier Eli Wæhre i Palestinakomiteen i Trøndelag. Redaktør Vebjørn Selbekk i den kristne avisen Dagen er ikke like begeistret.

- Konserten er nok et tegn på at Den norske kirke er blitt stadig mer politisert. Det er en uheldig utvikling som fremmedgjør deler av medlemsmassen i Kirken. Med stadige politiske utspill gis det inntrykk av at man er «best» kristen dersom man befinner seg på venstresiden av norsk politikk, sier Selbekk, som kritiserer Kirken for å være «ensidige» i sine politiske utspill.

Biskop Herborg Oline Finnset i Nidaros er uenig med Selbekk.

- Alle spørsmål som handler om solidaritet, har en politisk skygge. Mennesker både til høyre og til venstre i det politiske landskapet har etter hvert fått øynene opp for at palestinerne har vært okkupert siden 1967. 50 års okkupasjon er ganske lenge. At staten Israel i lang tid fikk bred støtte i Kirken kan nok ha sammenheng med en begeistringen mange følte over at Israel fikk sin egen stat. Det er lett å glemme i begeistringen at det var et annet folk som var der fra før.

- Solidaritet er ikke venstrevridning

Å avfeie solidaritet med det palestinske folket som en venstrevridning er jeg derfor ikke enig i. Tvert imot viser den nokså brede oppslutningen kulturdugnaden har fått, blant annet fra Nidaros bispedømmeråd, Mellomkirkelig råd for Den norske kirke og Olavsfestdagene, at mange støtter palestinernes sak, sier Finnset.

- Så du ser ikke noe kontroversielt med at Nidarosdomen åpnes for solidaritet med Palestina?

- Det er aldri enkelt å sette søkelyset på en konflikt, men jeg ser ikke noe kontroversielt i et slikt arrangement. Tvert imot er jeg glad for at det er rom i Nidarosdomen for denne typen konsert. Når man kritiserer konserten, bør man også huske at Den lutherske kirken i Jordan og Det hellige land er vennskapsmenighet med Domkirken og Vår Frue menighet, som i seg selv er grunn nok til å vise solidaritet.

Alt i alt har derfor Kirken en solid grunn for en slik markering, sier Finnset, som er særlig glad for at Amany Abu Awad, en ung kvinne fra Betlehem, som for tiden arbeider ved verdenskontoret til KFUK i Genève, deltar med en hilsen på konserten.

- Palestinske kristne lider under okkupasjonen, og mange flytter ut på grunn av presset. Det gir kristne en ekstra grunn til å være oppmerksom på hva som skjer i Palestina, sier biskopen i Nidaros.

- Positivt overrasket over velviljen

Kapellan Beate Iren Lerdahl i Nidaros domkirke forteller at det tidligere har vært arrangert fakkeltog til støtte for Palestina fra Vestfrontplassen, men det har aldri før vært et solidaritetsarrangement i Domkirken.

- Jeg ble positivt overrasket over velviljen vi har blitt møtt med i menighetsrådet og i bispedømmerådet. På forhånd ventet jeg at enkelte ville ha innvendinger, men protestene uteble, forteller kapellan Beate Iren Lerdahl, som har engasjert seg i Palestinasaken de fire siste årene, med blant annet et tre måneders opphold på Vestbredden.

- Hvorfor ble du overrasket?

- Det er ingen hemmelighet at det finnes kristne miljøer hvor det eksisterer en uvilje mot å ta inn over seg palestinernes sak og lidelser. Årsaken er forholdet mellom kristen tro og bibelsyn. Enkelte kristne identifiserer det bibelske Israel med staten Israel og setter likhetstegn mellom Israel og det jødiske folket, og føler seg derfor forpliktet til å støtte staten Israel. En slik ensidig tolkning av uttrykket «Guds folk» stenger andre kristne ute. Jeg har møtt palestinske kristne som spør «Er Gud en eiendomsbaron? Vil ikke Gud ha rettferdighet for alle folk?», sier Lerdahl.

Har fått mange hatmeldinger

Hun har flere ganger fått hatmeldinger på sin Messengerkonto etter å ha markert støtte til palestinernes sak. – Et slikt engasjement skaper høy temperatur. Jeg blir jevnlig beskyldt for å være antisemitt. Det synes jeg er en ganske ufin beskyldning mot en prest. Jeg deltar årlig på den jødiske kulturfestivalen i Trondheim. Også det jødiske folket lider på grunn av okkupasjonen av Palestina, sier kapellanen, som i Nidarosdomen onsdag skal dele «selvopplevde fortellinger» fra Palestina.

Alle artister deltar gratis på støttekonserten. Overskuddet går til Diyar kulturskole for barn og unge i Betlehem.

Les også: Det er for lettvint å sette likhetstegn mellom kristendom og norske verdier

Disse artistene deltar

Artistlisten omfatter Moddi, Trondheimsolistene, Dalakopa, Henning Sommerro, Eirik Hegdahl og Oscar Grönberg, Sharaka Ensemble, Lars Bremnes, Marthe Valle, Nizar Rohana, Thomas Gælok, Nidarosdomens guttekor og Trondhjems Kvinnelige Studentersangforening.

Adresseavisen mener: Altfor lettvint om norske verdier

Biskop Herborg Oline Finnset, Nidaros Foto: Terje Svaan
Konserten i Nidarosdomen markerer 50 årsminnet for okkupasjonen av Palestina. - Sammen gir vi palestinerne vår kulturelle stemme, sier Eli Væhre (t.v.) i Palestinakomiteen i Trøndelag og kapellan Beate Iren Lerdahl i Nidaros domkirke. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen
- Jeg blir berørt av at Kirken så sterkt støtter opp om et slikt arrangement, sier Eli Væhre i Palestinakomiteen i Trøndelag. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen
- Jeg ble positivt overrasket over velviljen vi har blitt møtt med i menighetsrådet og i bispedømmerådet. På forhånd ventet jeg at enkelte ville ha innvendinger, men protestene uteble, forteller kapellan Beate Iren Lerdahl. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen