Beboerne i de fire boligene i Møllebakken og Roald Amundsens i Trondheim har saksøkt Solem Arkitektur AS (nå Norconsult, avdeling Plan og Arkitektur) og Sagbakk AS med krav om erstatning.

Siden i vår har husene vært omgitt av stillaser og pakket inn i presenning. Det skjer mens folk bor der. Boligene ble overtatt i april 2014 for mellom 6,9 og 7,2 millioner kroner.

Ifølge beboernes prosessfullmektig, advokat Dag Herrem i advokatfirmaet Immer, er kravet nå kommet opp i 10,5 millioner kroner. Men beløpet kan bli endret til rettssaken starter i Sør-Trøndelag tingrett 10. oktober. Solem Arkitektur var ansvarlig for planløsning og arkitektonisk utforming. Ansvarlig utførende var Sagbakk AS.

Utbygger for de to tomannsboligene var Trondheim Panorama AS. I fjor ble firmaet slått konkurs, for ikke å ha levert godkjent regnskap for 2014.

Vil unngå foreldelse

I likhet med Heimdal Eiendomsmegling og Takstforum Trøndelag har Trondheim Panorama mottatt prosessvarsel. Dette for at søksmålet ikke skal bli foreldet i forbindelse med mulig ansvarssak.

Advokat Herrem sier Trondheim Panorama bygde billig og solgte dyrt. Beboerne kjøpte husene mens de var under oppføring. – Solem Arkitektur var ansvarlig søker og ansvarlig prosjekterende. Sagbakk AS var ansvarlig utførende. Husene ble prosjektert i Latvia, og Trondheim Panorama leide inn snekkere fra Latvia uten kjennskap til norske byggeforskrifter. Sagbakk AS sto bare for grunn- og betongarbeidene.

Ifølge Herrem ble byggearbeidene verken prosjektert, utført eller kontrollert i samsvar med plan- og bygningsloven. Likevel ble det sendt inn samsvarserklæring. Ikke lenge etter innflytting oppsto en serie taklekkasjer, og det ble påvist store råteskader da både tak og vegger manglet lufting.

- Samsvarserklæringene som ble fylt ut og sendt til kommunen var et rent falsum. Det skulle ikke vært gitt ferdigattest.

Fundamental svikt

- Trondheim Panorama er konkurs og neppe i stand til å betale erstatning?

- Da må vi gå til andre aktører. Hvor sviktet det i ansvarskjeden? Det er på det rene at det har vært en helt fundamental svikt. Ved en kontroll ville bygget blitt stoppet. Problemet er at beboerne ikke har noen kontrakt med verken Solem Arkitektur eller Sagbakk AS.

Herrem vil under rettssaken vise til en dom fra Høyesterett, der et borettslag i Akershus ble tilkjent millionerstatning fra ansvarlig utførende og kontrollerende.

En representant for beboerne sier at i denne saken har ingen av de involverte gjort jobben sin. Alle har sviktet fra A til Å.

- Hadde noen gjort jobben sin, hadde vi ikke sittet igjen med regningen. Utbygger har gjort en dårlig jobb. Vi ønsket i utgangspunktet å forholde oss til dem, men de er konkurs. Hadde Norconsult Solem Arkitektur eller Sagbakk AS gjort jobben sin, så hadde vi ikke fått hus med store feil og mangler.

Burde vært frarådet

Hun mener at takstmann eller megler burde ha frarådet dem å overta husene. Megler er felt i Eiendomsmeglernes klagenemnd for brudd på god meglerskikk og takstmannen er felt i Reklamasjonsnemnda for takstmenn. – Denne saken har vært en stor belastning over flere år og gitt oss betydelige utgifter. Vi ser frem til rettssaken. Det er en lettelse at Backe Trondheim utbedrer husene for oss, og de gjør en veldig grundig jobb, sier kvinnen.

Det er Tryg Forsikring som representerer de saksøkte. Selskapets prosessfullmektig, advokat Knut Michael Søraas, sier det ikke er rettslig grunnlag for kravet og vil påstå frifinnelse. – Jeg ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før jeg har avtalt med partene, sier Søraas.

Arnt Adrian som satt i styret i Trondheim Panorama da selskapet gikk konkurs, er klar på at det latviske firmaet gjorde en for dårlig jobb. – Jeg kom inn i styret etter at husene var bygd og prøvde å rydde opp. På grunn av millionutbetalinger i forbindelse med reklamasjonssaken, gikk selskapet konkurs, sier Adrian.

I Norconsult, avdeling Plan og Arkitektur ønsker man ikke å gi noen kommentar før rettssaken.

Daglig leder i Sagbakk AS, Stein-Arve Sagbakk, avviser søksmålet. Han sier han satte opp grunnmuren, og den sto ferdig før påske i 2013. Siden har han ikke vært på byggeplassen. - Noen har sendt inn samsvarserklæring i mitt navn. Derfor har de fått ferdigattest, sier Sagbakk.

Forferdelig kjedelig sak

Fagsjef Morten Børge Müller i Heimdal Eiendomsmegling sier det er en forferdelig kjedelig sak, han har stor sympati med kjøperne.

- Det er varslet søksmål også mot oss, med det har vi ingen forståelse for. Vår oppgave er å bringe partene sammen på en ryddig og god måte. Når utbygger ikke leverer, opplever vi det som rart å bli saksøkt.

Müller sier de har brukt store ressurser for å få utbygger til å oppfylle sine forpliktelser og få ordnet opp. Han bekrefter at Heimdal Eiendomsmegling er felt i Eiendomsmeglernes klagenemnd for brudd på god meglerskikk. Begrunnelsen er at det ikke ble utvist stort nok engasjement i forbindelse med overtagelse av boligene. Müller er uenig i dette, men har tatt avgjørelsen til etterretning.

- Vi erkjenner ikke ansvar og avviser søksmålet, sier Müller.

Veldig kompleks sak

Daglig leder i Takstforum Trøndelag, Sigurd Sivertsen, sier dette er en veldig kompleks sak, som de har sendt over til Tryg Forsikring. Sivertsen sier de tar fellelsen i Reklamasjonsnemnda for takstmenn til etterretning. Det er uenighet om hva som var takstmannens ansvar og hva som ble sagt og gjort.

- Vår takstmann så ikke på utomhussituasjonen fordi byggene ikke var ferdigstilt, og det var ennå snø på bakken. Beboerne mener det skulle vært holdt tilbake mer penger enn det takstmannen foreslo. Det er også et spørsmål om hvor omfattende takstmannens mandat var. Det hevdes at rapporten fra takstmannen var mangelfull med hensyn til mandatet, sier Sivertsen.

Tvistesaken starter i Sør-Trøndelag tingrett 10. oktober, og fire dager er satt av. Rettens administrator er tingrettsdommer Knut Almaas.

Tvistesak: 10. oktober kommer en større tvistesak opp for Sør-Trøndelag. De fire huseierne i Møllebakken og Roald Amundsens vei krever erstatning for feil og mangler etter at de kjøpte boligene mens de ennå var under oppføring. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Byggeskandale: To to-mannsboliger i Roald Amundsens vei Møllebakken bygges opp på nytt. Utbygger Trondheim Panaroma AS er konkurs. Erstatningssaken kommer opp for tingretten 10.oktober. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Råteskader: På grunn av store feil og mangler under byggeperioden, er det påvist fukt og råte i husene. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Søksmål: Fagsjef Morten Børge Müller i Heimdal Eiendomsmegling sier det er en forferdelig kjedelig sak, han har stor sympati med kjøperne, men avviser det varslede søksmålet. Foto: Morten Antonsen
Uenighet: Daglig leder i Takstforum Trøndelag, Sigurd Sivertsen, sier dette er en veldig kompleks sak, som de har sendt over til Tryg Forsikring. Her fotografert i forbindelse med en annen sak. Foto: Håvard Jensen
Rettssak: Advokat Dag Herrem sier Trondheim Panorama bygde billig og solgte dyrt. Beboerne i to tomannsboliger overtok husene mens de var under oppføring. Like etter ble det avdekket store feil og mangler. Foto: Privat