Hovedtillitsvalgte i Norsk Sykepleierforbund i Trondheim, Torbjørn Solberg og Ingrid Berg Selfjord, satt i bystyresalen under rådmann Morten Woldens budsjettfremlegging. Etterpå var det en slagen duo som oppsummerte det Wolden hadde sagt.

- Et slag i trynet. Rådmannen ranet helse- og velferdssektoren i 2016 for 62,5 millioner kroner og i år er det mindreforbruk på 55 millioner kroner. Penger som ikke brukes. I tillegg til dette er tjenesten underbemannet. At han klarer å få dette til å fremstå som et område det satse på fatter jeg ikke. Det er tydeligvis bedre å være digital enn pasient for å bli satset på i Trondheim, sier Solberg, og viser blant annet til at det satses 43,5 millioner kroner i digitale løsninger for innbyggerne.

Les også: Dette betyr 2018-budsjettet for deg i kroner og øre

Kommentar om budsjettet: Mest til lillebror

Reduserer vedtakene

I budsjettforslaget skriver rådmannen at utgiftsvekst på andre områder gjør at man må redusere ambisjonsnivået på eldreplanen. I fjor ble det vedtatt å sette av 30 millioner kroner til eldreplanen i 2017, som øker med 15 millioner kroner i 2018. Nå foreslår han en økning på ti millioner i stedet. Bystyret sa også – ved behandlingen av budsjettet for 2017 – at de i løpet av de neste åtte årene ville styrke eldreomsorgen med 160 millioner kroner, det vil si 20 millioner per år. I stedet foreslår nå rådmannen en økning på 15 millioner kroner hvert år i perioden 2019-2021.

- Strupes

Solberg mener dette er uholdbart.

- Tjenesten er underfinansiert. Det er kjent for både politikere og rådmann at det er for få sykepleiere i kommunen, men jeg ser ikke noe i budsjettet som viser spor av det. Pengene som skulle bli brukt til helse har gått til asfalt og skiløyper, sier han.

Solberg peker på sammenligningstallene mellom storbyer i Norge som forteller at Trondheim kommune bruker minst penger på sektoren pleie og omsorg.

- Lovpålagte tjenester strupes. Dette må politikerne endre i sitt budsjett, mener han.

Styrker krevende brukere

Wolden viser til at det skal lages en rekrutteringsstrategi i løpet av høsten for å få flere sykepleiere. Og der ønsker rådmannen en tett dialog med sykepleierforbundet.

- Det som slår ut i budsjettet er at vi skal styrke de fleste områdene, men det blir redusert styrking av det vi hadde ambisjoner om. Men vi styrker hjemmebasert omsorg med 12 millioner kroner, og det som er spesielt krevende brukere styrkes med 13 millioner kroner. Det betyr 25 millioner kroner, sier han.

Les også: - Jeg blir flau over overskuddet de presenterer