I en epost til foreldrene til guttene i koret som ble sendt ut sent mandag kveld, heter det at «vi har overveid en eventuell avlysning av vår deltakelse».

Produsent Mona Grande Lund skriver om bakgrunnen for henvendelsen at «siden noen foreldre har stilt spørsmål om denne opptredenen ønsker vi med dette å informere om grunnen til korets deltakelse».

- Hva slags reaksjoner fikk ledelsen i guttekoret som gjorde at det ble sendt en redegjørelse til foreldrene?

- Administrasjonen i koret har ikke fått noen direkte henvendelser, verken muntlig eller skriftlig, om vår deltagelse på konserten på onsdag, men vi fanget opp at guttekorets deltagelse skal ha blitt diskutert noen foreldre imellom. Vi ble derfor enige om å sende ut en redegjørelse før konserten for å komme en eventuell kritikk i etterkant i forkjøpet, sier Grande Lund.

LES OGSÅ: Åpner Nidarosdomen for soldaritet med Palestina

«Barn utnyttes i falskt, politisk spill»

Ledelsen har også kjennskap til at guttekorets deltagelse er blitt kritisert på nettstedet document.no.

Nettstedet publiserte lørdag en artikkel om konserten hvor det heter «at barn helt ned i 9-årsalderen utnyttes i slike falske, politiske spill betyr at ungene våre skal krøkes inn i Den norske palestinakirken allerede i barneskolealder. På hjemmesiden til Nidarosdomens guttekor står ingenting om «okkupasjon» og «landflyktighet». Guttekoret skal imidlertid delta i «konsert til inntekt for palestinske barn i Betlehem». «Barn i Betlehem» – du verden for en innstudert barne-propaganda. Noen skylder å forklare korguttene hvorfor ingen jødiske barn lenger bor i Betlehem, skriver nettstedet.

Hun sier videre at administrasjonen i koret, som består av Grande Lund, Johannes Köpple og dirigent Bjørn Moe, ikke hadde noe formelt møte om saken.

- Vi utvekslet synspunkter på epost og ble enige om å sende en redegjørelse til foreldrene.

I eposten forklarer administrasjonen bakgrunnen for guttekorets deltagelse: «Forespørselen kom fra en av prestene i Nidarosdomen. Koret ble da forespurt om å delta i lag med andre store Trondheims-kunstnere i en dugnadskonsert til inntekt for «palestinske barn og unge som lever under vanskelige forhold i Betlehem».

Det sa koret ja til og vi har behandlet det som ett av mange profesjonelle oppdrag som koret har i løpet av året.

«Tar ikke stilling til konflikten i Midtøsten»

I utvelgelsen av hvilke arrangement koret deltar i, følger administrasjonen korets vedtekter som blant annet sier at koret skal «ha en sterk forankring til Nidaros domkirke gjennom deltakelse i gudstjenester, andre kirkelige anliggender og konserter».

Nidarosdomens guttekor tar ikke stilling til konflikten i Midtøsten, og anser denne opptreden som en av mange i korets profesjonelle virke», heter det i eposten.

Grande Lund konkluderer i brevet til foreldrene med at «vi har overveid en eventuell avlysning av vår deltakelse, men har kommet frem til at det er viktig at koret fremstår som en profesjonell aktør, som holder seg til inngåtte avtaler og kontrakter.»

Positiv respons på eposten

Guttekorets produsent, som har vært engasjert i koret i flere tiår, sier at det er første gang det har vært drøftet å avlyse en deltagelse.

- Etter at eposten ble sendt ut har jeg fått flere positive tilbakemeldinger fra foreldre som er glade for at koret skal delta på konserten, og at administrasjonen har klargjort bakgrunnen for deltagelsen. Det er hyggelig med positiv respons, sier Grande Lund.