Sentralt står kostnadene når kommunen må finansiere 160 nye stillinger i barnehagene de neste årene.

- Barnehage preger budsjettet. Det er både snakk om den lovfestede retten til barnehageplass for barn som er født i november, men også lovforslaget som er ute på høring om nye bemannings- og pedagognorm. Vi tar høyde for at det blir vedtatt. Dette koster samlet nesten 130 millioner kroner i året ved utgangen av økonomiplanperioden, i 2021. Dette må vi dekke inn, sier rådmann Morten Wolden.

Les også: Dette betyr 2018-budsjettet for deg i kroner og øre

Her er rådmannens hovedprioriteringer i budsjettforslaget:

Foto: GORM Kallestad,, NTB Scanpix

Kommentar om budsjettet: Mest til lillebror

Barnehage:

Over 94 prosent av barn fra 1 til 5 år går i barnehage i Trondheim, som har 230 barnehager og familiebarnehager.

Barnehagene har i rådmannens forslag en netto driftsramme på 1591,4 millioner kroner. Dette er 47,2 millioner mer enn i år.

Rådmannen tar høyde for at departementets høringsforslag til minimumskrav til grunnbemanning i barnehagene innføres fra 1. august 2018. Denne legger og til én ansatt per tre barn under tre år, og én ansett per seks barn over tre år.

Bemanningsøkningen som er planlagt vil bidra til at flere barn får ekstra hjelp og støtte innenfor ordinært tilbud, konkluderer rådmannen.

De siste årene har antall barn i barnehagealder vært stabilt. Det er forventet vekst fremover, men det er usikkert når det skjer. Det vil være være barnehager med ledig arealkapasitet.

Rådmannen foreslår en investering på 252 millioner kroner i barnehager de neste fire årene. Det gjelder blant annet barnehagene Ranheimsfjæra, Kolstad/Saupstad, Risvollan.

Foto: sebastian bjerkvik

Skole:

I årene frem til 2021 forventes det elevvekst med 353 elever på barnetrinnet og 424 elever på ungdomsstrinnet.

I årene fremover være behov for å benytte erstatningslokaler eller paviljonger ved en rekke skoler mens det pågår bygging, ombygging eller opprusting.

Seks ulike skoleprosjekter skal fullføres i 2018. Det er Lade, Sjetne, Okstad, Saupstad/Kolstad, Huseby og Lilleby. Investeringene er tilsammen på 1359 millioner kroner.

Det er en økning i elevgruppen som har store og vedvarende behov i Trondheim kommune. Rådmannen anslår at økningen i bemanning og læremidler vil koste sju millioner kroner neste år.

Rådmannen foreslår en netto driftsramme på 1709,2 millioner kroner for skolene neste år. En økning på 21,3 millioner kroner sammenlignet med årets budsjett.

Foto: SCANPIX

Helse og omsorg:

Trondheim kommune sliter med å oppfylle sin eldreplan. En reduksjon på 50 millioner frem mot 2022 gjør det lite sannsynlig at man lykkes.

Rådmannen vil nå prioritere økt bruk av velferdsteknologi i omsorgen. Tiltak som prioriteres skal utsette behov for hjemmetjenester eller sykehjemsplass.

Det blir 60 flere heldøgns omsorgsplasser ved sykehjem og omsorgsboliger de neste tre årene.

Når Mauritz Hansens gt. står ferdig neste år, gir de 36 plassene der en netto tilvekst på ti plasser, ettersom 26 tosengsrom på Øya fjernes samtidig.

Grunnbemanningen innenfor hjemmebaserte tjenester bør styrkes fremfor flere sykehjemsplasser og økt grunnbemanning på helse- og velferdssenter/helsehus, skriver rådmannen.

Trondheim har også de siste årene har hatt store utfordringer med å få besatt fastlegehjemler.

Foto: Sara Johannessen, NTB scanpix

Barnevern:

Antallet barn plassert i institusjon har gått ned, men sammenlignet med andre kommuner har Trondheim høye utgifter til barnevernstiltak – og en høyere andel barn som er plassert utenfor hjemmet.

I budsjettet for barne- og familietjenesten ligger det inne effektiviseringstiltak på 5,4 millioner kroner. Av dette skal rådmannens strategi for barnevernet stå for 3,0 millioner kroner i innsparing.

Barne- og familietjenesten etablerer familiesenter i hver bydel i løpet av 2018. Bemanningen i barnevernet foreslås også styrket.

I andre kvartal i år hadde totalt 809 barn tiltak gjennom barnevernet.

Kultur:

Det foreslås investeringer på 143,7 millioner til kultur og kirke i 2018.

Budsjettrammen for kultur og kirke foreslås kuttet med 0,3 millioner kroner i 2018. Den er totalt på 307,4 millioner kroner.

Det foreslås brukt 67,4 millioner kroner til rehabilitering og ombygning av kirkebygg, fire millioner kroner mindre enn omsøkt av Kirkelig fellesråd.

Rådmannen finner ikke midler til søknaden om 67,5 millioner kroner til ny Charlottenlund kirke eller 7,0 millioner til utvidelse av Tiller kirke, men skriver at han vil komme tilbake til dette.

Til utbygging av nye og rehabilitering av eksisterende gravplasser foreslås det å bruke totalt 236 mill. frem til 2020. 26,1 millioner mindre enn søknadene.

I 2018 ligger det inne 0,2 millioner kroner i budsjetet til markeringen av 300 årsjubileum for Armfelds felttog. Trondheim Kino er også 100 år i 2018.

Foto: Gorm Kallestad,, NTB scanpix

Idrett:

I investeringsbudsjettet foreslås å settes av 209,7 millioner kroner til idrettsformål, 14,4 millioner til friluftstiltak og 4,0 millioner til nærmiljøanlegg i 2018.

Frem til 2020 skal det etableres 10 kunstgressflater og 11 nye hallflater.

Det foreslås å legge inn 8 millioner kroner i 2018 og 2019 til å fortsette planleggingen av Granåsen-prosjektet. Det er også planer om en rekke konkrete investeringer.

Rådmannen vil legge inn ytterligere 15 millioner kroner til Leangen bydelshall i 2018, der plasthallen skal erstattes. Realistisk kostnadsramme er 50-55 millioner kroner.

0,5 millioner kroner til cricket pitch, altså cricket bane på Lade. Løsningen vil ikke være en fullskala-bane, men åpner for å spille kamper.

En million kroner fra årsoppgjøret foreslår disponert til arrangementsstøtte i 2018, men ikke i 2019. Resultatet kan bli at man må vurdere færre konkurranser for vinteridrettene i Granåsen.

For å tilpasse driften til rammen vil rådmannen redusere standarden på drift av idretts- og friluftslivsanlegg med 0,6 millioner kroner i perioden 2018-2020.

Hovedtall for 2018 i budsjettet:

Drifts- og finansutgifter utgjør 13,8 milliarder kroner

Investeringsutgiftene utgjør 2,6 milliiarder kroner. 62 prosent av investeringene foreslås finansiert med lån i 2018

Finansutgiftene utgjør 0,7 milliarder kroner i 2018.