Parakand satte tilfeldigvis og så TV2-nyhetene da saken om Leila Bayat (36) og fullbyrdelsen av 80 piskeslag kom onsdag kveld. Bayat skal ha blitt pisket tirsdag denne uka. TV2 fortalte i går at Bayat, som kom til Norge med sønnen i 2009, fortalte at hun hadde en dom på 80 piskeslag for å ha drukket alkohol. Hun fikk avslag på asylsøknaden fordi Utlendingsnemnda (UNE) mente dommen var fabrikkert.

- Det var helt forferdelig å se, sier Parakand, som selv har sittet mange år i fengsel i Iran etter en dødsdom. Parakand bor nå i Trondheim etter å ha fått innvilget asyl her i landet. Etter å ha sett innslaget på TV2 var Parakand i kontakt med Bayats venninne, Leila Saadati, som fikk tilsendt videoen TV2 viste i går.

- 80 piskeslag er det Koranen som har satt. Har du fått dommen, blir den fullbyrdet, fastslår Mahnaz Parakand. Menneskerettighetsadvokaten synes det er forferdelig at Bayat skal ha blitt pisket tirsdag.

- For meg er det ingen tvil om at hun er blitt pisket da jeg så de bildene, sier Parakand.

Ifølge bladet Utrop mener UDI og Une at Bayat leverte falske rettsdokumenter da hun søkte om asyl.

- Her har det nok skjedd en beslutning som er veldig gal, sier Parakand – som husker diskusjonen om Bayats sak allerede før hun ble sendt ut tidligere i år. Hun har ikke sett dokumentene og sier hun ikke kan ta stilling til dem. Men at den domstolen som idømmer slike straffer, faktisk utferdiger dokumenter.

Har forsvart alkoholdrikkere

Menneskerettighetsadvokaten har selv forsvart flere for å ha drukket alkohol i Iran.

- Jeg har også fått noen av dem frikjent, opplyser hun.

- Er du overrasket over at en slik straff tilsynelatende er fullbyrdet?

- Nei, ikke i det hele tatt. Har du fått en slik dom, blir den fullbyrdet, det er 100 prosent sikkert.

- Men 80 piskeslag for å drikke alkohol, er det vanlig?

- Ja, det er veldig vanlig. Det er Koranen som angir straff. Dette er Guds straff. Det er tilstrekkelig at to personer vitner mot deg, eller at det blir tatt blodprøve. De to som vitner kan for eksempel være de politimennene som arresterer deg.

LES OGSÅ Mahnaz Parakands sterke historie: Første gang hun så seg i speilet, kjente hun ikke seg selv igjen

- Hvor alvorlig er 80 piskeslag, du har jo selv blitt pisket?

- Det er veldig alvorlig og grusomt. Det er mer enn 30 år siden jeg opplevde det, og jeg får fortsatt angst og vonde tanker når jeg tenker på det. En gang da jeg var advokat så jeg en 17 år gammel jente som var pisket, etter å ha vist seg offentlig med en gutt, hun var bevisstløs. Foreldrene tok henne med på sykehus. Jeg vet ikke hvordan det gikk med henne. Pisking kan være veldig alvorlig. 80 piskeslag er mye.

Menneskerettighetsadvokaten forteller at det er forskjell på pisking av kvinner og menn. Menn må kle av seg og stå inntil en søyle når de piskes.

- Kvinner må ha klærne på. En kvinne sitter når hun piskes.

Parakand forteller at selv om det faktisk er ganske vanlig å nyte alkohol i Iran, er det likevel slik at hvis man dømmes for å ha nytt alkohol tre ganger, er man virkelig ille ute.

- Den fjerde gangen dømmes du til døden. Dommeren har ikke annet valg. Det er sånn det er. Da er det ikke noe håp for deg, sier hun.

Utrop skrev i mars at UNE støtter seg til en ekspert ved den norske ambassaden som har gått gjennom rettsdokumentene og konkludert med at de er falske. Bayat har oppsøkt Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) for å hjelp.

I en klage på vedtaket viser NOAS til den iranske menneskerettighetsadvokaten Mohammed Mostafei, som i dag er bosatt i Norge. Mostafei har gjort en uavhengig gjennomgang og analyse av dokumentene som Bayat mener beviser at hun er forfulgt, og han har kommet til motsatt konklusjon av den norske ambassaden.

Parakand sier hun håper Bayat vil bli gjenforent med sønnen.

Informasjon via media

Adresseavisen har bedt Une kommentere saken. Seksjonssjef Lars Erik Andersen i Une sier at de ikke står fritt til å snakke om innholdet i saken hennes til alle redaksjoner.

- Hun har fritatt oss for taushetsplikt overfor en navngitt journalist, men ikke overfor andre journalister enn denne ene, skriver Andersen i en epost til Adresseavisen. Det Une nå vil si om saken er følgende:

- Det vi i UNE har sett av video og bilder, det er det vi har fått via media. Vi har foreløpig ikke fått noen slik informasjon eller dokumentasjon direkte til oss fra advokaten eller andre, skriver Andersen og fortsetter:

-Vi prøver å få klarhet i hva som har skjedd henne og hvorfor. Vi trenger da noe mer enn det vi hittil har fått indirekte gjennom media. Vi er i løpende kontakt med ambassaden vår i Teheran. Vi trenger å vite mer om hva som har skjedd og hvorfor, og ambassaden bistår oss i dette.

Siden dette var en ferdigbehandlet asylsak var saksmappen sendt tilbake til UDI for arkivering.

- Vi får nå den saksmappen hit til UNE, slik at vi igjen får tilgang til alle papirer i original. Vi kan bekrefte at hun i Norge la fram en dom hvor det sto at hun var idømt en straff på 80 piskeslag. Den dommen ble sendt til ambassaden i Teheran, som meldte tilbake til oss at den var falsk, og det er dette vi har bygget på i vår saksbehandling.

Vil til bunns i saken

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug skriver torsdag ettermiddag på sin Facebook-side at hun forstår at denne saken vekker reaksjoner hos folk.

- Det gjør den også hos meg. Jeg skjønner også at folk flest ønsker å vite hva som har skjedd, skriver hun.

Hun viser til at UNE har informert departementet om at de nå undersøker hva som har skjedd og hvorfor det har skjedd.

- Det er helt nødvendig å komme til bunns i dette.

LES OGSÅ: Risikerer å bli sendt ut