Et forhandlingsutvalg i sameiet er blitt enig med Rosenborg Utvikling AS og hovedentreprenøren Hent AS om at Hent AS skal dekke 60 prosent av kostnadene ved å utbedre skadene i husene B, C og D.

Sameiet og seksjonseierne må selv dekke 40 prosent av utgiftene. Styret i sameiet vil presentere avtalen på et ekstraordinært møte i sameiet torsdag i neste uke. Hent AS har også sagt seg villig til å dekke 60 prosent av utgiftene til en prosjektleder som sameiet leier inn.

- I tillegg dekker utbygger 60 prosent av de byggearbeidene som allerede er satt i verk, sier styreleder, jurist Morten Muus Falck, i Sameiet Rosenborg Park B2. Sameiet består av fire blokker med til sammen 120 leiligheter og en næringsseksjon, som sto ferdig i 2005. Etter forholdsvis kort tid ble det avdekket fukt- og råteskader i flere av toppetasjene. Det er først og fremst balkongene som er angrepet, men også gulvet i flere av leilighetene må skiftes.

Frostating lagmannsrett har dømt utbygger Rosenborg Utvikling AS til å betale fem av seksjonseierne nærmere to millioner kroner i erstatning og sakskostnader. I stedet for å anke til Høyesterett har Rosenborg Utvikling som del av avtalen gått med på å betale 1 950 000 kroner som fullt og endelig oppgjør etter dommen i lagmannsretten, som gjelder bygg A.

Mangel på tillit

- Ingen blir helt fornøyd når man inngår forlik. Vi har gitt uttrykk for sterk mistro og liten tillit overfor utbygger, slik saken har pågått frem til i dag. Det har utbygger tatt innover seg, understreker Muus Falck.

Han legger til at Rosenborg Utvikling har liten økonomisk ryggrad til å bære utgiftene. Derfor går Hent AS inn og sørger for at de dekker 60 prosent av rehabiliteringskostnadene, i tillegg til erstatningsbeløpet.

- I verste fall kunne eierne av Rosenborg Utvikling ha slått selskapet konkurs, og da ville det ikke blitt noen utbetaling til seksjonseierne. Vi har fått Hent til å ta ansvar. Hent tar det økonomiske ansvaret som kausjonist.

Konsernadvokat Lars Jørstad Francke i Hent AS har ikke ønsket å kommentere saken før den er endelig vedtatt av partene.

Har lånt seks mill.

Muus Falck opplyser at Sameiet Rosenborg Park B2 har tatt opp et lån på seks millioner kroner for å kunne starte utbedringsarbeidet. Det er ennå for tidlig å si hva de totale utbedringskostnadene vil beløpe seg til. På balkongene blir betongen hugget opp. Treverket i veggen inn mot leilighetene er pill råttent. Gulvet i flere leiligheter må også rives opp da det er mistanke om fukt og råte.

I husene B, C og D må i alt 12 leiligheter undersøkes nærmere. Tre leiligheter på toppen i C er allerede under rehabilitering.

- Med dagens lån på seks millioner kroner gir det oss mulighet til å utbedre skader for 17 millioner kroner, sier styrelederen. Alle utbedringsarbeidene skal være avsluttet i løpet av 2018. Styret håper og tror at kostnadene blir lavere.

Muus Falck mener lagmannsrettsdommen gir seksjonseierne et sterkere rettsvern overfor utbyggere. Det gjelder forbrukersiden generelt. – Utbyggere bør tenke seg godt om før de opptrer så arrogant i tvistesaker med seksjonseiere, sier han.

Vil stemme imot

Seksjonseier Terje Wold bor på toppen i hus C. Men han har ikke kunnet bo i leiligheten på åtte uker og er forespeilet at han kanskje ikke kan flytte tilbake før nærmere jul. I mellomtiden bor han et annet sted.

Wold vurderer å stemme imot avtalen på sameiermøtet. – Utbygger har vist veldig liten forståelse overfor oss beboere. Jeg er fortsatt forbannet. Utbygger kan bekoste alle utbedringsarbeidene selv.

Han mener bygningskontrollen i kommunen skulle vært gjeninnført. En rekke byggeskandaler viser en total mangel på kontroll.

Ubeboelig: Seksjonseier Terje Wold har ikke kunnet bo i leiligheten på åtte uker. Nå håper han å kunne flytte tilbake til jul. Foto: Mariann Dybdahl