VG skrev fredag at en rekke «svært fremtredende Ap-politikere» hadde advart Jonas Gahr Støre mot å la Trond Giske overta rollen som finanspolitisk talsmann til fordel for Marianne Marthinsen, som har jobben i dag. Avisen viser til en rekke anonyme kilder i partiets stortingsgruppe og partiapparat som skal ha reagert sterkt på at Marthinsen ble vraket – og at to finanspolitiske rådgivere sa opp jobbene sine etter at avgjørelsen ble kjent. Ifølge kildene skal partileder Støre ha abdisert som leder, og Giske i realiteten har lyktes med å avsette ham. Støre beskrives som sårbar og svak, og ifølge kildene skal Giske utallige ganger ha prøvd å true seg frem i partiet.

- Jeg har ikke hørt maken til tøys, sludder og vås fra ende til annen. Jeg var på landsstyremøte og det var full oppslutning om de to nestlederne og lederen.

Det stormer Ap-bråket etter valgnederlaget fortsetter. Her er partileder Jonas Gahr Støre, partisekretær Kjersti Stenseng, nestleder Trond Giske og nestleder Hadia Tajik på besøk i Folkets Hus i Trondheim i valgkampen.

- Men dette handler jo om det som kom etterpå – at Giske får rollen som finanspolitisk talsmann?

- Ja, og det er helt vanlig at man bytter komité etter fire år. Faktisk kan jeg ikke huske at noen har hatt det nevnte vervet over flere perioder. Marianne Marthinsen har vært veldig dyktig, men det er nestleder Trond Giske også. Det er mange dyktige folk i partiet. At dette skulle skje for at partilederen har abdisert og nestlederen har truet seg fram er særdeles tøvete, konspiratorisk, idiotisk – og det gjør meg argsint. Det er faktisk det verste mølet jeg har hørt, sier Tove Karoline Knutsen og legger til:

- Nå må vi alle skjerpe oss. Sakens realiteter er at rokeringer som dette har skjedd helt i tråd med partiets prosedyrer. Jonas står sterkt i vårt parti, ingen har truet seg fram og dette er et råd fra en godt voksen dame: Stå sammen. Tøys og tull som dette er bare ødeleggende.

- Veldig skadelig

Stortingsrepresentant Eva Kristin Hansen fra Sør-Trøndelag sitter i valgkomiteen som legger kabalen for hvilke roller partiets representanter skal få i Stortinget.

- Det går ikke an å true seg til makt i Ap.Vi har tatt imot samtlige representanters ønsker, så har vi laget et forslag. Dette har vi sjekket opp mot partiledelsen, slik at vi er enige om plasseringene. Begge nestlederne har fått lederrollen de selv ønsket. Det var en enstemmig valgkomité som kom frem til dette. Så det stemmer ikke at partidemokratiet er «nullet ut» slik anonyme kilder sier, det har vært en vanlig demokratisk prosess.

Reagerer sterkt Stortingsrepresentant Eva Kristin Hansen sitter i partiets valgkomité. - Nå er det på tide å ta seg sammen, sier hun til de anonyme kildene som angriper partiledelsen.

- Hvor skadelig er dette for partiet nå?

- Det er veldig skadelig. Det forstyrrer alt vi holder på med politisk. Jeg oppfordrer de som går ut med anonyme påstander til følgende: Stå frem med navn eller ta kontakt med oss i partiet. Hvis dere vil Ap vel, må dere slutte med dette umiddelbart. Nå er det på tide å ta seg sammen, avslutter Hansen.

- Parti, ikke pølsebod

Fylkesleder i Sør-Trøndelag Ap, Karianne Tung, sier hun blir oppgitt over det som framkommer i VG.

- Dette er uhørt, og det er ikke med på å spille oss gode. Tvert imot. Jonas er en sterk og tydelig leder som ikke lar seg overkjøre slik det fremstilles her. Trond og Jonas har også et godt forhold, selv om de kan ha ulike vurderinger på politiske saker. Vi skal vinne et valg om fire år, og da trenger vi ikke forståsegpåere som ikke har ting klart for seg, sier Tung.

Fylkesleder i Sør-Trøndelag, Karianne Tung, reagerer sterkt på VG-saken: - Dette er uhørt.

På Facebook la tidligere Ap-rådgiver Jo Stein Moen ut et bilde av VG-artikkelen og skrev: «Har 30 års aktivt arbeid i AUF/Ap bak meg, i dag lokallagsleder i et lite partilag i Trondheim, og litt over middels drittlei av at anonyme torpedoer som dette fyres av for å ramme to stykker i partiets ledelse, i det alle vet en krevende tid for partiet vårt. Skjerp deg». I en annen oppdatering avslutter han slik: «Viktig å huske – også når hestene bites – at dette er et parti og ikke en pølsebod (!)».

- Grove og alvorlige anklager

Partisekretær Kjersti Stenseng svarer på vegne av partiledelsen, og sier at det er helt normalt at ledelsen har sterke meninger om hvilke posisjoner ledelsen skal ha i Stortinget.

Exit Marianne Marthinsen har vært finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet de siste fire årene. Det har skapt sterke reaksjoner etter at det ble klart at hun ikke lenger får fortsette i rollen, slik hun selv ønsket.

- Nestlederne er foreslått til tunge verv, i tråd med deres og Jonas' ønske, fra en enstemmig valgkomite.

- VG sier at nestleder Giske utallige ganger har forsøkt å true seg fram. Stemmer dette?

- Dette er grove og alvorlige anklager. Trond Giske er landsmøtevalgt nestleder, som med partilederens støtte ønsker seg til finanskomiteen.