Tilias mor, Linn Aasnes, er naturforvalter i Steinkjer kommune og elgjeger. Jaktlaget hennes holder til i Ogndal i Steinkjer.

- Vi må lære opp ungene når de er små. Minstejenta Tilia (12) hos oss har vært med på nedskjæring av elg. I år skal hun for første gang være med på selve jakta. For å få med flere unge er det viktig at elglaget er oppsatt på det. Jeg har ansvaret for jegerprøvene i Steinkjer. Vi ser at det er mange flinke jenter som er interesserte, men de har en tendens til å falle av. For at de unge skal bevare interessen for å være med på jakt, må vi legge til rette for det i den praktiske jakten. Vi må tåle at unger prater litt på post. Drevene må ikke bli så lange og vi må ha med sjokolade eller annet godt som bidrar til en positiv opplevelse, sier Aasnes.

- Gleder seg

Hun mener at det er viktig at barna tidlig får et innblikk og deltagelse i matkulturen som elgjakt er en del av.

Les også: Jakt også i Bymarka og Leinstrandmarka i Trondheim

- Minstejenta vår gleder seg veldig til å være med på jakt. Hun blir ikke med hele tiden, men får en smakebit gjennom å være med et par dager. Jeg vil oppfordre foreldrene og spesielt fedrene til å ta med ungene ut. Min far spilte en stor rolle i det å vekke interessen for elgjakt i meg. I dette gjelder også det å bli fortrolig med våpen og å kunne behandle de på en god måte, sier Aasnes.

5000 kvinner på elgjakt

Nesten 500 000 personer stod oppført i jegerregisteret 4. april i år. 67 000 av dem er kvinner. Drøye 200 000 løste jegeravgiftskort. Av disse var 17 000 kvinner.

Les også: Her kan du se kart over hvor elgen skytes

I jaktåret 2016/2017 var det 61 130 personer som jaktet elg i Norge. Av folk bosatt i Sør-Trøndelag dro 5790 ut på elgjakt, mens tallet var 5490 i Nord-Trøndelag.

Les også: Kommentar: Nå skal elgen dø

142 100 mennesker var ute på aktiv jakt i jaktåret 2016/2017, noe som var en økning på 2.2 prosent fra året før. Av disse var 9820 kvinner - 4980 av dem var med på elgjakt. 5610 jeger var under 20 år. De fleste jegerne er i alderen 40-60 år.

13 000 tar jegerprøven

Omlag 13 000 tar jegerprøven hvert år. Bare halvparten blir aktive jegere. Norges jeger- og fiskeforbund kjører nå et tilbud de har kalt introjakt for å få flere ut i aktiv jakt. Dette er jakt som er lagt til rette for uerfarne jegere i alle aldre og den tar sikte på å få

Alle som er fylt 16 år, og som ikke er registrert i Jegerregisteret, må bestå jegerprøven før de utøver jakt, felling eller fangst. I fjor bestod 12 800 personer jegerprøven (27 prosent av dem var kvinner).

Skyteprøve før elgjakta

Prøven består av et obligatorisk kurs og en elektronisk eksamen. Det obligatoriske kurset er på 30 timer, og du kan avlegge eksamen fra det kalenderåret du fyller 14 år. Etter å ha gjennomført og bestått jegerprøven, blir du registrert i Jegerregisteret. Det gir deg rett til å utøve selvstendig småviltjakt og fangst, dersom du er fylt 16 år. Du kan utøve selvstendig storviltjakt fra du er fylt 18 år. For å jakte storvilt må du hvert år skyte minst 30 treningsskudd med rifle og bestå en skyteprøve der du må treffe med fem skudd innenfor et mål på 30 cm på en villreinfigur. Det finnes også andre muligheter for å ta skyteprøven, den såkalte oppskytingen, men skudd mot villreinfigur er mest vanlig.

Les også: Må overvåke dødelig sykdom i mange år

Har du et bilde fra jakta eller en historie du vil dele med våre lesere? Send bilde og tekst til webred@adresseavisen.no