- Her er det noen som ikke har gjort, eller ikke kan, jobben sin. Dette er en gedigen tabbe!

Det var det første forsker Morten Andre Bergan ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) tenkte da han så inngrepet som Statens vegvesen har gjort i Ratbekken i Melhus. Bekken er lagt i et 80 meter langt midlertidig rør i påvente av byggingen av en kulvert.

- Det verste med dette er at det blir gjort midt i den viktigste gytevandringa for sjøørreten i sidebekkene til Gaula. Fisken kommer seg opp til røret, men ikke gjennom og videre. Dermed er fem kilometer med gode gyteforhold gjort utilgjengelig for fisken, sier Bergan.

Forsker Morten Andre Bergan ved Norsk institutt for naturforskning kaller Statens vegvesen inngrep i Ratbekken for en kjempetabbe. Foto: ARNSTEIN STAVERLØKK/NINA

Oppgitt og bekymret

NINA-forskeren har lenge jobbet med å kartlegge sjøørretbestandene flere steder i Trøndelag. Bergan er oppgitt over at slike inngrep kan skje på denne måten i 2017.

- Dette kan gjøre stor skade på en sjøørretbestand som allerede er på et lavmål. Jeg blir virkelig provosert når et veiprosjekt med milliardbudsjett ikke klarer å bruke noen få titusen på å gjøre dette på en bedre måte. Det er flere vassdrag i Gauldalen som ligger i veien for E6-utbygginga. Om dette er måten ting blir gjort på er jeg virkelig bekymret, tordner Bergan.

Innrømmer dårlig planlegging

Statens vegvesen innrømmer at det midlertidige tiltaket med å legge bekken i et rør på denne måten var uheldig.

- Dette var for dårlig planlagt og burde vært gjort bedre. Vi har hatt mye fiskeekspertise inn i prosjektet tidligere og brukt millioner for å bedre forholdene i elva Søra som også går igjennom anleggsområdet. Ratbekken er nok blitt litt avglemt med tanke på dette, sier Håvard Bidtnes som er teknisk byggeleder for E6-prosjektet.

Teknisk byggeleder i Statens vegvesen, Håvard Bidtnes, innrømmer at inngrepet i Ratbekken både var dårlig planlagt og dårlig utført.

Årsaken til at inngrepet ble gjort akkurat nå forklarer byggelederen med fremdriftsplaner og behovet for å få ferdig den endelige løsningen for å føre bekken gjennom anlegget før vinteren setter inn.

- Det skal bygges et nytt stort rør med trapper og terskler slik at fisken lett kan vandre gjennom. Det tar 2–3 måneder å få ferdig. At vi måtte gjøre dette nå var et nødvendig onde, forklarer Bidtnes.

Et strekke på 80 meter av Ratbekken er lagt i et midlertidig rør mens en ny kulvert bygges. Foto: Morten Andre Bergan

Strakstiltak

Byggelederen var fredag på befaring i området sammen med miljøenheten i Melhus kommune og Fylkesmannen. Da ble det enighet om å iverksette strakstiltak i samarbeid med eksperter.

- Vi diskuterte om det kan bygges en trapp slik at fisken kommer seg opp gjennom røret. Et annet alternativ er å fysisk flytte fisken over inngrepet. Men dette må vi få hjelp til fra eksperter. Dette er en stygg ripe i lakken for oss for vi tar virkelig dette på alvor, sier byggelederen.

Redningsaksjon søndag

Allerede på søndag vil Gaula fiskeforvaltning prøve å berge noe av den gytende fisken.

- Vi skal prøve å installere ei ruse nedenfor inngrepet for å fange fisk og flytte den til gyteområdene lenger opp i bekken. Dessverre tror jeg det blir vanskelig, men vi er nødt til å prøve. Vi har ingen årskull med fisk å miste, sier sekretær Torstein Rognes i Gaula fiskeforvaltning.

Torstein Rognes og Gaula fiskeforvaltning vil prøve å flytte fisken i Ratbekken manuelt i løpet av helga.

Han mener det som har skjedd er tragisk ikke bare for sjøørretbestanden.

- Alle fiskearter er nå utestengt fra bekken så dette er alvorlig for hele biotopen. Dette skjedde på det verst tenkelige tidspunkt, og det er fryktelig dumt at vi må bruke tid på å prøve og reparere slike unødvendige feilgrep, mener Rognes.

Et strekke på fem kilometer med gode gyteforhold for sjøøretten er gjort utilgjengelig for fisken etter inngrepet. Foto: Morten Andre Bergan

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.