Onsdag kveld ble det klart, det som lenge har ligget i kortene: KrF gikk ut av regjeringssamtalene, og den blågrønne regjeringsdrømmen til KrF og Venstre forble akkurat det. Regjeringspartiene fortsetter samtalene med Venstre, hvor det fortsatt er tema om Venstre skal bli en del av regjeringen.

KrF-leder Knut Arild Hareide understreket at partiet er åpent for å støtte en ny regjering:

– Vi konstaterer at vårt regjeringsalternativ ikke lyktes. Vi ønsker å samarbeide konstruktivt og godt, sa han etter møtet, ifølge NTB.

- Åpenbart svekket regjering

KrFs kommunalråd i Trondheim, Geirmund Lykke, beklager at det ikke ble noen blågrønn regjering slik KrF og Venstre har drømt om.

- Det er synd at statsministeren foretrekker en regjering med høyrefløyen, som er svekket etter valget, i stedet for å gå til sentrumspartiene. Men det er jo hennes suverene rett. Jeg tror kanskje hun har hatt i bakhodet at sentrumspartiene ikke har tradisjon for å krisemaksimere og kaste regjeringer på tynt grunnlag, slik både Høyre, Frp og Ap tidligere har gjort.

KrF-topp Geirmund Lykke viser til flere krevende saker som venter den nye borgerlige regjeringen etter at KrF valgte å gå ut av regjeringssamtalene. Foto: Christine Schefte

- Bør hun ikke være for trygg på det?

- Hun kan stole på vår måte å drive politikk på, vår stortingsgruppe er ikke ute etter å krisemaksimere. Men det betyr ikke at denne regjeringen er fredet. Vi kommer ikke til å støtte politikk som er i strid med vårt eget program, og det er åpenbart en svekket regjering som nå sitter. Det er all grunn til at regjeringen møter Stortinget med en viss grad av ydmykhet.

LES KOMMENTAREN: Dystert langtidsvarsel for kommunene

- Ikke bundet

- Dere er i større grad et sentrumsparti igjen?

- Ja, det er nok riktig. Det har vært en av begrunnelsene for dette valget. Vi vil blankpusse profilen og ønsker ikke å bli satt i en bås.

- Hvor bundet er dere nå til regjeringen?

- Ikke noe. Vi har ingen avtale med denne regjeringen. Vi vil ikke lage støy for å få oppmerksomhet, men dersom regjeringen legger frem noe vi er helt uenige i, har vi absolutt frihet til å gå imot det. Da er spørsmålet hvor regjeringens smertegrense går. Det er vanskelig å forutsi, men det er åpenbart at det kan dukke opp en sak som er like krevende som gasskraftsaken Bondevik valgte å gå av på i 2000.

- Men det er mindre sannsynlig at dere vil felle en borgerlig regjering?

- Vi vil ikke aktivt oppsøke en slik situasjon, men statsministeren kan stille krav om at hun får tilslutning til en sak. Og opposisjonen kan tilsvarende kreve at regjeringen må utføre noe flertallet på Stortinget mener.

- Hvilke saker blir mest krevende?

- Skattepolitikk, kommunereform og det kommende statsbudsjettet er eksempler. Statsbudsjettet er en åpenbar utfordring, dersom dette blir usosialt eller har en dårlig profil på u-hjelp, kan det bli krevende. Og vi husker godt hvor kritisk situasjonen var i fjor. Du trenger ikke være rakettforsker for å mene at statsbudsjettet for 2018 blir en tøff prøvestein for regjeringen. Det er heller ikke utenkelig at andre opposisjonspartier kommer med et forslag til budsjett som de ønsker å få med oss på.

- Børe dere sterkt vurdere det?

- Det er naturlig å starte samtalene med regjeringen. Men det er klart, deres skattepolitikk ligger langt unna vår.

- Utrolig spennende

Sentralstyremedlem og andrekandidat på stortingslista til KrF i Sør-Trøndelag, Karin Bjørkhaug mener det var forutsigbart at KrF nå går ut.

- Nå skal vi synliggjøre vår politikk i Stortinget. Det blir utrolig spennende og litt krangel, sier Bjørkhaug.

Sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug gleder seg: - Nå skal vi synliggjøre vår politikk i Stortinget. Det blir utrolig spennende og litt krangel. Foto: Jens Petter Søraa

- Krangel om hva?

- Vi skal forvalte den posisjonen vi har fått i Stortinget fra sak til sak. Det er en oppgave vi ikke tar lett på.

- Hva synes du om at Venstre fortsetter forhandlingene?

- Jeg skulle ønske at de gikk med oss, men jeg har full respekt for at de velger selv.

- Blir det vanskeligere for dere å felle Solberg-regjeringen om Venstre er en del av den?

- Nei, det gjør ingen forskjell. Det som bestemmer om regjeringen felles, er politikken. Hvis regjeringen legger politikken mer mot sentrum, skal den få støtte, sier Bjørkhaug.

LES KOMMENTAREN: Sentrums endelige død