Høyre la onsdag ut en pressemelding om konstitueringen av den nye felles gruppa i det nye Trøndelag fylkesting. Der står det at Pål Sæther Eiden (i dag fylkesordfører i Nord-Trøndelag) ble valgt som gruppeleder for Trøndelag Høyres fylkestingsgruppe. At førstekandidat på Sør-Trøndelags liste, Torhild Aarbergsbotten, ikke nådde opp som nestleder, står det derimot ikke noe om. Til tross for at en enstemmig valgkomité, ledet av veteranen Michael Momyr, hadde innstilt på Torhild Aarbergsbotten, skjedde ikke dette.

Oppfattet som ultimatum

Siri Holm Lønseth la inn forslag på Henrik Kierulf som nestleder i stedet – og han fikk 12 av de 18 stemmene. Adresseavisen kjenner til at Eiden skal ha argumentert sterkt for å få Kierulf som nestleder. Så sterkt at det ble oppfattet som et ultimatum.

- Jeg kan skjønne at noen oppfattet det slik. For meg var dette et viktig fundament å ha på plass videre. Henrik og jeg har samarbeidet veldig godt. Jeg bor jo et stykke unna og kan ikke alltid være til stede i Trondheim. Da er det svært viktig for meg hvem det er som jeg skal jobbe tettest med, sier Eiden og understreker:

- Torhild er også veldig dyktig, det handler ikke om det, men om hvilke rammer som er best for meg. Og det støttet gruppa. Vi er et politisk parti, der fungerer demokratiet, konstaterer han.

Komplementær kompetanse

- Vi leverte en enstemmig innstilling, men det ble diskusjon rundt den - og Henrik ble i stedet valgt. Sånn er det, sier valgkomitéleder Momyr og legger til:

- Så ble det enstemmighet om Torhild på tredjeplass, en plass som også kan gi heltidspolitikerposisjon.

- Hvorfor skjedde dette?

- Jeg begrunnet min innstilling med behovet for komplementær kompetanse, kjønn og ta i bruk alle deler av Trøndelag.

- Men dine argumenter ble ikke hørt på. Hvorfor?

- Det har med samarbeidsform å gjøre. Jeg vil ikke uttale meg ytterligere om det, sier Momyr.

Glad for støtten

Før siste nominasjon, ble Aarbergsbotten vraket av nominasjonskomiteen, og Kierulf ble satt på topp. Men i selve nominasjonsmøtet ble Aarbergsbotten likevel valgt, med knapt flertall. I praksis har imidlertid Kierulf vært Sør-Trøndelag Høyres nummer én, i og med at Aarbergsbotten har vært på Stortinget som vikar for Linda H. Helleland.

Henrik Kierulf uttrykker takknemlighet for støtten i gruppa.

- Jeg stiller meg til disposisjon der partiet vil ha meg, det har jeg alltid gjort. Nå ble mitt kandidatur fremmet og det er gruppa som avgjør. Jeg er glad for deres tillit. Det blir nå nye roller for flere av oss. Jeg skal fortsette å gjøre en god jobb fram mot valget, lover han.

Forminsket kulturforskjellene

Siri Holm Lønseth var den som la inn forslag på Kierulf på andreplass.

- Jeg foreslo Henrik fordi de to gruppene nå har jobbet sammen i ett år og Henrik og Pål har fungert veldig godt sammen i arbeidsutvalget. De er et godt team som har fått til gode samarbeidsrelasjoner og som hele gruppa har stor tillit til. De har klar å forminske kulturforskjellene mellom nord og sør, vi ble samkjørte veldig fort. Det er en trygghet gruppa trenger i fortsettelsen når vi skal utmeisle en strategi for hele Trøndelag, sier hun.

- Er det uproblematisk å ha to mannfolk på topp?

- Vi har levert en stortingsliste med tre kvinnefolk på topp, så det må gå fint. Jeg mener samspillet må være viktigere enn kjønn, og som tidligere Unge Høyre-leder var jeg imot kvotering i sin helhet. Uansett er ikke dette nominasjon, det er gruppa som har avgjort hvem som skal lede gruppa, og det er noe annet, sier Lønseth.

Høyre får minst to, men trolig tre heltidspolitikere i et samlet Trøndelag, ifølge flere kilder som har satt seg inn i dette.

Adresseavisen har ikke klart å oppnå kontakt med Torhild Aarbergsbotten.

Pål Sæther Eiden ble leder av Høyres felles gruppe. Han argumenterte veldig sterkt for å få Henrik Kierulf som sin høyre hånd. Foto: jens petter søraa