Mathilde Bordewich (10) vet mye om kreft, til tross ung alder. I fjor fikk pappa kreft, og like etter at han ble frisk, fikk bestefaren kreft. Da bestemte Mathilde seg for å gi bort håret sitt for å hjelpe andre.

- Farfar mistet alt håret og pappa barberte vekk alt håret sitt da han ble syk, sa Mathilde til Adresseavisen tidligere i år, da hun bestemte seg for å gi bort det lange håret sitt for å hjelpe noen som ikke har hår.

Søndag deltok hun og mamma Inger Overland Bordewich på Rosa sløyfe-løpet i Trondheim. Sammen med cirka 800 andre startet de ved Nidarosdomen og løp sju kilometer stort sett langs Nidelva før de passerte målstreken samme sted som de startet.

Joggesko og teaterscene

Da Mathilde kom i mål, var det uten mamma.

- Mamma løp jo så sakte, jeg gadd ikke vente på henne, sier 10-åringen som hadde god fart hele veien.

- Jeg løp for en viktig sak, og så sto pappa og lillesøstra mi Marie og heiet på meg midtveis, da var det bare å fortsette i samme tempo, sier Mathilde som både løper og spiller teater for å bidra med penger til Kreftforeningen.

- Det kostet 400 kroner å springe og halvparten går til Brystkreftforeningen, det var derfor jeg spurte mammma om vi ikke kunne være med. Nå har jeg og venninna mi Anikken hengt opp plakter på skolen og spurt om flere vil være med å sette opp teaterstykket «Geitekillingen som kunne telle til ti». 35 har meldt seg og før jul skal vi vise stykket på Singsaker skole, og så går alt vi tjener i inngangspenger til Kreftforeningen, sier Mathilde. For selv om både pappa og farfar har blitt friske er det mange som får kreft.

- Hver dag får 82 nordmenn kreft, det er kjempemange, sier Mathilde.

Smakte godt: Deilig med medalje etter å ha løpt Rosa sløyfe-løpet. Men det viktigste for Mathilde Bordewich er at hun løp for en god sak.

Første gang i Trondheim

Rosa sløyfe-løpet arrangeres i seks byer i oktober, og søndag kom løpet for første gang til Trondheim. Løpet markerer starten på årets Rosa sløyfe-aksjon, som i år retter oppmerksomheten mot senskader etter brystkreftbehandling. I dag overlever ni av ti brystkreft, men minst én av tre får senskader.

- Mange synes det er vanskelig å snakke om plagene, fordi de har fått «livet i gave». Vi håper årets Rosa sløyfe-aksjon bidrar til en større grad av åpenhet rundt konsekvensene av sykdom og behandling. Det må være aksept for å si at behandlingen har kostet og at livskvaliteten er endret, kommenterer Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, i en pressemelding.

Midlene fra årets Rosa sløyfe-aksjon skal gå til forskning på senskader og på persontilpasset kreftbehandling. Persontilpasset behandling vil føre til mer presis og skånsom behandling, noe som forhåpentligvis vil spare mange kreftpasienter for senskader.

Farget byen rosa

Rosa sløyfte-løpet i Trondheim farget turstiene langs Nidelva rosa. De fleste som løp hadde rosa pannebånd, mange hadde i tillegg kledd seg i rosa klær og rosa ballonger viste ruten.

Tonje Langdahl Olsen og Gudrun Dreiås Majala ga hverandre en klem da de løp over målstreken.

Klarte det!: Tonje Langdahl Olsen og Gudrun Dreiås Majala har trent sammen for å løpe Rosa sløyfe-løpet. Like etter at de passerte målstreken kunne de gi hverandre en velfortjent klem.

- Vi har trent mye sammen, og har brukt dette løpet som motivasjon. Det er en fin løype, det er god stemning når så mange løper sammen og ikke minst så løper vi for en svært viktig sak, sier venninnene.

Kaja Nordstad-Ytterhus er bare 13 måneder gammel, men også hun gjennomførte løpet. Riktignok sovende i vogna, mens mamma og pappa sto for løpinga.

Søndagstur: Øyvind Ytterhus Utengen og Torunn Nordstad Moen løp sammen og hadde også med datteren Kaja på 13 måneder i barnevogn.

- Dette er faktisk Kajas tredje løp, sier pappa Øyvind Ytterhus Utengen som var den som sprang med barnevogna.

- Vi liker å løpe sammen som en familie, og så er dette i tillegg for en svært viktig sak, sier mamma Torunn Nordstad Moen.

Det aller første Rosa sløyfe-løpet ble arrangert i Oslo i fjor, og i år blir det til sammen sju løp i sju ulike byer. Brystkreftrammede, overlevende, pårørende og andre støttespillere løper, jogger og går side om side mot brystkreft.