Jørgen Risnes og Ove Holmen er oppgitt over det de opplever som byråkratisk rot ved Handelshøyskolen, NTNU.

Før sommeren avsluttet Jørgen Risnes utdannelsen som finansøkonom. Han fikk jobb i Tyskland og trengte vitnemål. Rett over sommerferien kontaktet han Handelshøyskolen, fortalte at han hadde bestått eksamen, og ba om vitnemålet sitt. Samtidig var Risnes ikke fornøyd med karakteren i et fag og ba og ny sensur for å forbedre vitnemålet. Fristen for å få ny sensur er tre uker.

Måtte trekke klagen

Etter tre uker henvendte han seg til Handelshøyskolen og fikk til svar at de ikke hadde begynt å behandle saken «fordi det var problemer vedrørende eksternsensor». Handelshøyskolen hadde utsatt sensuren i tre nye uker, uten å gi Jørgen beskjed.

Så lenge kunne ikke Jørgen vente. Han trakk klagen på sensuren, kontaktet administrasjonen ved Handelshøyskolen og ba om få vitnemålet med en gang. Der fikk til svar at vitnemål var en sak for eksamenskontoret, men at Handelshøyskolen skulle varsle dem. Dette kom imidlertid til å ta tre uker fordi «de var svært underbemannet der oppe», fikk Risnes beskjed om.

Frem og tilbake

Tre uker gikk og studenten kontaktet på nytt administrasjonen ved Handelshøyskolen. Nei, de hadde ikke hørt noe fra eksamenskontoret. Han henvendte seg deretter til eksamenskontoret. Der var beskjeden at vitnemål ikke var deres jobb. Det var Handelshøyskolens sak. Ny telefon tilbake til Handelshøyskolen, som beklaget. Det hadde vært mye «om og men» etter fusjonen. Ting hadde vært mer på plass før NTNU og Høgskolen i Sør-Trøndelag fusjonerte. Jo, de kunne skrive ut vitnemål, men nå manglet de «vitnemålsark» – og det kommer ikke før over helga.

Jørgen Risnes innså at han ikke rakk å vise arbeidsgiveren sin noe vitnemål. Torsdag dro han til Tyskland til sin nye jobb.

- Heldigvis var sjefen grei og sa det var i orden.

Vitnemålstrøbbel

Kameraten Ove Holmen (22) har også opplevd at det ikke glir så lett ved Handelshøyskolen. 7. august tok han konteeksamen i personlig økonomi. Det var den siste Ove trengte for sin bachelorgrad. Planen hans var å jobbe ett år, og kanskje forbedre noen fag for å være sikker på å komme inn på masterstudiet i økonomi høsten 2018.

- Tidlig på sommeren fikk jeg beskjed om at jeg måtte si fra straks jeg hadde fått sensur på min siste konteeksamen, slik at jeg kunne få utsatt utstedelsen av mitt vitnemål. Hvis jeg ikke ga beskjed, ville vitnemålet bli skrevet ut og sendt i posten. Dermed ville det ikke lenger være mulig for meg å forbedre karakterene på vitnemålet.

Forsinket sensur

Etter å ha fått sensuren, ringte Holmen straks Handelshøyskolen for å gi beskjed om at han ville ha utsatt vitnemålet sitt. Dette var 30. august.

- Jeg kom ikke igjennom til administrasjonen. Etter mange forsøk neste dag fikk jeg svar. Hun i telefonen ba meg ringe tilbake neste dag mellom 10.30 og 12.00, fordi «hun som behandlet slike saker» var på jobb i dette tidsrommet.

Neste dag kom han etter hvert i kontakt med riktig person. Hun kunne fortelle at slike henvendelser må komme per e-post til administrasjonen. Han sendte med en gang en e-post og ba om bekreftelse på at utstedelsen av vitnemålet blir utsatt i to semester slik at han kunne forbedre karakterene. Ganske kjapt kom det svar om at meldingen ble videresendt til vitnemålseksjonen.

Skjegget i postkassa?

- Greit nok. Jeg smurte meg med litt mer tålmodighet. En uke går. Ingen respons. Jeg sender ny e-post og etterspør svar. Da fikk jeg en automatisk melding om at e-posten min behandles så raskt som mulig. Hører fortsatt ingenting. Mandag i denne uka sendte jeg en ny e-post, og spurte hva i huleste det er som skjer. Hvor vanskelig kan det være? Jeg har fremdeles ikke mottatt svar. For alt jeg vet kan vitnemålet være skrevet ut allerede og sendt til min hjemadresse. Da står jeg der med skjegget i postkassa.

Fusjonstrøbbel

Både Jørgen Risnes og Ove Holmen tror forviklingene henger sammen med fusjonen mellom NTNU og Høgskolen i Sør-Trøndelag.

- Det er paradoksalt. Vi forholder oss til en masse frister som får konsekvenser for oss hvis vi bryter dem, mens universitetet kan bryte frister som de vil, med i beste fall en beklagelse, sier Jørgen.

- Det virker som de er underbemannet og ikke helt som de vet hvem som er ansvarlig for hva, sier Ove.

P.S. Etter intervjuet har Jørgen Risnes mottatt sitt vitnemål og Ove Holmen har fått forsikring om at utstedelsen av hans vitnemål venter slik at han kan forbedre karakterene.

- Sterkt beklagelig

- Å gjøre det vanskelig for studentene er det siste vi ønsker, sier Monica Rolfsen, dekan ved Fakultet for økonomi ved NTNU.

- Dette er saker vi tar på det største alvor, sier Rolfsen.

Hun peker på fusjonen mellom NTNU og Høgskolen i Sør-Trøndelag, Høgskolen i Ålesund og Høgskolen i Gjøvik som en viktig årsak til problemene. Samtidig med fusjonen har NTNU gjennomført kutt i bemanningen som følge av regjeringens krav om «avbyråkratisering». NTNU har valgt å ta alle kuttene i den administrative staben.

Jobber på spreng

- Problemene som studentene forteller om skyldes ikke de ansatte i administrasjonen ved Handelshøyskolen. Presset er høyt og det jobbes på spreng, langt utover det som kan forventes av de ansatte. Dette bunner i fusjonen og kuttene som NTNU har gjennomført. Vi har varslet i flere omganger om underbemanning i avdeling for studieadministrasjon, som er felles for hele NTNU. Der foregår det nå en oppbemanning. Administrasjonen ved Handelshøyskolen er blitt kraftig redusert, det er også oppgavene. Men når de ansatte må gjøre ekstra oppgaver på grunn av for liten kapasitet sentralt, blir det overbelastning. Jeg kan ikke garantere at vi ikke vil få flere forsinkelser, men jeg håper dette skal være godt i gjenge i løpet av høsten, sier Rolfsen.

I forbindelse med fusjonen er det et mål å finne mer effektive løsninger i administrasjonen. Problemet er at det har gått for fort, mener dekanen.

- Vi har nedbemannet før vi har fått nye rutiner og smidigere løsninger på plass. Nå er vi inne i en overgangsfase, og dette skal vi få på plass på sikt.

Jørgen Risnes måtte droppe sin eksamensklage og fikk likevel ikke vitnemålet i tide til sin arbeidsgiver. Foto: Marthe Hårstad, Adresseavisen
Ove Holmen ventet spent en måned før han fikk vite at han fortsatt kunne forbedre vitnemålet. Foto: Marthe Hårstad, Adresseavisen
Jørgen Risnes og Ove Holmen var studenter ved Handelshøyskolen i Trondheim. Foto: Marthe Hårstad, Adresseavisen
Beklager: Dekan Monica Rolfsen lover at administrasjonen vil bli mer effektiv. Foto: Kristin Slotterøy