– Votarem! Votarem!

- Vi vil stemme! Vi vil stemme!

En utrolig kø av katalanere har stilt seg opp i regnet, midt i Barcelona.

To kvartaler lenger oppe er det nemlig en skole som fungerer som stemmelokale, og her har ikke politiet aksjonert, ennå.

Sparket av politiet

I køen står Julia Guitart. Hun er katalaner av hele seg, men hun bor i Norge, i Trondheim, og jobber som sykepleier. Nå har hun vondt i foten fordi politiet sparket henne.

Såret: Julia Guitart ble sparket av politiet da hun skulle stemme. Nå står hun i en annen kø. Hun jobber som sykepleier i Trondheim. Til venstre hennes mor, Anna Guitart.

– Vi forsøkte å beskytte valgurnene på en annen skole her i byen. Men 50 politifolk kom og begynte å lempe folk vekk. Da vi ikke gikk frivillig, begynte de å sparke. Jeg fikk et hardt spark på leggen og begynte å gråte. Til slutt måtte vi gi opp, så politiet tok med seg alt valgutstyret, sier hun.

Men nå er altså Julia her i en ny kø, og klar til å stemme. Det vil garantert ta mange timer. Køen rikker seg ikke. Kanskje har de frivillige som skal gjennomføre valget fått dataproblemer. Myndighetene i Madrid gjør alt for å stanse avstemningen.

På vakt: Mossos d'Esquadra er det lokale politiet i Catalonia. De nektet å fjerne valgurnene, det måtte det nasjonale politiet gjøre. Men her passer «Mossos» på at det ikke blir slåssing mellom separatistene og unionistene.

«Madrid lytter ikke!»

Alle i køen vil gjerne fortelle oss hva de mener.

– Madrid undertrykker oss, vi har fått nok!

– Vi er et fredelig folk som bare vil stemme. Det er jo demokrati, ikke sant?

– Alle må få stemme, også de som stemmer nei, eller blankt!

– Vi vil være herrer i vårt eget hus!

Unionistene kom

Plutselig kommer noen hundre Spania-patrioter marsjerende nedover gata. De mange spanske flaggene vaier, slagordene smeller mellom bygningene, og alle i stemmekøen blir provosert.

Opptoget består av de som fortsatt vil ha et samlet Spania, de som slett ikke vil ha noen katalansk løsrivelse og heller ingen «ulovlig» folkeavstemning.

Politiet rykket inn med store styrker for å unngå at det kommer til noen konfrontasjon mellom separatister og unionister. Det klarte de ikke, i går kveld ble det meldt at over 761 personer ble såret.

Absurd

Det er egentlig en absurd situasjon. Folkeavstemningen er erklært ulovlig av spansk høyesterett. Politiet har jaktet på stemmeurner og stemmesedler. Rektorer som holder skolene åpen for avstemningen er truet med sparken. Valgkommisjonen i Catalonia er oppløst etter trusler om kjempebøter og fengsel. Nasjonalt politi har tatt fysisk kontroll over den sentrale telekommunikasjonssentralen i Catalonia for å blokkere manntallslistene digitalt.

Samtidig har regjeringen i Catalonia insistert på at alt er lovlig, at ingenting dramatisk vil skje under folkeavstemningen, at et fritt Catalonia er innen rekkevidde. Og at dersom det blir et flertall for «Ja», så skal Catalonia erklære seg uavhengig fra Spania i løpet av to døgn.

Spørsmålet ved folkeavstemningen er slik: «Vil du at Catalonia skal bli en uavhengig stat i form av republikk?»

Mens rundt 80 prosent av katalanerne vil at folkeavstemningen skal gjennomføres, er det høyst usikkert hvor mange som virkelig ønsker en egen republikk. Noen sier 40 prosent.

Vi elsker Spania - Spania sammen! Unge og gamle i tusentall marsjerte gjennom Barcelona lørdag kveld. Regnet la slett ingen demper på kamplysten.

Enkle svar

Frontene er utrolig steile, og da tyr folk til enkle svar.

– Jeg er enig i at regjeringen i Madrid er elendig. Men folk er også lurt av regjeringen i Catalonia, sier Miguel Villalba Sánchez. Han er katalaner, karikaturtegner (kjent under signaturen elchicotriste) og trygt plantet på venstresiden politisk. Men det er utenkelig for ham å stemme.

– Helt uaktuelt! Selv om jeg er helt enig i at sentralregjeringen i Madrid er korrupt og ikke lytter til oss i Catalonia, så mener jeg at vi skal følge de demokratiske spillereglene. Vi kan ikke bryte grunnloven bare fordi det passer oss. Og det er nettopp det som skjer nå. Dessuten har det korrupte styret her i Catalonia arrangert dette for å skjule hvor elendige de sjøl er til å styre!