Jeg er i kontakt med helsetjenesten ganske ofte, både hos min fastlege og på sykehuset når jeg er på behandling der. Jeg lurer på hvorfor sykehuset ikke har tilgang til min fastlege-journal? Jeg lurer også på om helsepersonellet på sykehuset kan snakke med min kone om min helsetilstand sånn uten videre?

Pasientombud Elin Hagerup svarer: Først vil jeg si at dette er spørsmål man kan skrive mye om da dette er ganske omfattende. Både når det gjelder taushetsplikten til helsepersonell og hvem som kan ha tilgang  til dine helseopplysninger. Jeg skal imidlertid prøve å forenkle dette noe og legge ved noen linker hvor du kan lese litt mer.

Selve taushetsplikten for helsepersonellet er hjemlet i pasient og brukerrettighetsloven § 3-6 og helsepersonellloven § 21.

Taushetsplikt og informasjon til din ektefelle:

Helsepersonell har taushetsplikt og kan ikke formidle helseopplysninger om deg til andre hvis du ikke har gitt samtykke til det, eller det er bestemt i lov som for eksempel når det er nødvendig for sikre forsvarlig helsehjelp.

Dette betyr at hvis helsepersonell skal kunne informere din ektefelle om din helsetilstand så må du  ha gitt samtykke til dette. Det er noen unntak fra dette, et eksempel kan være hvis man er bevisstløs eller har psykiske forstyrrelser av ulik karakter, men som er forbigående . Går ikke nærmere inn på dette.

Som pasient er du nødt til å formidle  helseinformasjon om deg selv. For eksempel når du snakker med fastlegen din, bestiller legetime ,eller skal hente medisiner på apoteket.

Denne informasjonen er nødvendig for at helsepersonellet skal kunne gi deg den hjelpen du trenger. Da er det også avgjørende at du har tillit til at opplysninger om sykdom, behandling eller personlige forhold ikke kommer på avveie.

Taushetsplikten betyr blant annet at helsepersonell:

  • både har plikt til å tie selv og til aktivt å hindre at uvedkommende får tilgang til helseinformasjonen din.

  • er bundet av taushetsplikten for alle opplysninger de har fått i egenskap av å være helsepersonell.

  • er bundet av taushetsplikten også etter at de har sluttet i jobben.

  • heller ikke kan utlevere opplysninger til politiet uten pasientens samtykke så lenge det ikke er fare for liv og helse.​

Journal hos fastlege og journal på sykehus:

Fastlegen sitter med unik kunnskap om oss som pasient. Når vi kommer på sykehuset som er spesialisthelsetjenesten så tenker mange av oss at de har tilgang til denne informasjonen som ligger i fastlege journalen. Det kan være diagnoser, medisiner man bruker og andre opplysninger som kan være viktige hvis man blir innlagt på sykehus. Dette har altså sykehuset ikke tilgang til da journalsystemene til spesialisthelsetjenesten og den kommune helse og omsorgstjeneste er adskilt.

Så når du er på sykehuset så stemmer det som du skriver, dette har de ikke tilgang til.

Du som pasient kan imidlertid legge inn viktige helseopplysninger om deg selv i kjernejournalen og da vil sykehus raskt kunne slå opp og finne viktig informasjon om deg som er viktig for å gå deg riktig helsehjelp.

Du kan lese mer om dette her : https://helsenorge.no/kjernejournal/hva-er-kjernejournal

Hos Helsedirektoratet er taushetsplikten er nærmere omtalt:

https://helsedirektoratet.no/taushetsplikt/taushetsplikt-i-helse-og-omsorgstjenesten

Vil du ha mer informasjon eller bistand om dette store emnet så ta kontakt . Vi er her for deg!

Hilsen Elin Hagerup, pasient- og brukerombud i Sør-Trøndelag

Har du lyst til å lese hva andre har spurt om? Da finner du det her.

Spørsmål kan sendes til: st@pasientogbrukerombudet.no