På kvelden 9. august i fjor møttes Real Madrid og Sevilla i supercupfinalen på Lerkendal stadion, et arrangement i regi av UEFA.

Like før klokken 20.00 denne kvelden, kom Trondheim kommunes skjenkekontrollører for å foreta en rutinemessig kontroll av VIP-arealet i tredje etasje på Sparebank1-tribunen på Lerkendal. Det er Scandic hotell Lerkendal som har bevillingen i dette arealet.

- Måtte ha akkreditering

I kontrollørenes rapport, går det frem at de raskt møtte på problemer fra vaktene da de ville inn til VIP-arealet via hotellet. «De mente at vi måtte ha akkreditering fra UEFA for å komme inn», heter det i dokumentet.

Kontrollørene skriver videre at de prøvde å forklare vaktene hvem de var og hva de skulle gjøre, og ba om å få snakke med en vaktleder for å løse situasjonen og om nødvendig skaffe dem akkreditering. «Ingen av vaktene var interessert i å hjelpe med dette og enkelte mente at norsk lov ikke gjaldt siden det var et UEFA-arrangement», går det videre frem av rapporten.

Etter hvert tok bevillingshaveren med kontrollørene til en UEFA-representant. «Vi møtte også her på problemer, da han ville ha kopier av pass eller annen id, og var lite interessert i å høre på oss når det kom til kontrollørbevisene og jobben vi var sendt for å gjøre», skriver kontrollørene videre.

- Presset inn i lokalet

Etter hvert fikk de akkreditering, og nær en time etter kontrollørene ankom Lerkendal, kunne de gå inn i VIP-området.

Inne i lokalet var alt i sin skjønneste orden. Da det nærmet seg kampstart, gikk kontrollørene ut på tribunen for å kontrollere at det ikke ble brakt med alkohol ut av lokalet. «Vi ble da møtt av en representant fra UEFA, som sammen med en annen formelig presset oss inn i lokalet igjen», skriver kontrollørene i rapporten sin, og legger til: «Han mente og at siden vi stoppet opp ute på tribunen var vi der kun for å se fotballkampen».

En ansvarshavende, som var på plass, forklarte UEFA-representanten at kontrollørene var der for å gjøre en jobb, og de fikk deretter gjennomført denne delen av kontrollen også. Totalt brukte de to timer og 50 minutter på jobben sin, ifølge kontrollørenes referat.

Har klaget

31. mai i år, ni måneder etter skjenkekontrollen, fikk Scandic hotell Lerkendal som bevillingshaver beskjed fra eierskapsenheten i Trondheim kommune om at de hadde vedtatt å ilegge hotellet åtte prikker for brudd på alkoholloven. Dette fordi kontrollørene ble forhindret i å foreta kontrollen på VIP-området i henhold til sitt oppdrag.

Hotelldirektør Line Vikrem-Rosmæl ved Scandic Lerkendal har påklaget vedtaket. Det ene hun reagerer på, er at prikktildelingen kommer så lenge etter arrangementet. I tillegg påpeker hun at kontrollørene ble stoppet på grunn av de strenge sikkerhetsreglene som UEFA og Norges Fotballforbund hadde besluttet. I henhold til dette, var det krav om akkreditering.

- Jeg har klaget på vedtaket, fordi jeg synes dette er urettferdig. Alle våre ansatte som var til stede under arrangementet måtte vise pass for å bli akkreditert. Den eneste identifikasjon som kontrollørene hadde med seg, var et kort hvor det sto Trondheim kommune på, og da ble de ikke sluppet inn av vaktene, sier Vikrem-Rosmæl, som i sin klage peker på at dette ikke var god nok identifikasjon ut fra sikkerhetsreglene.

- Jeg var til stede selv og fulgte opp skjenkekontrollørene så godt jeg kunne. Dette var et kjempearrangement hvor sikkerhet var viktig og hvor vi fulgte reglene fra det interne systemet. Jeg har forståelse for at en regel er en regel, men det burde kanskje vært andre regler ved store internasjonale arrangementer, hvor det stilles større krav til sikkerhet enn vanlig. Trondheim jobber jo for å bli en internasjonal arrangementsby, sier Vikrem-Rosmæl.

- Skal ikke identifiseres

Eierskapsenheten har vurdert klagen, men omgjør ikke sitt vedtak om åtte prikker. I klagesaken går det frem at enheten ser alvorlig på situasjoner hvor kontrollører blir nektet adgang. De har forståelse for at det ved store og internasjonale arrangementer stilles større krav til sikkerhet enn vanlig. Samtidig påpekes det at sikkerhetshensyn og arrangørens egne regler for inngang ikke skal være til hinder for kontrollørene. Det minnes også om at skjenkekontrollørene, av hensyn til sikkerhet og privatliv, ikke skal identifiseres med navn når de er ute på kontroll. Kontrollørene legitimerer seg med et id-kort som er utformet med bilde og kontrollørnummer.

«Ved arrangementer der det er flere aktører involvert, må det forventes at alle blir informert om skjenkekontrollørenes rolle slik at det ikke oppstår uenigheter om hvilke arealer kontrollørene har tilgang til og hva deres oppdrag består av», heter det i dokumentet.

Juridisk rådgiver Nina Johnsen ved eierskapsenheten i kommunen, opplyser at saken nå er sendt til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag for endelig avgjørelse. Hun opplyser at åtte prikker ikke vil innebære noen inndragelse av skjenkebevillingen. En inndragningssak vil først bli et tema ved totalt 12 tildelte prikker i løpet av to år.

Følg Adresseavisen på Instagram

Lik adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Twitter

Scandic hotell Lerkendal er tildelt åtte prikker etter en skjenkekontroll i fjor. Dette har hotelldirektør ved Scandic hotell Lerkendal klaget på. Saken skal nå behandles av Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Foto: Morten Antonsen