Theisendammen i Bymarka i Trondheim tømmes for vann denne uka. Nedtappingen startet onsdag ettermiddag. Torsdag morgen hadde vannstanden gått ned rundt 40 centimeter.

– Det går litt saktere enn vi håpet på. Sånn det ser ut nå vil det ta fire-seks dager å tømme dammen, sier prosjektleder Håkon Pedersen i Trondheim kommune til Adresseavisen torsdag formiddag.

Både Theisendammen og Baklidammen har luker for bunntapping som ikke lar seg manøvrere som de skal. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) krever at lukene skal være i orden, fortalte Pedersen i august. Kommunen regner med å starte forberedelsene for å få på plass nye luker i løpet av neste uke.

Forsinkelse

Dykkere startet jobben med å få opp den gamle luka for bunntapping tirsdag ettermiddag.

– Jobben ble litt mer krevende enn vi forventet, forteller dykker Tom Rune Haugen. Sammen med dykkerkollegene Fredrik Gilstad og Ståle Aune Sæther var han nede på elleve meters dyp for å få hull på luka som er laget i rustfritt stål. Det var ikke mulig å få løsnet luka, og dermed måtte dykkerne bruke skjærebrenner for å få hull på den. Hullet for vanngjennomstrømmingen ble dermed mindre enn om dykkerne hadde fått av hele luka. Det gjør også at prosessen med å tømme dammen vil gå saktere.

– Vi har krav om årlige tilsyn for å etterleve damsikkerhetsforskriften. Det ligger mye bebyggelse rett nedstrøms for disse dammene. Hvis noe skulle skje, for eksempel ved en sprekk i en dam, må det være mulig å gjennomføre en beredskapsmessig nedtapping, sa Pedersen i august.

Arbeidet vil ta mellom tre og fire uker til sammen.

Planen var opprinnelig å begynne nedtappingen tidligere i september, og å tappe ned både Theisendammen og Baklidammen i høst.

– Men en kombinasjon av forsinkelse i godkjenningen av planene hos NVE og lengre leveringstid på delene enn det vi hadde forutsett, gjorde at arbeidet ikke ble igangsatt før nå, sier Pedersen.

Til bunns i saken: Dykkerne Ståle Aune Sæther (til venstre), Fredrik Gilstad og Tom Rune Haugen jobbet tirsdag og onsdag med å få hull på luka for bunntapping i Theisendammen.

Kan bli utsatt

Baklidammen ble nedtappet i 2004. Da ble det laget fangdammer. Planen er å lage lignende dammer nå, der det plasseres pumper for å pumpe vannet forbi dammen og til bekken nedstrøms. Slik opprettholdes et visst vann-nivå, men nedtappingen blir allikevel nokså omfattende, forklarte Pedersen i august.

Den gang da: Baklidammen etter nedtapping i 2004. Turgåere vil møte et lignende syn i september.

Kommunen forventer at Theisendammen skal være fylt med vann før isen legger seg. Det har stor betydning for beverbestanden i området. Men den utsatte oppstarten gjør at nedtappingen av Baklidammen kan bli utsatt til neste høst.

– Vi må gjøre en ny vurdering av det nå. Vi kan ikke tappe ned på våren eller sommeren, når beverungene er små. Da er de mye mer utsatt for å bli tatt av rovdyr, sier Pedersen.

Rotenon

I fjor høst ble sju vann i Bymarka rotenonbehandlet for å bli kvitt mort og gjedde, som er uønskede arter i vannene.

– Kunne rotenonbehandling av Theisendammen og Baklidammen vært unngått, nå som det uansett tappes ned? Da har vel fisken uansett dårlige forhold for å overleve?

–Det var en vurdering som ble gjort i fjor, da vi hadde muligheten. Men Veterinærinstituttet var tydelige på at det ville gi et mye mer usikkert resultat. Det blir stående små dammer rundt omkring, og da vil det være fisk som overlever i mudderbunnen. De ønsket å behandle vannet på full vannstand. Det ble gjort et forsøk da Kobberdammen ble tappet ned i 2003, og mortbestanden ble redusert kraftig, men en ble ikke kvitt fisken helt.