De to store eneboligene i Møllebakken og Roald Amundsens vei ble oppført uten lufting i tak og vegger av latviske håndverkere.

Tre år senere må husene bygges opp på nytt på grunn av omfattende fukt- og råteskader. Det var berammet rettssak i Sør-Trøndelag tingrett 10. oktober, men hovedforhandling er nå utsatt til etter nyttår.

Advokat Dag Herrem i advokatfirmaet Immer, som representerer beboerne i de fire boligene, sier partene skal ha et felles møte, muligens i neste uke. Der vil man gjennomgå faktum i saken. Dokumentbunken er på 1200 sider, og ifølge Herrem er det nødvendig å forsøke å snevre inn saken.

- Sammen med fagkyndige vil vi blant annet beregnet økonomien i saken. Vi vil foreta en teknisk avklaring for å se om saken kan bli mer oversiktlig og om partene kan komme nærmere hverandre.

Trenger oversikt

Herrem legger til at ikke minst for rettens del er det viktig å gjøre saken så oversiktlig som mulig.

Boligene ble overtatt i april 2014 for mellom 6,9 og 7,2 millioner kroner. Siden i vår har husene vært omgitt av stillaser og pakket inn i plast. Det er uklart når utbedringsarbeidene kan avsluttes. I mellomtiden bor folk i husene.

Beboerne har saksøkt Norconsult, avdeling Plan og Arkitektur (tidligere Solem Arkitektur AS) og Sagbakk AS med krav om erstatning. Solem var ansvarlig for planløsning og arkitektonisk utforming. Ansvarlig utførende var Sagbakk AS.

Utbyggeren Trondheim Panorama AS ble i 2016 slått konkurs, etter ikke å ha levert godkjent regnskap for 2014. Likevel har Trondheim Panorama, sammen med Heimdal Eiendomsmegling og Takstforum Trøndelag, mottatt prosessvarsel. Det er gjort for at søksmålet ikke skal bli foreldet i forbindelse med mulig ansvarssak.

Snekkere fra Latvia

Husene ble prosjektert i Latvia. Trondheim Panorama leide inn snekkere fra Latvia, som ifølge advokat Herrem ikke hadde kjennskap til norske byggeforskrifter. Sagbakk AS hadde ansvaret for grunn- og betongarbeidene. Herrem hevder at byggearbeidene verken ble prosjektert, utført eller kontrollert i samsvar med plan- og bygningsloven. Likevel ble det sendt inn samsvarserklæring. Kort tid etter innflytting oppsto en serie taklekkasjer og omfattende råteskader fordi tak og vegger manglet lufting.

De saksøkte avviser erstatningskravet. Det er Tryg Forsikring som representer Norconsult. Kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring, Ole Irgens, sier saksøkerne ved advokat Dag Herrem har fremlagt ny dokumentasjon, som partene må ha tid til å gå gjennom.

- Partene er derfor enige om å utsette rettssaken. Den er ennå ikke berammet på nytt, sier Irgens.