Torsdag fikk ansatte og elever se vinnerutkastet av den nye skolen som skal stå ferdig i 2021.

- Dette er helt fantastisk. Denne skolen vil bety mye for fremtidige elever og de ansatte ved Tiller. Men det aller viktigste er at vi får en storstue på Tiller som er åpen både på dagtid og kveldstid. Det trenger bydelen, sier Kirsti Horne, rektor ved Tiller.

Frie tøyler

Det er Arkitema Architects i samarbeid med ÅF Engineering som står bak prosjektet som ble valgt. Prosjektet var ett av seks forslag som Sør-Trøndelag fylkeskommune hadde å velge i.

- Vi har vært utradisjonelle i måten vi har bedt om et konsept på. Vi har gitt langt friere tøyler enn tidligere. Det har vært spennende. Vi har fått et bygg som vi mener skal understøtte de funksjonene som skal bidra til effektiv læring, sier Rune Venås, bygge- og eiendomssjef i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Nye Tiller innebærer både rehabilitering av deler av dagens bygg, samt nybygg. Totalt vil den nye skolen bre seg utover 17 000 kvadratmeter, inkludert en flerbrukshall. Venås anslår at 10 000 kvadratmeter vil være nybygg.

Skolen har en kostnadsramme på 400 millioner kroner.

Attraktiv nærskole

Tiller VGS har i dag 700 elever, men 100 av disse flytter til Heimdal VGS når denne tar i bruk sine nye lokaler neste høst. Den nye skolen på Tiller skal romme 800 elever, med mulighet for en utvidelse til 1000 elever. Tiller vil tilby både studiespesialisering og yrkesfag.

- Det er viktig å sørge for at dette blir en attraktiv nærskole på Tiller, sier Venås.

For snart to år siden foreslo rådmannen i fylkeskommunen å legge ned Tiller, og isteden bygge en ny og større skole i Trondheim øst. Forslaget skapte fortvilelse og frustrasjon på Tiller. Men politikerne snudde det hele til glede.

– Vi så umiddelbart at dette var et forslag vi ikke ville støtte. Vi ønsker at Tiller videregående skal bestå på Tiller, sa Hanne Moe Bjørnbet (Ap), leder av opplæringskomiteen den gang.

Under vinnerseremonien torsdag uttalte fylkesordfører Tore O. Sandvik at de ønsker å beholde en offentlig skole i bydelen.

- Da ble jeg litt rørt. Jeg er veldig stolt over at fylkeskommunen vil satse på Tiller, og at vi har fått lov å være med i prosessen med å utvikle en ny skole. Det som er spennende med dette konseptet, er at det er pedagogikken som styrer bygget, og ikke omvendt. Vi føler at det er tatt veldig hensyn til våre verdier og vår visjon, sier Horne som er rektor for en skole hvor rundt halvparten av elevene er flerkulturelle.

- Her snakker elevene 50 ulike språk, sier hun.

Møtested

Arkitema sier i en pressemelding at de har lagt vekt på å skape et anlegg som fungerer som et naturlig møtested for elever og nærmiljøet både i og utenfor skoletid. Skolen skal i stor grad bygges i tre, og det skal skapes en «oppsiktsvekkende bygning» skriver firmaet. Taket på nybygget skal dekkes med solcellepanel, og bygget tilfredsstiller fylkeskommunens krav til nullutslipp av klimagass.

- I utbygging av den nye skolen ligger en mulighet for ikke bare å fornye skolen, men også for å gi lokalsamfunnet et samlingssted, sier Astrid Charlotte Seeberg, forretningsområdesjef i Arkitema i en pressemelding.

Arkitema ble grunnlagt i Aarhus i Danmark, og har i dag 500 medarbeidere fordelt på fem kontorer, deriblant ett i Oslo.

Den nye fylkeskommunen skal ta endelig stilling til prosjektet på vårparten, og byggestart vil trolig bli i 2019. Venås sier at det i byggeperioden vil bli midlertidig skoledrift enten på Tiller eller i nærheten.

Gleder seg: Ansatte ved Tiller videregående gleder seg stort til å få et nytt skolebygg, sier rektor Kirsti Horne. Deler av dagens skole skal rives, mens andre deler skal rehabiliteres. Foto: Mariann Dybdahl