Mannen er i tillegg dømt til å betale en bot på 100 000 kroner for promillekjøringen.

Han fradømmes også retten til å kjøre bil i 20 måneder. Tiden førerkortet har vært inndratt trekkes fra tapsperioden. Mannen må også avlegge ny førerprøve før han får igjen førerkortet.LES OGSÅ: SAS-pilot dømt til fengsel for promille

- Følte seg ikke beruset

Det var i juli i år politikeren ble tatt for promillekjøringen. Han var på vei hjem på kvelden, og ble stoppet like ved innkjøringen til sin egen bolig. En time etter at han ble stoppet, viste en utåndingsprøve at han hadde en alkoholkonsentrasjon på 0,38 i milligram per liter luft etter sikkerhetsfradrag.

Dette er høyere enn grensen for at man har lov til å kjøre bil.

Ifølge dommen har mannen forklart at han hadde drukket øl flere ganger denne dagen. Politikeren påpekte i retten at han ikke følte seg beruset, og at han kun kjørte rundt en og en halv kilometer hver vei. Han sa også at det ikke var trafikk på veien, og at det ikke oppsto noen trafikkfarlige situasjoner mens han kjørte.

Tatt tidligere også

Politikeren er også tidligere tatt for promillekjøring. I oktober i fjor ble han ilagt et forelegg for ruspåvirket kjøring.

I utgangspunktet er straffen for ruspåvirket kjøring med alkoholkonsentrasjon på 0,38 i milligram per liter luft bot og betinget eller ubetinget fengsel. Men når noen også tidligere er straffet for promillekjøring, skal fengselsstraffen som regel være ubetinget.

Men samtidig gir den uforbeholdne tilståelsen hans tilståelsesrabatt. Uten tilståelsen ville fengselsstraffen vært opp mot 30 dager, i stedet for 21 dager, ifølge dommen.

Der står det også at «retten har samtidig merket seg at kjøringen skjedde over en relativt kort strekning, at det ikke er holdepunkter for at det oppsto trafikkfarlige situasjoner, vel å merke ut over hva ruspåvirket kjøring i seg selv innebærer av risiko».

Skjerpende gjentakelse

Boten på 100 000 kroner tilsvarer 1,5 brutto månedslønner for mannen. Dersom den ikke betales, må han sone 15 dager i fengsel.

Det at dette er andre gang politikeren domfelles for promillekjøring, gjør at han mister førerkortet for lengre tid enn om dette var første gang. I dette tilfellet alene skulle han i utgangspunktet mistet førerkortet for 12 til 18 måneder.

«Den forrige ruspåvirkede kjøringen er imidlertid en skjerpende omstendighet», står det i dommen om tapstiden på 20 måneder.

Politikeren har vedtatt dommen.