Kong Harald foretok mandag ettermiddag den høytidelige åpningen av det 162. Storting.

I salen sto spente representanter, mange med sine familier på besøk, regjeringsmedlemmer og det ypperste fra det offentlige Norge.

Tirsdag morgen begynner jobben for de 15 nyvalgte stortingsrepresentantene fra Nord- og Sør-Trøndelag. For de fleste blir det nye roller.

Skal styre pengene

Kabalen av ulike verv og komitefordelinger er nå lagt. I sum kan Nord- og Sør-Trøndelag glede seg over god spredning og flere gunstige posisjoner.

I den mektige finanskomiteen – komiteen som styrer pengesekken – skal det i de neste årene sitte hele tre trøndere; nestleder Trond Giske går som kjent inn som fraksjonsleder for sitt parti Ap. For regjeringspartiene sitter Frps Sivert Bjørnstad og Høyres Elin Rodum Agdestein fra Trøndelag.

Til finanskomiteen: Sivert Bjørnstad (Frp). Foto: Espen Bakken

Også den viktige kommunal- og forvaltningskomiteen får tre trøndere; Mari Holm Lønseth (H), Jorodd Asphjell (Ap) og Heidi Greni (Sp).

Kommunekrig fra dag én

For Greni blir det andreperiode som «kommune-kriger». Allerede tirsdag morgen Senterpartiet partiet forslag om å reversere tvangsvedtak om sammenslåing som ble gjort i forrige periode.

- Vi vil utfordre den nye sammensetningen av Stortinget, sier Greni – og sikter til at KrF er på vippen og ikke lenger låst av en samarbeidsavtale med regjeringspartiene Høyre og Frp.

KrF var i mot tvangsvedtakene som ble gjort før sommeren. Men partiets Olaug Bollestad sa allerede i forrige uke til Adresseavisen at KrF ikke «synes kommunevedtakene er egnet for omkamper».

Drømmer om flytog

Kirsti Leirtrø (Ap) og Jon Gunnes (V) er begge debutanter på Stortinget – og skal sitte i transport- og kommunikasjonskomiteen i de neste fire årene.

- Det er midt i blinken og akkurat det jeg ønsket meg, sier Gunnes.

Hans oppgave blir først og fremst å sikre finansiering og fremdrift til de mange prosjektene listet opp i Nasjonal Transportplan.

- Det vil selvfølgelig bli viktig for meg å jobbe for de trønderske samferdselsprosjektene. Og da tenker jeg først og fremst jernbane. Trønderbanen selvfølgelig. Men helst vil jeg bli husket som «hans om fikset flytog til Værnes». Det hadde vært noe, sier Gunnes.

Eva fra Kolstad i presidentfløyen

Ikke siden Guttorm Hansen har Trøndelag hatt representasjon i Stortingets presidentskap.

Det blir det en ordning med nå. En annen Hansen - Eva Kristin (Ap) – har rykket inn i presidentfløyen i Stortinget

- Her har du meg, Eva fra Kolstad i presidentfløyen, flirer Eva Kristin Hansen og tar i mot på sitt nye kontor.

Mindre pomp og prakt: Med Eva Kristin Hansen i presidenfløyen på Stortinget skal det bli mindre pomp og prakt, fastslår Eva Kristin Hansen (Ap). Nord-Trøndelags benkesjef Ingvild Kjerkol (Ap) mener Trøndelag har kommet godt ut av komitefordelingene. Selv blir hun fraksjonsleder for helse for Arbeiderparriet.

Skal snobbe ned

I rollen som Stortingets 1. visepresident er Eva Kristin Hansen nå rangert som nummer fire i det offisielle Norge etter kongen.

Hansen skal i tillegg sitte i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Hun avviser at hun er overlatt til protokollene og avskiltet som politiker.

- Nei, på ingen måte. Jeg er her for å drive politikk. Jeg tror det er viktig at Stortinget er i takt med folket det skal representere, og at presidentskapet befolkes med normale folk. Med meg skal det bli mindre pomp og prakt fra disse kontorene, fastslår Hansen.