Hele 93 prosent av landets ungdommer er eller har vært medlem av et idrettslag. Antallet ungdommer som deltar i organisert idrett er høyere enn noen gang.

Det viser tall fra Ungdata, undersøkelsen er nasjonal og 8319 ungdommer fra Trondheim svart på en rekke spørsmål om hvordan de har det.

LES BAKGRUNN: Status: Dagens ungdom - slik har de det i 2017

Ung og ferdig

Men i overgangen mellom ungdomsskole og videregående faller en stor gruppe av. I Trondheim er det slik at 75 prosent av ungdommene på 8. trinn deltar i organisert fritid, mens i andreklasse på videregående har tallet sunket til 49 prosent. Flere jenter faller av enn gutter. Men til tross for at de kanskje faller ut av laget, slutter de ikke nødvendigvis å trene. Mange fortsetter i treningsstudio.

Positivt: Idrettsungdom er mer fornøyd med foreldrene sine, liker seg bedre i lokalmiljøet, skulker mindre og flere sikter mot høyere utdanning.

- Det er jo i disse tre-fire årene at ungdommene er under ombygging. Det er mye som endrer seg, også forholdet til og engasjementet i idretten. Prioriteringene og interessene endres, sier styreleder i Freidig fotball, Are Bergquist.

Problemstillingen er kjent for Freidig, som for alle andre idrettslag. Breddeklubben er opptatt av å ta vare på medlemmene sine og ha dem med lengst mulig.

- Vi merker at de, når de er i midten av tenårene, er i ferd med å definere seg selv som individer. Det å være fotballspiller er kanskje ikke en del av deres identitet når de er 16. I alle fall ikke like sterkt som det kanskje er når de er ti, sier Bjarne Berg som er sportslig leder i samme klubb.

- Hvorfor slutter de?

Fotballen er den idretten i landet som organiserer flest barn og unge. Spørsmålet er hvorfor de slutter når de gjør.

Gi plass: Are Bergquist er styreleder i Freidig fotball, Bjarne Berg er sportslig leder. - Vi opplever at noen faller fra fordi andre aktiviteter er viktigere, de vil for eksempel spille cosplay og rappellere. Det aksepterer vi selvsagt. Men noen vil klaske ball, leke og trene og andre vil satse. Idretten må ha plass til begge deler.

- Det er ikke artig nok, sier Are Bergquist.

- Og hvorfor er det ikke artig nok, spør han videre.

Det svarer Bjarne Berg på. I tillegg til vervet som sportslig leder, trener han klubbens juniorer.

- Det er ett ord som beskriver frafallet godt: «Alvor». I barnefotballen er det, eller skal være, mest lek. Når de er 14 år kommer de inn i divisjonssystemet. Det betyr mange endringer. Det blir mer reising, sterkere satsing og tydeligere ambisjoner. Både hos trenere, spillere og foreldre, sier han.

I tillegg trekker han frem endringen i fysiske forutsetninger.

- Frem til spillerne kommer på fjortenårslaget er det aldersklasser. Etter 14 går spillerne rett til 16-årslaget. Og her blir det store forskjeller i spillernes fysikk. Kroppsvekt og muskler kan gi store utslag på banen og det å være minst i en klasse kan oppleves skremmende. Sånn må det kanskje være, det er en konkurransesport og vi går i kamp. I tillegg blir kravene til aktivitet tøffere og det blir flere treninger, sier Berg.

- Hva gjør vi med det?

Når trenere og støtteapparatet i Freidig spør spillerne hvorfor de vil slutte får de ulike svar, men mye er likt.

- Fotball er ikke noe for meg, sier mange. De som sier det, identifiserer seg kanskje ikke lenger med fotballen, eller de ønsker ikke henge med på det som oppleves som et større alvor. Andre sier at skole tar mye tid. Noen sier de trener på «Fresh», sier Bjarne Berg.

For i treningsstudioet er det lettere å disponere tida si selv, de kombinerer trening og det å treffe venner. Det er sosialt på egne premisser. Mange trener i studio i tillegg til på laget.

- For oss er det viktig å få dem med bare ett år til etter at de har bestemt seg for å slutte. Det kan være nok til at de kommer seg over kneika. Og da er det viktig å tilrettelegge treninga slik at den ikke er for de 8 som vil satse, men for de 8000 som vil ha det artig, sier Are Bergquist.

Han understreker at klubben er en mateklubb og at de samarbeider med andre klubber som de store talentene etterhvert kan velge overgang til.

- Hos oss spør vi for eksempel 16-årslaget hvor mange treninger de vil ha. Svarer de fire i uka, så prøver vi det. Ser vi at de kun møter til to, så justerer vi, selvsagt, sier Bjarne Berg.

- Hvorfor er det så viktig å henge med da?

Gi plass: Are Bergquist og Bjarne Berg ønsker en inkluderende breddeidrett og understreker hvordan det får positive ringvirkninger både for fysisk og psykisk helse.

Men må alle med når de blir eldre, får større arbeidsmengde på skolen, andre interesser og kanskje en kjærest?

- Folkehelsa! Samfunnsoppdraget!

De to Freidig-fedrene er ikke i tvil om at det er lurt å holde på ungdommen lengst mulig.

- Et idrettslag i 2017 ligner ikke på det idrettslaget var i 1983. Vi har alle slags samfunnslag her, med alle slags utfordringer. Og vi skal håndtere mye av det de står overfor. Prestasjonfokuset er ikke bare på banen. Dette er unge som har høye krav til seg selv på skolen og mange andre arenaer. De opplever seg utsatt for kroppspress og annet press for eksempel gjennom sosiale medier. I 2017 har idrettslaget en annen rolle. Slik jeg ser det, bør idretten være en arena for glede, sier Are Bergquist.

Funnene fra Ungdata 2017 viser at det, i et folkehelseperspektiv, er grunn til å jobbe med bred inkludering i barneidretten.

Fordi at idrettsungdom:

* er mer fornøyde med foreldrene sine.

* liker seg bedre i lokalmiljøet.

* er mer utenfor hjemmet og mindre på skjerm.

* trives bedre på skolen.

* skulker mindre.

* har høyere ambisjoner om utdanning.

* er langt mer fornøyd med egen helse.

* har sunnere kosthold.

* røyker og drikker mindre.

Blant ungdom som vokser opp i høyere sosioøkonomiske lag har 96 prosent deltatt i idrett gjennom oppveksten. I lavere sosioøkonomiske lag er andelen 85 prosent. De siste faller fra fortest.