William (2,5) og Liv-Sofie (9 måneder) leker på gulvet, mens mamma og pappa diskuterer politikk (nesten) så busta fyker.

De er enige om en del, men: Mens pappa Kai Inge Sletvold (52) kunne ønske seg et enda blåere budsjett, er ikke mamma Hildegunn Sletvold (39) så sikker på det. Familien bor i Malvik, og begge jobber i Trondheim. Han er kunderådgiver hos Maskinagentur på Tiller og tidligere Frp-lokalpolitiker. Hun er vernepleier, jobber på Dragvoll helse- og velferdssenter, og anser seg selv som «mer sosialistisk».

Les også kommentaren: Grått er hot

- Jeg frykter at Venstre og KrF vil klare å øke bensinavgifta, i verste fall med 50 til 70 øre per liter. Og at bompengene går opp. Dette er den klart viktigste posten for familieøkonomien vår. Og så irriterer det meg at NRK-lisens øker igjen, sier Kai Inge.

- Ja, det er meningsløst! Vi kjenner en som har kvittet seg med TV-en på grunn av den, skyter Hildegunn inn. Her er ekteparet altså enige.

Regjeringen vil øke bensin- og dieselavgifta bare i takt med prisstigningen, men i tiden fremover skal de forhandle for å skaffe seg flertall for sitt budsjett. NRK-lisensen foreslås økt fra ca. 2870 til 2980 kroner, inkludert moms.

Hildegunn Sletvold er glad for hvordan det offentlig bidrar når det gjelder den kroniske sykdommen til barna William (2,5) og Liv-Sofie (9 måneder). Foto: Terje Svaan, Adresseavisen

Dyrere med barnehage

Sammen har familien i Malvik en årsinntekt på rundt én million kroner. De har to biler, som de bruker hver eneste dag: Én dieselbil som spyr ut eksos der Kai Inge kjører mellom huset og jobben på Tiller. Og én liten elbil, Nissan Leaf, som Hildegunn kjører til sykehjemmet der hun jobber. Nå er hun fremdeles hjemme i mammapermisjon med Liv-Sofie, men fra januar av blir logistikken knapp igjen: Hun begynner 7.30 på Dragvoll, mens barnehagen til William i Malvik åpner klokken 7.15. Og så må hun antakeligvis levere Liv-Sofie hos en dagmamma først, siden de ikke får barnehageplass. Regjeringen foreslår å øke maksprisen for barnehagen med totalt 2160 kroner mer i året.

- Det er klart vi merker godt 2000 kroner mer i året. Hadde vi fått en barnehageplass til Liv-Sofie, eller bedre barnehage for den økte prisen, så hadde vi gjerne betalt det. Men nå fremstår det bare som en økning uten innhold, sier Hildegunn.

- Det avgjørende for oss er uansett at bensinprisene og bompengene holdes nede. Jeg prøver å unngå rushtidsavgiften. I dag betaler jeg mellom 3000 og 3500 kroner i måneden bare i bompenger, supplerer Kai Inge.

- Det flotte partiet ditt skulle jo fjerne bompengene, gliser Hildegunn, med referanse til mannens Frp-bakgrunn.

Les også: Dette vil regjeringen bruke penger på i Trøndelag

William (2,5) sammen med pappa Kai Inge Sletvold (52). - Jeg frykter at Venstre og KrF vil klare å øke bensinavgifta, i verste fall med 50 til 70 øre per liter, sier Sletvold. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen

Små skatteletter

Kontantstøtte vil regjeringen ha uendret på 7500 kroner, og barnetrygd står også stille på 970 i måneden, noe som betyr en reell nedgang.

- Så det blir totalt sett dyrere for oss småbarnsfamilier. Vi hadde uansett ikke hatt råd til at jeg gikk hjemme med kontantstøtte, sier Hildegunn.

- De skatteøkningene som de rødgrønne varslet, ville gjort det verre for småbarnsfamilier, mener Kai Inge.

Med dagens regjering blir det skattelettelser på ca. 300 kroner i året for ekteparet, som begge har inntekt på rundt 500 000 kroner. De som tjener mellom 750.000 og 1 million kan regne med 600 kroner mindre i skatt, mens de over millionen får 1700 kroner ekstra, har Aftenposten regnet ut.

- Dette er uansett så små summer at det har ingen ting å si. Når det snakkes om hundrelapper opp og ned, tenker jeg: Det er så flisespikkeri! Vi har det så godt her, sier hun.

Med det tenker hun særlig på at to barna deres, som er kronisk syke med sjelden lungesykdom. De opplever at storsamfunnet virkelig hjelper til her.

- Vi får så tett og god oppfølging. Vi har Nav i ryggen, selv om vi må krangle litt og vi må gjennom skjemaveldet. Men vi har det så godt! Vi får hjelpestønad og ekstra sykedager, ramser Hildegunn opp.

Les også: Ikke penger til elektrifisering av Trønderbanen i budsjettet

Venter på middagen: William og Liv-Sofie måtte vente på middagen torsdag ettermiddag, for at foreldrene kunne snakke med Adresseavisen om statsbudsjettet. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen

Dyrere buss og kino

Økt momssats gjør at prisen går opp for en rekke tjenester, som kino og buss.

- Hehe, kino har vi ikke tid til, lell, sier Hildegunn.

- Og buss tar vi ikke. Vi hadde gjort det hvis det var en buss som passerte her, men den går bare nede på gamleveien, sier Kai Inge.

- Men bussprisen er viktig for moren min, som er minstepensjonist og bosatt på Moholt. Hun bruker bussen mye, og kommer til å merke dette, sier Hildegunn.

Les også: Dette betyr statsbudsjettet for deg

Regjeringen forslår endringer på skattefradrag for renteutgifter på boliglånet. Den flotte eneboligen til ekteparet i Malvik er belånt, og med renteutgifter på knappe 100.000 kroner i året, blir skattefradraget trolig ca. 1000 kroner mindre verdt i året.

- Det har ikke så mye å si, men en tusenlapp der og en tusenlapp her, blir penger, sier Kai Inge.

Hildegunn Sletvold er hjemme i mammaperm nå, men i januar skal hun tilbake i jobb, og logistikken vil stramme seg til. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen

- Øk enda mer for elbiler

Å kjøpe tunge elbiler skal bli dyrere, mener regjeringen. Nå får Kai Inge blod på tann:

- De skulle ha skrudd til enda mer! Vi bruker altfor mye på subsidier av elbiler. Med de pengene kunne omtrent reist gratis med buss hele gjengen.

Han mener også at det er på tide å skru igjen på en del offentlige goder, som at vi i Norge ikke har karensdager, men får fulle sykepenger fra dag én.

- Det er mye å spare på det. I det offentlige ser man jo tilfeller på folk som planlegger sykedagene opp mot jul og andre høytider. Det ser vi ikke i det private, mener Kai Inge, og skuler bort på kona.

- Så er det ikke like slitsomt å sitte bak skranken på et kundemottak, som det er å jobbe på sykehjem, da, smeller det tilbake.

Foto: Terje Svaan, Adresseavisen

Her kan du lese alle sakene som Adresseavisen har prioritert i dekningen av statsbudsjettet.