Granåsen-erklæringen fra 2015 gir prinsippene som Ap, MDG, SV, Sp, KrF, Venstre og Pensjonistpartiet styrer Trondheim etter, frem til valget i 2019.

En rekke ganger har samarbeidet slått sprekker, som i sommer da MDG stilte ultimatum i den såkalte Overvik-saken. Ståhei skapte også en kronikk om åpenhet i trondheimspolitikken, den omstridte Gråkallen vinterparken og «grønn strek», som trekker grenser for hvor fremtidig bolig- og næringsutvikling skal skje. Mandag setter samarbeidspartiene seg ned for den årlige samlingen.

Les også: - Konfliktene med Ap er en stor belastning for samarbeidsklimaet

Allianse: Rita Otterviks koalisjon består av (øverst fra venstre) Venstre (Erling Moe), Pensjonistpartiet (Morten Kokaas), SV (Ottar Michelsen), MDG (Ola Lund Renolen), Sp (Marte Løvik) og KrF (Geirmund Lykke).

Venstre:

- Det er nyttig og greit å møtes slik. Det er mange utfordringer, så vi får nok å snakke om. Men samarbeidet er godt, og vi er i gang med det meste i Granåsen-erklæringen, mener Erling Moe (V), som nylig har tatt over for Jon Gunnes.

Venstre og Pensjonistpartiet er de siste tilskuddene til Otterviks allianse, og det er kjent at ikke alle i Venstre var like begeistret for at de gikk inn i koalisjonen. Nå, to år senere, vil ikke Moe peke på partiets største seire eller nederlag.

- Men fremover blir dette viktig: Store byutviklingssaker som Nyhavna, campus-utviklingen og løsninger innen kollektivtrafikk, sykkel og gange.

Les kommentaren: La oss snakke om åpenhet

Sp:

Marte Løvik (Sp) er fornøyd med noen av de siste grepene som er gjort innen byutviklingen, for å få en mer overordnet planlegging. Hun vil ikke si hva hun har tenkt til å ta opp på møtet:

- Jeg har såpass stor respekt for samarbeidspartiene at det sier jeg ikke til andre i forkant, sier Løvik, som legger til:

- Jeg synes samarbeidet fungerer fint, men det er utfordrende at vi er flere partier enn før. Samarbeidet blir løsere, og det er klart vanskeligere å bli enige.

Løvik er veldig fornøyd med mye innen eldreomsorg (mer satsning på hjemmebasert omsorg), skole og næringsliv, som gründerstrategien. Ikke overraskende er «grønn strek» Sps største nederlag. Om Overvik-saken, der Ap nylig gikk med på å utsette å behandle den store utbyggingen, sier hun:

- Det slaget er absolutt ikke er ferdig. Vi skal ha reelle forhandlinger når saken kommer tilbake i januar.

Her kan du lese hele Granåsen-erklæringen.

SV:

SV skal ha en intern diskusjon før møtet.

- Mye bra er på gang, men det er utfordrende når vi er syv partier som må bli enige, sier Ottar Michelsen (SV).

For SV blir tillitsrefomen innen helse- og velferd og bedre rusomsorg viktig fremover.

- Budsjettforslaget til rådmannen tilsier kutt innenfor dette området. Vi ligger heller ikke godt an når det gjelder tilgang til boliger for vanskeligstilte, altså flere kommunale boliger, sier han.

- Blir samarbeidsproblemer tema?

- Det er naturlig at vi snakker om det. Det er ingen fordel at vi er så mange i koalisjonen, mener Michelsen.

KrF:

Geirmund Lykke (KrF) mener de er på god vei med Granåsen-løftene, men han er urolig for forholdet til ideelle aktører. I erklæringen står det at kommunen skal samarbeide med ideelle om «et bedre» tilbud, og Lykke mener det betyr økt bruk av ideelle aktører.

- Nå er det flere saker der rådmannen kutter. Innenfor rusomsorg vil rådmannen gå gjennom samarbeidsavtaler, og det ligger mellom linjene at man vil redusere omfanget. Det samme gjelder innen barne- og familietjenesten: Blå Kors har i dag har 3 millioner i året til Barnas stasjon, men rådmannen vil kutte til 2 millioner, sier Lykke.

Han tror samarbeidstonen mellom partiene blir et tema på møtet. Internt har Ap vært veldig kritiske til at Lykke og resten av småpartiene gikk hardt ut i Adresseavisen og Klassekampen om Gråkallen vinterpark.

- Det stemmer, men vi følte oss ikke truffet av den kritikken. Ap går ofte til Høyre uten å varsle oss. Når de er sagt, er det bra for samarbeidstonen å varsle først, sier Lykke.

MDG:

Ola Lund Renolen (MDG) trekker frem byggstrategien og matstrategien som punkter de forventer og etterlyser fremdrift.

- Vi kan ikke bare kutte for å få ned klimautslippene, vi må endre hele samfunnsstrategien. Man kan kutte ned på å kjøre bil og fly, men all maten som kastes i dag, monner veldig mye. Det samme gjelder hvordan vi bygger, og her blir ny campus sentral.

MDG har vært sentral i flere saker der storkoalisjonen slår sprekker.

- Det har vært noen runder og noen utblåsinger, og så har vi alle signalisert at vi vil gå hverandre i møte. Det er positivt. Så tar vi videre diskusjon internt, sier han.

Pensjonistpartiet:

Morten Kokaas (PP) håper årets samling blir like nyttig som fjorårets.

- Eldresatsingen er viktigst for oss. I fjorårets budsjett fulgte vi opp Granåsen-erklæringen, men nå har rådmannen lagt lista lavere, sier Kokaas.

Han mener samarbeidet har vært bra, selv om de har vært uenige i noen store saker om byutvikling og nedbygging av matjord. Summa summarum mener han Pensjonistpartiet har tjent på samarbeidet.

Ap:

I erklæringen har de forpliktet seg til å ansette minst 220 nye i eldreomsorgen, hvorav minst 100 til økt grunnbemanning. 15 nye idrettshaller og 20 nye kunstgressbaner skal bygges.

- Når det er tallfestet, blir det lettere å måle oss på det, sier Geir Waage (Ap), som også peker på løftet om å ansette flere lærere.

Han mener de nå er i rute med alt dette, men at det fortsatt må prioriteres.

- Blir samarbeidet og tonen mellom partiene tema?

- Koalisjonen ble utvidet i 2015, og det tar tid å lære folk å kjenne. Men de siste månedene er opplevelsen at vi snakker godt sammen. Noen ganger er vi uenige, og det aksepterer vi selvsagt. Stemningen er generelt god nå, sier Waage.